Hur fixa läget när pengarna börjar ta slut? – Företagsrådgivarens 10 tips
Framförallt de rådande undantagsförhållandena under den här våren har försatt många företag i svårigheter, men motsvarande kan hända även i så kallade normala förhållanden. Om pengarna börjar ta slut och företaget har likviditetsproblem, vad ska man göra för att fixa läget?
Framförallt de rådande undantagsförhållandena under den här våren, sommaren och hösten har försatt många företag i svårigheter, men motsvarande kan hända även i så kallade normala förhållanden.
Om pengarna börjar ta slut och företaget har likviditetsproblem, vad ska man göra för att fixa läget?
– Det viktigaste är att genast göra något och inte sitta och vänta på ett mirakel. Emellertid ska man inte fatta förhastade beslut, påminner direktör för företagstjänster Kjell Nydahl och listar sina bästa tips:
- I en akut kassakris lönar det sig alltid att först kontakta sin egen bank. Banken kan till exempel ge förlängning av återbetalningsperioder.
- Följ noga inköps- och försäljningsreskontran och gör upp en realistisk kassaflödesberäkning. Nu är det oerhört viktigt att se till att alla utestående fordringar inkasseras. Be din bokföringsbyrå om en rapport på företagets situation. En månatlig rapport är ett måste för noggrann uppföljning.
- Om räkningarna hopat sig, men du behöver mera betalningstid, kontakta varuleverantörerna och andra fakturerare och diskutera en betalningsplan. Kunde det vara möjligt att förlänga betalningstider? Var öppen och ärlig och berätta om din situation. Fråga om det är möjligt att få tillfälliga prisnedsättningar.
- Konkurrensutsätt upphandlingar och varuleverantörer. Långvariga leveransförhållanden är alltid värdefulla, men i en svår kassasituation gagnar det mera att få nödvändiga varor, material och annat tillbehör förmånligare. Genom att konkurrensutsätta regelbundet får du en bättre uppfattning om prisnivån och kan fatta beslut därefter.
- Skär genast ner på alla onådiga kostnader. Gå igenom varje kostnad och beställning och fundera ifall det är möjligt att klara sig utan den, alltså ifall de verkligen är nödvändiga för företagets verksamhet för tillfället. Tjänster och beställningar kan pausas och tas i bruk igen, när situationen är bättre.
- Red ut din lagersituation. Lagervärdet får inte vara större än företagets omsättning. Fundera genast hur man kunde sätta fart på lageromsättningen och på det sättet minska på lagret. Rabattförsäljningskampanj kanske? Om varorna hotar att samlas i lagret, lönar det sig mera att sälja än låta dem stå i hyllan, även om täckningen blir liten.
- Har ditt företag en hyreslokal? Om hyran utgör en betydande del av företagets kostnadsstruktur, lönar det sig att kontakta hyresvärden. Kunde det vara möjligt att få tillfällig hyresnedsättning?
- Ifall behovet för arbetskraft i företaget är tillfälligt eller permanent nedsatt, måste man överväga permittering av personalen. Kunnig arbetskraft är viktigt för företaget, men företagets nedsatta betalningsförmåga måste bättras genom att permittera permanent personal. Anställda på prövotid måste omedelbart sägas upp, visstidsanställningar förlängs inte.
- Satsa på de största kunderna, erbjud dem aktivt nytt och mera. Bli en ihärdig försäljare och effektiv marknadsförare. Se till att ditt kundregister är uppdaterat så att du är medveten om dina kunders tidigare beställningar och behov. Rikta din marknadsföring enligt det.
- Bli inte ensam! I en svår situation får stor hjälp av en opartisk samtalspartner. Boka tid hos en företagsrådgivare, så kan ni tillsammans gå igenom företagets situation och fundera på de rätta lösningarna.
- Webbinarium 2.12.2020: Hur fixa läget när företagets pengar börjar ta slut?
(publicerats på första gången 27.4.2020)