<![CDATA[Vaasanseudun Kehitys Oy - RSS]]> https://www.vasek.fi/home/ <![CDATA[Jäte- ja kierrätysalan toimijoilla samankaltaisia haasteita]]> https://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/uutiset/jate-ja-kierratysalan-toimijoilla-samankaltaisia-haasteita vierailu2Stormossenin prosessivedenpuhdistamoon tutustumassa. Prosessivedenpuhdistamo käsittelee prosessivesiä biokaasulaitoksesta ja kompostointialueelta ja myös sakokaivolietteitä.

Cleantech Kvarken -hankkeen tärkeimpänä tavoitteena on vahvistaa cleantech-alan pienten ja keskisuurten yritysten edellytyksiä tehdä uutta liiketoimintaa sekä kansallisilla että kansainvälisillä markkinoilla. Liiketoiminta kansainvälisillä markkinoilla edellyttää kontaktien luomista, ja näitä kontakteja luotiin helmikuun alussa, kun hanketoimijat Jenny Åkermark ja Jeanette Holmlund toivat Ruotsista vieraita Vaasaan. Vieraiden nimenomaisena toiveena oli päästä tutustumaan kaatopaikkoihin, joten projektipäällikkö Mauritz Knuts järjesti aamupäiväksi vierailun Stormossenille.

vierailuYmpäristö- ja laatupäällikkö Johanna Penttinen-Källroos (kuvassa vasemmalla) esitteli vieraille 100 000 asukkaan jätteet keräävän Stormossenin kierrätys- ja ekopisteitä sekä biokaasun tuotantoa. Biojätteistä ja lietteestä valmistettua Gastor-biokaasua tankkaavat Vaasan kaupungin 12 biokaasubussia sekä monet yksityisautot.

Aamupäivän aikana keskusteluissa nousi esiin jätteenkäsittelyyn liittyvät haasteet kuten poltettavan jätteen sisältämän biojätteen suuri osuus sekä PVC-muovien ja lasikuidun kierrättämisen ongelmat.

– Ottaisimme mielellämme vastaan enemmänkin biojätettä, mutta jätemääräysten mukaan esimerkiksi omakotitalojen tai pienempien taloyhtiöiden ei ole pakko kerätä biojätettä. Siksi Westenergyllä poltettava jäte sisältää jopa 28 % biojätettä, minkä ennemmin käyttäisimme biokaasun valmistamiseen, Penttinen-Källroos harmittelee.

Usein esitetty kysymys aamupäivän aikana oli ”kuinka teillä”? Esimerkiksi Stormossenin alueen pohja- ja pintavesien näytteistä saadut eri aineiden tulokset ja raja-arvot kiinnostivat vieraita ja niistä keskusteltiin pitkään.

Emi EkJärven Ecotech -yrityksen Emil Erikssonia (kuvassa) kiinnosti Stormossenin prosessivesien puhdistusprosessit ja niissä käytettävät ratkaisut. Eriksson esitteli Penttinen-Källroosille Järven Ecotechin suotovesien, prosessivesien ja hulevesien puhdistamiseen kehitettyjä ratkaisuja. PVC- ja kierrätysmuovista valmistetut altaiden kelluvat seinäkkeet ohjaavat vettä kiertämään mahdollisimman pitkään altaissa.

– Altaista lähtevä vesi on tämän ansiosta selvästi puhtaampaa. Menetelmä on erittäin kustannustehokas, Eriksson kertoi.

Dåva deponi och avfallscenterin toimitusjohtaja Jörgen Aronsson esitteli Uumajassa sijaitsevaa kiertotalouden yritysklusteria. Alueella toimii kuusi yritystä ja pari uuttakin oli tulossa. VASEKin hallinnoiman Kiertotalous Mustasaari -hankkeen projektipäällikkö Göran Östberg myös käytti tilaisuuden hyväkseen ja kertoi aivan Stormossenin kupeeseen Lintuvuoren teollisuusalueelle kaavoitetusta kiertotalousalan yrityksille varatusta alueesta.

Ruotsalaisten vieraiden toisena vierailukohteena päivän aikana oli Botniarosk Teuvalla.

