Flera års erfarenhet av företagsrådgivning – företagens framgångar och utmaningar blir inte bortglöm
Nyföretagscentrum Startia och VASEKs företagsrådgivare har sammanlagt tiotals års erfarenhet av att stödja och hjälpa företag. Startia, som fyller 30 år, har stött nya företagare som en del av VASEKs verksamhet från och med år 2008.
Nyföretagscentrum Startia och VASEKs företagsrådgivare har sammanlagt tiotals års erfarenhet av att stödja och hjälpa företag. Startia, som fyller 30 år, har stött nya företagare som en del av VASEKs verksamhet från och med år 2008.
Kjell Nydahl, Direktör för företagstjänster, har arbetat som företagsrådgivare sedan 2005:
– Vid den tiden ledde jag också företagarkurser på Korsnäs Kurscenter, och många startade ett företag efter det. Vissa av dem är fortfarande verksamma, och vi fortsätter att träffas regelbundet, till exempel kring investeringsfrågor. Företagare på landsbygden brukade ofta anställa sig själva, och tillväxt eller att anställa arbetstagare var ofta inte ett mål eller fans inte ens i tankarna. Företagande som bisyssla var inte så vanligt förr, berättar Nydahl.
Företagsrådgivare Antti Alasaari började i sitt arbete 2008, men tidigare arbetade han som utvecklingschef vid Jurva kommun.
– Under årens lopp har det åtminstone blivit lättare att kontakta oss på många sätt. I och med coronan kom videomöten permanent med i utbudet av servicekanaler och rådgivningen kan bokas via den elektroniska bokningskalendern fast mitt i natten, säger han.
Enligt Tommi Virkama, som har varit Startias direktör sedan 2010, kan ingen företagare undvika digitalisering i dagens läge:
– Allt oftare har handels- och tjänsteföretag också en webbutik, och företagare måste ta hänsyn till de elektroniska marknadsförings- och försäljningskanalena samt andra verktyg redan i ett tidigt skede av sina affärsplaner.
Företag som ett projekt – med hjälp av specifika frågor till hjärtat av företagandet
Alasaari anser att driva ett företag är idag alltmer som att driva ett projekt nuförtiden:
– Tidigare var det oftare ett karriärval att vara företagare. Numera grundar och utvecklar man ett nytt företag som ett projekt, som man någon gång kommer att lämna och flytta vidare till ett annat projekt. Ibland återvänder man till lönearbete, ibland startar man ett nytt företag. Serieföretagande är allt vanligare. Tyvärr möter vi också oftare företagare med betalningsproblem, beklagar Alasaari och fortsätter:
– Vi hoppas att man kontaktar oss redan när man undrar hur man ska klara med de första räkningarna. Ju tidigare vi tar itu i saker, desto bättre kan vi hjälpa till.
Enligt Virkama är företagare nuförtiden också modigare och allt oftare också yngre:
– Flera startar ett företag redan under sina studier. Andelen företagare med invandrarbakgrund har också ökat från cirka 5 % till nästan 20 % under de senaste tio åren. När det finländska samhället inte är så bekant för kunden måste vi i företagsrådgivning gå djupare in i olika saker och även kunna förklara varför till exempel tillståndsärenden måste hanteras på ett visst sätt eller hur man öppnar ett bankkonto för ett företag.
– Kundernas affärsidéer och preliminära idéer är alltmer färdiga, och blivande företagare vet hur man ställer specifika frågor vid företagsrådgivning. De söker bekräftelse på saker och ting, till exempel om de har börjat på rätt sätt och om de val som de har antecknat i affärsverksamhetsplanen går i rätt riktning, säger Virkama.
Kunder som har stannat i åtanke
I över 30 år har Nyföretagscentrum Startia erbjudit startrådgivning till fler än 10 300 blivande företagare. Företagsrådgivarna har tillsammans med företagare genomgått många olika startstadier, utvecklingsåtgärder och tillväxtutmaningar genom åren.
– En av mina första företagsrådgivningskunder var ett litet frisörföretag som började från noll. Jag höjer hatten till företagarens uthållighet, för många skulle ha redan upphört verksamheten vid det här laget. Jag hoppas att hen snart kommer att nå tillväxtfasen efter de svåra åren, säger Olav Nylund, som har varit företagsrådgivare sedan 2014.
– Under min första vecka på jobbet, fick jag vara med och göra en ansökan om stöd för en miljoninvestering, och ja, dessa stora tillväxtberättelser stannar i åtanke, ler Nylund.
Företagsrådgivare Kenneth Dalkvist började på VASEK våren 2020, precis då coronapandemin kom till Finland.
– Distansarbete och distansrådgivning i den skalan var nytt för oss alla, både för rådgivare och för kunder. Företagarna var oroade över sin verksamhet och sitt uppehälle. Jag pratade med dussintals ensamföretagare angående ensamföretagarstödet. Jag hoppas att diskussionerna och det företagarstödet som beviljats gjorde deras situation lite lättare, tillbakaser Dalkvist.
De viktigaste råden
På frågan om företagsrådgivarnas viktigaste råd för nya företagare svarar alla företagsrådgivare snabbt och med nästan liknande svar. På samma sätt som andra betonar Tuija Räihä-Pundars, företagsrådgivare sedan våren 2021, att det viktigaste är att företagaren inte lämnas ensam att grubbla om saker:
– Du kan och bör kontakta oss utan tvekan. Vi hjälper till med att starta eget och är med i allt vid företagsstarten och även efter det, under företagets hela livstid.
– Noggrann planering av affärsverksamheten är mycket viktigt, men det är också viktigt att komma ihåg att arbetet bara börjar efter etableringsåtgärderna. At skaffa kunder, försäljning och marknadsföring är hårt arbete och absolut nödvändigt, eftersom endast kunden ger pengar till företaget, betonar Räihä-Pundars.
Företagsrådgivare påminner också företagare att ta hand om sig själva:
–En utmattad företagare gynnar ingen. Var noga med att ta semester också och ta hand om dig själv!