Så här grundar du ett företag
Affärsidé
Allt börjar med en idé. Vi på Startia hjälper dig att utveckla din idé till en genomförbar affärsidé och planerar en profil för ditt företags verksamhet.
Tillsammans med Österbottens TE-byrå ordnar Startia infotillfällen för nya företagare. Vid infotillfällena går vår företagsrådgivare genom grunderna i hur man startar ett företag och en expert från TE-byrån är på plats och berättar om allt du behöver veta kring ansökan om startpeng. Tillfällena ordnas som webbinarier och passar alla som är intresserade av företagande. Du kan också boka tid till Startia så hjälper vi dig personligen med din idé.
Du kan bli företagare också genom att köpa ett befintligt företag. Information om företag till salu hittar du bland annat på Yrityspörssi (företagsbörsen) eller av våra företagsrådgivare.
Affärsplan
Planera affärsverksamheten noga innan du sätter igång din verksamhet. LISSU är ett verktyg där du kan bygga upp din affärsverksamhetsplan och få direkt respons i programmet. Genom tjänsten kan du kommunicera med företagsrådgivaren och andra personer som på något sätt är med och utarbetar din affärsplan. Användarnamn och lösenord till LISSU får du från Startia.
Välj företagsform
När du väljer företagsform är det viktigt att du noga jämför egenskaperna och tänker efter vilket alternativ som bäst passar dig och din situation. Läs mer om företagsformer.
Startpeng
Kom ihåg att söka startpeng innan du påbörjar din verksamhet och registrerar ditt företag! Affärsverksamhetsplanen och skatteskuldsintyget ska bifogas till ansökan. Läs mer om startpeng.
Registrera ditt företag
När du har valt namn för företaget och fyllt i dokumenten för grundande av ett bolag eller andelslag, är det dags att registrera företaget. Det gör du genom att lämna in en etableringsanmälan till handelsregistret. Läs mer om hur du registrerar ett företag (här hittar du också bland annat Y3 blanketten)
Ansök om nödvändiga tillstånd
När du startar ett företag är det viktigt att du tar reda på om det finns krav på tillstånd, registrering eller anmälan till någon myndighet för den företagsverksamhet som du planerar. Det kan också finnas särskilda krav på näringsidkaren, dvs. företagaren själv, på affärslokalerna eller själva verksamheten. Läs mer om tillstånd och anmälningar som gäller i näringslivet.
Skaffa lokaler
Många startar sin företagsverksamhet hemifrån medan andra har ett omedelbart behov av affärslokaler. Observera att dina affärslokaler måste uppfylla myndigheternas krav. Kraven bestäms utgående från verksamheten som du planerar bedriva i lokalerna.
Skydda din affärsidé
Om du vill skydda ditt företags produkter kan det finnas skäl att ansöka om patent, mönsterskydd eller varumärke hos Patent- och registerstyrelsen. Patentskydd kan du söka om du har skapat en teknisk uppfinning medan ett varumärke skyddar ditt företags namn eller din logotyp. Om du har en produkt med ett speciellt utseende kan du ansöka om mönsterskydd.
Bokföring
Som företag eller som privatperson som utövar ett yrke eller en affärsverksamhet har du bokföringsskyldighet som träder i kraft när företaget grundas. En av de första uppgifterna för ett nytt företag är alltså att se till att organisera bokföringen. Läs mer om bokföring.
Försäkra dig själv och ditt företag
Hemförsäkringen omfattar inte ditt företag, så du behöver noga tänka genom hurudant försäkringsskydd du och ditt företag behöver. Ta kontakt med ditt försäkringsbolag och gå igenom dina försäkringsbehov. Läs mer om försäkringar.
Mera information och nyttiga länkar
- Nyföretagarcentralerna i Finland (SUK ry): Att grunda ett företag
- Ladda ner Starta eget - guide för blivande företagare avgiftsfritt
- Företagartest: Lämplighet för företagande
Nu har du grundat eget företag!
Frågor och funderingar? Våra företagsrådgivare ger råd och hjälp under ditt företags hela livscykel.
- Nya företagare, startrådgivning