Stormossen saapuminenProjektipäällikkö Mauritz Knuts toimi myös ryhmän kuskina ja huolehti vieraat kohteliaasti vierailukohteisiin.

 

Mauritz Knuts
Mauritz Knuts
Projektipäällikkö
+358 50 306 8419
Energiatehokas rakentaminen, VTT:n asiamies

Goran Ostberg vari pieninelio
Göran Östberg
projektipäällikkö
0500 366 097
Kiertotalous

Cleantech farg

 

 

Intrerreg BA FI RGB

]]>
Wed, 21 Feb 2018 00:00:00 +0200 https://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/uutiset/jate-ja-kierratysalan-toimijoilla-samankaltaisia-haasteita
<![CDATA[Asiantunteva korjausrakentaminen tärkeää – Rakennuksen sairastumisen vaikutukset leviävät laajalle]]> https://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/uutiset/asiantunteva-korjausrakentaminen-tarkeaa-rakennuksen-sairastumisen-vaikutukset-leviavat-laa RCseminaari Tammikuun lopulla Uumajassa järjestetty Rakentamisen tietokeskus – Renoveringscentrum -seminaari keräsi 30 kestävästä rakentamisesta ja korjausrakentamisesta kiinnostunutta Sliperiet tutkimus- ja innovaatiokeskukseen.

Uumajan kunnan rakennuslautakunnan puheenjohtaja Mikael Berglund esitteli kunnan visiota kestävästä rakentamisesta ja korjausrakentamisesta. Uumajassa on kova rakennusbuumi menossa, ja asumista tiivistetään muun muassa lisäkerroksia rakentamalla. Berglund oli kuitenkin huolestunut:

– Aina ei ymmärretä ottaa riittävän vakavasti rakentamisen ongelmakohtia. Rakennuksen sairastuminen on pahinta mitä voi tapahtua. Jos rakennus on korjattu tai ylläpidetty väärin, sen arvo laskee ja vaikutukset asukkaisiin ovat merkittävät. On suuri inhimillinen tragedia, jos asukas sairastuu, eikä pysty siirtymään terveempiin tiloihin asumaan. Vaikutukset heijastuvat työnantajaan, terveydenhoitoon ja luonnollisesti asukkaan itsensä talouteen.

Paikallinen yritys Exergibyrån Nord toimii kosteusvaurioiden asiantuntijana. Yrityksen tavoitteena on keskittyä kokonaisuuteen ja huolehtia siitä, että sekä rakenteet että talotekniikka pelaavat saumattomasti yhteen. Yrittäjä Marcel Berkelder nosti esille kaikki ne eri tekijät, jotka voivat vaikuttaa talon toimivuuteen sekä miten näitä voidaan arvioida ja huomioida oikealla tavalla.

Swecon edustaja Anna Joelsson heitti ilmoille kysymyksen siitä, miten suuri yleisö, asukkaat ja kuntatoimijat saadaan mukaan miettimään kestävän rakentamisen ja energiatehokkaan korjausrakentamisen ongelmakohtia.

– Usein vain asiantuntijat ovat mukana hääräämässä asian parissa, mutta täytyisi löytyä keino, miten esimerkiksi yleisötilaisuuksissa annetut kommentit saataisiin mukaan prosessiin ja huomioitua rakennus- tai korjausprosessin aikana. Ruotsissa tähän tarkoitukseen on kehitetty erillinen prosessihoitajan tehtävä.

Seminaarissa nousi paljon keskustelua erilaisista energiastrategioista sekä siitä minkälaisia erilaisia toteutettavia askeleita ne sisältävät. Uumajan kunnallinen asuntoyhtiö Bostaden Ab on toteuttanut pilottikohteena 70-luvulla rakennetun kolmikerroksisten talon remontoinnin.

Uumajan yliopisto on ollut mukana pilotissa selvittämässä sitä, minkä korjaustoimenpiteiden kautta saadaan aikaan paras energiansäästö. Myös kustannuksia on seurattu tarkasti, sillä asukkaiden vuokrat eivät voi nousta yli 10 prosenttia. Näin on löydetty optimaaliset ja kustannustehokkaimmat toimenpiteet.

