Kvarkenturer tutustuttaa Merenkurkun saaristoon

19.07.2017

Kun Merenkurkun saaristo hyväksyttiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuonna 2006, Fredric Sandvik sai bisnes-idean. Hän arveli turistien määrän kasvavan alueella, joten hän perusti veneretkiä tarjoavan Kvarkenturer-yrityksen. Kvarkenturer onkin järjestänyt veneretkiä muun muassa Valassaarille sekä majakkakierroksia jo yksitoista vuotta. Tarjolla on myös kalastusretkiä sekä tilausmatkoja asiakkaiden tarpeiden mukaan.

Juhannuksesta elokuuhun saakka asiakkaina on omatoimimatkailijoita. Keväisin ja syksyisin suurin osa asiakkaista on yritysten tyky-päivien viettäjiä. Vielä lokakuussa järjestetään joitain retkiä, mutta sen jälkeen toiminta jää tauolle odottamaan kevättä.

Fredric SandvikYrittäjä Fredric Sandvik on veneillyt pienestä pitäen. Nyt hän tarjoaa asiakkaille veneretkiä Merenkurkkuun.

Sandvikille Kvarkenturer on ikään kuin kesätyö, sillä talvikauden hän työskentelee metallituotteita valmistavassa Sandviks verkstad -yrityksessään. Yrityksiä perustettaessa uusyrityskeskus Startian neuvot ja myöhemmin VASEKin yritysneuvojien apu ovat olleet tärkeässä roolissa. Sandvik arvostaa sitä, että VASEKiin voi aina soittaa ja saada apua.

Saariston kivet ja moreenit kiinnostavat vierailijoita

Sandvik on kasvanut Björköbyssä. Hän on veneillyt pienestä lähtien, ensin yhdessä vanhempiensa kanssa ja myöhemmin yksin. Sandvikilla on kaksi venettä, joista toinen on katettu ja toinen avonainen. Yhteen veneeseen mahtuu kaksitoista henkilöä kerrallaan. Veneilyssä häntä viehättää saariston kauneus ja vapaus liikkua siellä.

– Kunnioitan luontoa ja tuulta. Veneilijä on aina tuulen vallassa, joten tuuleen on sopeuduttava, Sandvik kuvailee.

Merenkurkussa on käynyt vuosi vuodelta yhä enemmän vieraita. Suuri osa turisteista tulee Suomesta, mutta kävijöitä on myös ulkomailta. Eräs belgialainen pariskunta jäi Sandvikin mieleen.

– He olivat erittäin kiinnostuneita saariston kivistä. Mies kysyi minulta, voisiko hän ottaa yhden kiven mukaansa. Sanoin, että totta kai. Sitten hän kysyi, voisiko vaimokin ottaa yhden kiven mukaansa. Vastasin siihenkin kyllä, Sandvik muistelee hymyillen.

Alueen De Geer -moreenimuodostelmat kiinnostavat vierailijoita. Kun Sandvik ajaa veneellään aivan moreeniharjanteiden vierestä, vierailijat tuntevat olevansa lähellä luontoa. Vuosien aikana Sandvik on nähnyt selviä merkkejä maankohoamisesta.

– Saaristoon on tullut pieniä saaria, joita täällä ei ollut lapsuudessani.

Kvarkenturer vene MerenkurkkuSandvikilla on kaksi venettä, joista toinen on katettu ja toinen avonainen.

”Kaikkien pitäisi tulla Merenkurkkuun ja nähdä maailmanperintöalueemme”

Aikaisemmat kesät ovat olleet yrittäjälle suotuisia sään puolesta, sillä retkiä ei ole jouduttu perumaan huonon sään vuoksi. Retkille osallistuu aina myös paikallinen opas, joka kertoo saariston luonnosta. Ikä ei ole este retkille osallistumiselle, sillä vanhin osallistuja on ollut 90-vuotias. Lastenvaunut ovat kuitenkin hankalat luontopoluilla, joten retkille osallistuvien lasten pitäisi osata kävellä.

– Parasta työssä on, että saan tavata uusia ihmisiä ja tarjota heille jotain, mitä he eivät ole ennen nähneet. Kaikkien pitäisi tulla Merenkurkkuun ja nähdä maailmanperintöalueemme, Sandvik suosittelee.

Teksti ja kuvat: VASEK

10 juhlalogo pystymalli6

Merenkurkun saaristo on Suomen ainoa luontokohde UNESCO:n maailmanperintöluettelossa. Merenkurkussa maankohoamisilmiö tulee parhaiten esille koko maailmassa, ja maankohoamisen nopeus on yksi maailman suurimmista. Maankohoaminen on osa prosessia, joka aiheutuu jääkauden jäätikön sulamisesta. Lisäksi Merenkurkun saaristossa on ainutlaatuisia jääkautisia muotoja, kuten De Geer- moreenit ja Ribbed-moreenit, jotka tekevät alueen maisemasta vaihtelevaa.

Lisätietoa: http://www.merenkurkku.fi/koe-merenkurkku/

 

Lue myös muut Merenkurkkuun liittyvät jutut:
Molpehällorna, Mikkelinsaarten risteily/Varppi, Granösundin saaristolaismuseoSommaröhallenAava Kertun kotitila, Merenkurkun majatalo, Café & Restaurant Salteriet, Meribjörkö



‹ Siirry "Artikkeleita"-sivulle