Experter inom ägarskiften betonar vikten av förberedelser för att undvika företagsköpets fallgropar
När du ser till att få ditt företag i försäljningsskick finns det ett flertal juridiska och ekonomiska aspekter som du behöver beakta. Den 4 november ordnades ett webbinarium med dessa aspekter i fokus levererade av Kjell Renlund och Kristoffer Granlund från EY.
Kjell Renlund räknade upp nödvändiga förberedande åtgärder och betonade vikten av att ha koll på de olika faserna i försäljningsprocessen:
– Sekretessavtalet är A och O för att förhindra att säljarens konfidentiella information missbrukas. Förberedelser och förhandlingar kostar både tid och pengar, så det är viktigt att göra upp ett intentionsavtal som säkerställer förhandlingsfreden och ger ramar för genomförandet av affären.
Kristoffer Granlund påminde åhörarna om att bolagsformen för det företag som säljs påverkar beskattningen och försäljningsprocessen:
– Därför är det viktigt att påbörja planeringen av företagsförsäljningen i god tid. På så sätt finns det tid att överväga olika alternativ och få företaget i försäljningsskick, till exempel genom att byta bolagsform till en som är mer lämplig för företagsförvärv, samla in nödvändiga dokument och säkerställa att verksamheten fortsätter utan avbrott under hela processen och även efter ägarskiftet.
– Utmaningen för köparen är att få finansiering för köpet, och det är bra att komma ihåg att köparen inte vill köpa pengar för pengar. Därför är det viktigt att gå igenom företagets tillgångar och definiera vilka tillgångar som inte ska överföras. Det kan också vara värt att överväga att separera fastigheten till ett eget fastighetsbolag, så att den tidigare ägaren kan fungera som hyresvärd, tipsade Granlund.
Due Diligence och aktieägaravtal är nödvändiga
I samband med ett företagsförvärv görs en så kallad Due Diligence utredning vars mål är att skapa en klar och objektiv bild av företagets situation samt identifiera de risker och ansvarsområden som är förknippade med transaktionen.
- Här kan du ladda ner checklistan för företagsköpare, som också fungerar som hjälp för säljaren som gör sitt företag i försäljningsskick
Renlund och Granlund påminde också om betydelsen av aktieägaravtal, särskilt i situationer där endast en del av aktierna överförs till en ny ägare, till exempel vid generationsskifte.
– I ett aktieägaravtal kommer parterna överens om bland annat bolagets ägande, målsättningar och verksamhet. Avtalets centrala punkter gäller finansiering, utdelning av medel, beslutsfattande, rätt till information, aktieägande och överlåtelse, förköpsrätt, sekretess, avtalsbrott och uppsägning av avtalet samt konkurrensförbud, listar Renlund och fortsätter:
– Aktieägaravtalet skyddar relationerna mellan aktieägarna och säkerställer att alla aktieägare är medvetna om sina rättigheter och skyldigheter. Avtalet ska anpassas till gällande aktiebolagslag och kompletterar bolagsordningen. Aktieägaravtalet är inte offentligt, medan bolagsordningen är det. Det finns olika modeller för aktieägaravtal, men de kan inte tas direkt från hyllan utan måste skräddarsys noggrant för varje aktiebolag, påminner Renlund.
Renlund och Granlund listade i slutet av webbinariet de vanligaste fallgroparna inom företagsförvärv:
- Företaget är inte i försäljningsskick eftersom förberedelserna inte har påbörjats i tid
- Säljaren har för höga förväntningar på priset
- Dokumenten är inte i ordning, tyst kunskap överförs inte
- Försäljningen görs med otillräckliga dokument, till exempel är säljarens konkurrensförbud inte definierat
- Övergångsfasen är inte ordentligt planerad
Undvik de här fallgroparna med experternas hjälp:
- Boka tid till ägarskiftesrådgivning
- Ladda ner säljarens guide och Företagets minneslista
- Ladda ner materialet från webbinariet
- Titta på inspelningen från webbinariet