RCseminaari2Kestävän rakentamisen projektipäällikkö Mauritz Knuts sai seminaarissa mahdollisuuden markkinoida maaliskuun EnergyWeekin aikana järjestettävää Energy & Buildings -seminaaria.

– Näin seminaarijärjestäjän näkökulmasta rakennusalan kova vauhti aiheuttaa päänvaivaa. Seminaarin kattava sisältö kiinnosti monia, mutta aikaa ei yksinkertaisesti meinaa olla irrottautua päivittäisistä tehtävistä.

Knuts oli kuitenkin luottavainen sen suhteen, että seminaaritila saadaan täyteen kuulijoita:

Korjausrakentamisen tietokeskus -hanke on loppusuoralla ja ennen sen päättymistä julkistamme vielä koko hankkeen päätyön eli juurikin sen tietokeskuksen. Sähköiseltä alustalta on mahdollista löytää uusin tieto ja osaaminen energiatehokkaasta korjausrakentamisesta. Tämä julkaistaan siis EnergyWeekin aikana, joten kannattaa jo nyt ilmoittautua mukaan Energy & Buildings -seminaariin, Knuts kehottaa.

 

Mauritz Knuts
Mauritz Knuts
Projektipäällikkö
+358 50 306 8419
Energiatehokas rakentaminen, VTT:n asiamies

RC Logo colors 02 with text

 

 

Intrerreg BA FI RGB

]]>
Wed, 21 Feb 2018 00:00:00 +0200 https://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/uutiset/asiantunteva-korjausrakentaminen-tarkeaa-rakennuksen-sairastumisen-vaikutukset-leviavat-laa
<![CDATA[EnergySpin-yrityskiihdyttämöön haki globaaleja startup-yrityksiä]]> https://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/tiedotteet/energyspin-yrityskiihdyttamoon-haki-globaaleja-startup-yrityksia CJ0B1212 markokoski webEnergySpinin vetäjä Marko Koski.

Huhtikuussa Vaasassa alkavaan EnergySpin-yrityskiihdyttämön toiseen ohjelmaan tuli yhteensä 120 hakemusta. Yli 90 prosenttia hakemuksista tuli Suomen ulkopuolelta. Hakemuksia lähetettiin 43 maasta niin Euroopasta, Aasiasta, Afrikasta kuin Pohjois- ja Etelä-Amerikastakin. Hakijoiden joukossa on esimerkiksi akkuteknologian ja tulevaisuuden energiaratkaisujen parissa toimivia startupeja.

– Vaasan seudun energiaosaaminen on saanut paljon julkisuutta esimerkiksi akkutehdashankkeen kautta, mikä on varmasti osaltaan kasvattanut myös EnergySpinin suosiota, EnergySpinin vetäjä Marko Koski toteaa.

Kiihdyttämö energia-alan kasvuyrityksille

EnergySpin-yrityskiihdyttämö on tarkoitettu energia-alan ja energiaratkaisujen parissa toimiville, voimakasta, globaalia kasvua hakeville startup- ja kasvuyrityksille. Ohjelmaan hakeneet yritykset ovat energia-alan startup-yrityksiä sekä energia-alaan kytkeytyvien alojen, kuten alan digitalisaatioon, IoT:hen, tekoälyyn, kyberturvallisuuteen, big dataan ja pelillistämiseen keskittyviä yrityksiä.

Ohjelmaan hakeneiden joukossa oli yli 10 yritystä, jotka ovat keränneet yli miljoonan euron rahoituksen. Yrityksillä on siten entistä paremmat mahdollisuudet kasvuun ja yhteistyöhön kiihdyttämön partner-yritysten kanssa.

– Hakijoiden joukossa on yrityksiä, jotka tavoittelevat useiden miljoonien eurojen liikevaihtoa kuluvalle vuodelle. Yritykset ovat valmiita kasvamaan nopeasti ja kansainvälistymään. Uskomme, että osallistujien ja partner-yritysten välinen yhteistyö on entistä tuloksellisempaa, ja kummatkin hyötyvät toisistaan, Koski sanoo.

