Nyheter

Funderar du på företagsformen? Bekanta dig med andelslag och lättföretagande

29.8.2019
-

Att grunda ett eget företag och välja passlig företagsform kan vålla en blivande företagare huvudbry. Utöver firma eller aktiebolag finns det flera andra former av företagande man kan ta sig till. Ifall företagsformen gör dig betänksam, lönar det sig att titta lite närmare på andelslag och lättföretagande.

0523916r

Att grunda ett eget företag och välja passlig företagsform kan vålla en blivande företagare huvudbry. Utöver firma eller aktiebolag finns det flera andra former av företagande man kan ta sig till. Ifall företagsformen gör dig betänksam, lönar det sig att titta lite närmare på andelslag och lättföretagande.

Vad borde en blivande företagare veta om andelslag och lättföretagande?

Mindre risk

Det är alltid en risk att bli företagare, eftersom företagaren i ett personbolag ansvarar för sitt företag med sin personliga förmögenhet. Därför är andelslag eller lättföretagande mindre riskfyllda former av företagande. Andelslagets medlemmar ansvarar inte för företagets förpliktelser ifall man inte i andelslagets stadgar kommit överens om annat. Detta är dock ovanligt.

Lättföretagande är över lag mindre riskfyllt: företagaren fungerar inte som en egentlig företagare, utan det handlar om att använda sig av en faktureringstjänst. Med hjälp av tjänsten är det möjligt att fakturera för sitt arbete utan att ha ett företag. Vissa leverantörer av lättföretagartjänster skapar sina kunder ett FO-nummer, vilket betyder att det inte är fråga om en traditionell faktureringstjänst, utan man agerar som näringsidkare.

Lägre tröskel

Som lättföretagare sköts allt pappersarbete, som fakturering, via lättföretagartjänsten. På så sätt kan företagaren koncentrera sig endast på affärsverksamheten. Andelslagens verksamhet bygger på frivilligt och öppet medlemskap. Nya medlemmar, som vill ge sin arbetsinsats till andelslagets förfogande, kan ansluta sig. Samtidigt förbinder de sig till att följa de gemensamt överenskomna stadgarna. Nuförtiden kan en myndig person bilda ett andelslag även ensam, men flera personer kan också göra det tillsammans. Det finns ingen övre gräns för medlemsantalet.

Alla trådar i händerna

Mest tilldragande i företagande är ju att få hålla alla trådar i egna händer, och det får man även som lättföretagare eller andelslagsmedlem. Andelslagets styrelse bestämmer själv över andelslagets officiella stadgar, vilket ger friheten att skapa precis sådana som bäst passar det egna andelslaget.

Ifall det känns besvärligt att behärska omfattande helheter i början, kan en lättare start till företagande vara en bra idé. För en lättföretagare är det enklare att hantera helheten och ifall livssituationen ändras, är det lätt att lägga ner företagandet. Detsamma gäller även andelslag.

För vem?

Lättföretagande passar utmärkt till exempel freelansare eller de som säljer sina tjänster på sidan om studierna. Typiska ”lättföretagaryrken” är till exempel fotograf och personal trainer. Lättföretagande är också ett ypperligt sätt att testa sin egen affärsidé eller marknadens efterfrågan för tjänsten. Säljer man däremot varor, är lättföretagande inte det bästa alternativet, eftersom faktureringstjänsten i regel drar 4–5 % av omsättningen. Produkter kan oftast inte ha lika stor marginal som tjänster, vilket gör att faktureringstjänsten i längden blir för dyr.

Andelslag är inte bundna till någon viss bransch. Inom ett andelslag kan det alltså finnas tjänsteleverantörer från olika branscher, som har gemensamma stödfunktioner i stil med fakturering och bokföring. Andelslag lämpar sig väl för praktiskt företagsverksamhet som inte kräver mycket kapital och där ägarnas personliga engagemang spelar en viktig roll.

Ifall du är intresserad av andelslag eller lättföretagande, kontakta våra företagsrådgivare och boka tid till rådgivning!

 

[contact_member,name=Antti Alasaari,id=10,details=Name]

Taggar: