Café Salteriet – kalasuolaamosta kahvilaksi ja Ylen studioksi

13.06.2016

Merenkurkun maailmanperintöalueen juhlavuosi näkyy konkreettisesti Café Salterietissa 13.–19. kesäkuuta, jolloin YLE Radio Suomi ja Radio Vega lähettävät juhlavuoden kunniaksi ohjelmaa kahvilan tiloihin tehdyssä studiossa. Café Salterietin yrittäjä Gunilla Sandler on tyytyväinen Merenkurkun alueen saamaan näkyvyyteen.

Ainutlaatuinen luonto houkuttaa matkailijoita alueelle, ja useat heistä pistäytyvät myös Café Salterietissa. Viime kesänä kahvilan asiakkaiden määrä oli yli 39 000. Kahvilaan onkin helppo tulla omatoimisesti koko perheen kanssa. Suuri kävijämäärä oli Sandlerille positiivinen yllätys jo ensimmäisenä kesänä yrittäjänä vuonna 2013.

Café Salterietissa järjestetään myös yksityistilaisuuksia, kuten häitä tai kokouksia. Tänä keväänä kahvilassa on remontoitu muun muassa vessat, syksyn remontissa puolestaan suurennetaan keittiötä. Näin tilat palvelevat kasvaneita kävijämääriä entistä paremmin.

Historia näkyy

Café Salteriet sijaitsee Svedjehamnin satamassa entisessä 1920-luvulla rakennetussa kalasuolaamossa. 1990-luvulla suolaamoon rakennettiin kahvila. Rakennuksen historiasta muistuttavat suolatynnyrit, kalaverkot ja vanha soutuvene isommassa salissa. Lisäksi yläkerrassa on esillä historiallisia kalastukseen liittyviä esineitä.

café salterietPaikan historia kalasuolaamona näkyy kahvilan sisutuksessa.

Aluksi kahvilaa hoiti nuorisoseura, mutta se kävi seuralle liian työlääksi. Sandler puolestaan jäi eläkkeelle sivistystoimentarkastajan tehtävistä vuonna 2013, joten hänellä oli mahdollisuus paneutua täysillä toiminnan pyörittämiseen.

– Lähdin toimintaan yrittämisen takia. Lisäksi paikka on mahtava ja täällä tapaa paljon ihmisiä. Välillä tuntuu kuin olisi paljon vieraita mökillä, hän naurahtaa.

– Yrittäminen ei jännittänyt, mutta keittiöpuoli sen sijaan jännitti. Onneksi minulla on hyviä ystäviä, jotka ovat ravintola-alan ammattilaisia, ja heiltä olen saanut hyviä neuvoja ja vinkkejä. Sain alussa paljon tukea ja apua myös uusyrityskeskus Startiasta toiminnan käynnistämiseen.

”Asiakkaiden kiitos motivoi”

Café Salterietista on lyhyt matka näköalatorni Saltkaretiin. Sandler suositteleekin vierailemaan tornissa, josta näkee erityisesti maailmanperintöalueen De Geer -moreenit eli jään virtaussuuntaan nähden kohtisuorat moreeniselänteet. Björkön alue on parhaita esimerkkejä De Geer -moreenialueista Suomessa.

Saltkaret, Gunilla SandlerYrittäjä Gunilla Sandler Café Salterietin on kahvilassa joka päivä kesällä. Taustalla näköalatorni Saltkaret.

Merenkurkkua pitäisi Sandlerin mielestä markkinoida kokonaisuutena. Asiakkaille pitäisi kertoa, mitä Merenkurkussa voi tehdä ja kokea.
– Markkinoinnissa olisi hyvä panostaa myös enemmän siihen, mitä täällä voi tehdä talvella, esimerkiksi pilkkiä, hiihtää tai ajaa moottorikelkalla. Asiakkaat ovat nykyään aikaisempaa laatutietoisempia, mikä nostaa palvelujen vaativuustasoa.

Café Salteriet on tänä vuonna avoinna joka päivä toukokuun lopusta elokuun loppuun asti. Sandler käy itse kahvilassa kesällä joka päivä.

– Täällä on hyvä olla, eikä minun tee mieli muualle. Talvella ehdin sitten viettää rauhallisia eläkepäiviä.

Sanderin työpäivät kahvilassa muodostuvat esimiestyöstä ja hallinnollisista tehtävistä. Kesäaikaan Café Salterietissa työskentelee kuusi kesätyöntekijää. Sandler myös auttaa henkilökuntaa tarpeen mukaan.

– Parasta työssä on asiakkailta saatu kiitos.

Teksti & kuvat: VASEK

10 juhlalogo pystymalli5Merenkurkun saaristo on Suomen ainoa luontokohde UNESCO:n maailmanperintöluettelossa. Merenkurkussa maankohoamisilmiö tulee parhaiten esille koko maailmassa, ja maankohoamisen nopeus on yksi maailman suurimmista. Maankohoaminen on osa prosessia, joka aiheutuu jääkauden jäätikön sulamisesta. Lisäksi Merenkurkun saaristossa on ainutlaatuisia jääkautisia muotoja, kuten De Geer -moreenit ja Ribbed-moreenit, jotka tekevät alueen maisemasta vaihtelevaa.

Lisätietoa: http://www.merenkurkku.fi/koe-merenkurkku/

 

Lue myös muut Merenkurkkuun liittyvät jutut:
Molpehällorna, Mikkelinsaarten risteily/VarppiGranösundin saaristolaismuseo, SommaröhallenAava Kertun kotitila, Merenkurkun majatalo, Kvarkenturer, Meribjörkö



‹ Siirry "Artikkeleita"-sivulle