Kiihdyttämö alkaa Vaasassa keväällä

Hakemusten perusteella 20 startup-yritystä kutsutaan Vaasaan valintapäiville, jolloin startup-yrittäjät tapaavat kiihdyttämön mentoreita ja yhteistyökumppaneiden edustajia. Mentoreina toimii eri alojen edustajia, joilla on vankka kokemus energia- ja kasvuyritysten nostamisesta globaaleiksi menestyjiksi. Kiihdyttämön yhteistyökumppaneina toimivat yritykset ovat energia-alan globaaleja kärkiyrityksiä ja digitalisaation ammattilaisia.
Valintapäivillä valitaan 10 startup-yritystä huhtikuussa käynnistyvään ohjelmaan. Kymmenen viikkoa kestävä kiihdyttämöohjelma sisältää yrityskohtaista valmennusta liiketoiminnan kasvun suunnittelussa, tuotekehityksessä, kaupallistamisessa, markkinoinnissa ja viestinnässä sekä erityisesti rahoitusasioissa.


Lisätietoja:

Marko Koski
Marko Koski
Yritysneuvoja
+358 50 561 5858
EnergySpin kiihdyttämö, innovaatiot, pääomasijoitustoiminta, FiBAN yhteistyö, start up / spin off -yritykset


EnergySpin 400px

liitonlogo kaksikielineni300RGB

EnergySpin-kiihdyttämön toiminnan partnereina ovat kansainväliset energia-alan johtavat yrityskumppanit kuten Danfoss, Wärtsilä, Yaskawa/The Switch, Vaasan Sähkö, EY, Elisa, Tieto, Viria, Citec ja VNT Management. EnergySpin toiminta sijaitsee yhdellä maailman johtavista energia-alan klustereista, EnergyVaasassa.
Kiihdyttämön käynnistäminen on yksi Vaasan kasvusopimuksen kehityshankkeista, ja se toteutetaan Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin ja Teknologiakeskus Merinovan yhteistyönä. Myös Pohjanmaan liitto on mukana.

]]>
Tue, 20 Feb 2018 00:00:00 +0200 https://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/tiedotteet/energyspin-yrityskiihdyttamoon-haki-globaaleja-startup-yrityksia
<![CDATA[Vaasan seudun energiaklusteri kiinnosti ruotsalaisvieraita]]> https://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/uutiset/vaasan-seudun-energiaklusteri-kiinnosti-ruotsalaisvieraita P6020053 veo meeting web

Vaasan seutu sai energiaklusterista kiinnostuneita vieraita ruotsalaisen Jokkmokkin (Jokimukka) kunnan elinkeinoyhtiö Strukturumista. Strukturumin Ulf Hägglund, Åsa Labba ja Maya Forsberg tutustuivat seudun energiaklusteriin ja kartoittivat yhteistyömahdollisuuksia alueiden yritysten välillä.

Noin puolet Ruotsin vesivoimasta tulee Jokkmokkista. Sen vuoksi vierailu aloitettiin VEO:lta, jolla on osaamista muun muassa vesivoimasta, tuulivoimasta ja sähkönjakelusta. VEO:lla on toimintaa useilla paikkakunnilla Ruotsissa, ja Ruotsin osuus VEOn myynnistä on noin 15 prosenttia.

VEO-vierailun aikana pohdittiin esimerkiksi mahdollisuutta järjestää Jokkmokkin kunnassa energiapäivä, jonka teemana olisi vesivoima. Tällainen tapahtuma houkuttelisi paikalla alan tärkeitä yrityksiä.

Yhteistyön edistämistä

P6020066 merinova

Päivän ohjelmaan kuului myös käynti teknologiakeskus Merinovassa. Ruotsalaisvieraat saivat informaatiota Merinovan toiminnasta ja sen roolista energiaklusterin yritysten toiminnan tukemisesta.

Lisäksi vierailtiin VASEKilla, jossa Strukturumin edustajille kerrottiin tarkemmin seudun energiaklusterista. Päivän aikana tavattiin myös vaasalaisten korkeakoulujen edustajia, joiden kanssa keskusteltiin koulutusyhteistyömahdollisuuksista tekniikan alalla. Lisäksi vierailtiin Vaasan Sähköllä.

Vierailu järjestettiin osana Cleantech Kvarken -projektia. Sekä projektipäällikkö Mauritz Knuts että ruotsalaisvieraat olivat tyytyväisiä päivän antiin.
– Päivän aikana edistimme suomalaisten ja ruotsalaisten yritysten välistä yhteistyötä, mikä kuuluu projektin tavoitteisiin, Knuts sanoo.

Lisätietoa:

Mauritz Knuts
Mauritz Knuts
Projektipäällikkö
+358 50 306 8419
Energiatehokas rakentaminen, VTT:n asiamies

 

BotniaAtlantica FIN CMYK

]]>
Fri, 16 Feb 2018 00:00:00 +0200 https://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/uutiset/vaasan-seudun-energiaklusteri-kiinnosti-ruotsalaisvieraita
<![CDATA[Perustamisopas alkavalle yrittäjälle 2018 on ilmestynyt]]> https://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/uutiset/perustamisopas-alkavalle-yrittajalle-2018-on-ilmestynyt perustamisopas 2018 web

Mitä yrittäminen on? Millainen on hyvä liikeidea? Mitä starttirahan saaminen edellyttää? Miten hinnoittelu tulisi tehdä? Juuri ilmestynyt Perustamisopas alkavalle yrittäjälle 2018 vastaa näihin ja moniin muihin yrittäjyyden peruskysymyksiin. Laajan tietosisällön lisäksi oppaassa on esitelty uusyrityskeskusten kautta yritystoimintansa aloittaneita yrittäjiä ja nostettu esiin yritysneuvojien vinkkejä alkaville yrittäjille.
Oppaasta löytyy myös paljon hyödyllistä tietoa jo toimiville yrittäjille sekä yrittäjyyden parissa työskenteleville. Satasivuisessa yrittäjyyden tietopaketissa on viimeisimmät tiedot muun muassa yrityksen verotuksesta, rahoituksesta, toimiluvista, työnantajavelvoitteista, kirjanpidosta sekä yrittäjän eläke- ja työttömyysturvasta.

Vuosittain päivitettävää opasta on tehty vuodesta 2011 lähtien. Perustamisopas on tärkeä työväline uusyrityskeskusten tarjoamassa maksuttomassa yritysneuvonnassa. Uusyrityskeskusten lisäksi muun muassa monet oppilaitokset käyttävät opasta oppimateriaalina yrittäjyyskursseilla.

Uusyrityskeskusten julkaisema opas on tiettävästi ainoa painettuna ilmestyvä, yrityksen perustamiseen ohjaava opas Suomessa. Perustamisopasta painetaan kieliversiot mukaan lukien 40 000 kappaletta ja se jaetaan kaikille alkaville yrittäjille ja yrittäjyyttä suunnitteleville maamme uusyrityskeskusten kautta. Oppaan sähköisen version voi ladata maksutta osoitteesta www.perustamisopas.fi.

]]>
Wed, 14 Feb 2018 00:00:00 +0200 https://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/uutiset/perustamisopas-alkavalle-yrittajalle-2018-on-ilmestynyt
<![CDATA[Yritysneuvoja tavattavissa Isossakyrössä]]> https://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/tapahtumat/yritysneuvoja-tavattavissa-isossakyrossa Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin päätehtävä on antaa yritysneuvontaa seudun yrityksille. VASEKin yritysneuvojilta saa apua, tukea ja neuvontaa kaikissa yritystoimintaan liittyvissä asioissa ja yrityksen elinkaaren kaikissa vaiheissa. Palvelu on maksutonta ja luottamuksellista.

Isonkyrön yritysten toiminnan kehittämisen tukena ja apuna ongelmissa toimii yritysneuvoja Antti Alasaari. Hän on yrittäjien ja yrittäjiksi aikovien tavattavissa Isonkyrön kunnantalolla kerran kuussa.

– Poikkea kunnantalolle tervehtimään tai varaa etukäteen aika tapaamiselle, kehottaa Alasaari.

– Voin myös tulla yritykseen vierailulle ja keskustelemaan yrityksen toiminnasta ja kehittämisestä. Soita, niin sovitaan sopiva aika ja paikka!

Antti Alasaari
Antti Alasaari
Yritysneuvoja
+358 44 512 6613
Aloittavat yritykset, maaseutuelinkeinot, metalliala Kyrönmaa

]]>
https://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/tapahtumat/yritysneuvoja-tavattavissa-isossakyrossa