<![CDATA[Vaasanseudun Kehitys Oy - RSS]]> https://www.vasek.fi/home/ <![CDATA[Yritysneuvoja vinkkaa: mitä lupia tarvitaan alkoholi- ja tupakkatuotteiden myymiseen?]]> https://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/uutiset/yritysneuvoja-vinkkaa-mita-lupia-tarvitaan-alkoholi-ja-tupakkatuotteiden-myymiseen vinkkivitonen luvat 640px

 • Anniskelulupa on myyntipaikkakohtainen. Lupa tarvitaan aina alkoholijuomien myyntiä varten, ja se on siis haettava jokaiselle toimipaikalle erikseen.
 • Anniskeluluvan hakijan on täytettävä tietyt ehdot. Hakijalla on oltava y-tunnus ja yrityksen pitää olla rekisteröity verohallinnon arvonlisä-, ennakkoperintä- ja työnantajarekistereihin. Hakijan on oltava myös täysi-ikäinen ja taloudelliset ja ammatilliset edellytykset on oltava kunnossa. Pitää olla myös luotettava ja tätä luotettavuutta arvioitaessa huomioidaan rikostuomiot, päihderikkomukset, verojen laiminlyönnit, konkurssit ja muutoinkin hakijan kykyä vastata veloista.
 • Anniskelulupaa haetaan aluehallintovirastosta. Lupa myönnetään toistaiseksi tai määräajaksi. Anniskelupaikan eli kahvilan tai ravintolan vastaavalla hoitajalla tai sijaisella tulee olla anniskelupassi ja riittävä ravitsemusalan koulutus tai työn kautta saatu ammattitaito. Alle 18-vuotias ei saa tarjoilla alkoholia, mikäli hänellä ei ole riittävää ammattikoulutusta esimerkiksi ammattioppilaitoksesta tai oppisopimuksen kautta. Varaudu siihen, että luvan saanti saattaa kestää kuukausia.
 • Tupakkatuotteiden vähittäismyynti edellyttää myös myyntipaikkakohtaista vähittäismyyntilupaa. Lupaa haetaan myyntipaikan sijaintikunnalta, ja se on edellytys tupakkatuotteiden hankkimiseksi tukusta jälleenmyyntiin. Kuluja tulee jatkossa myös tarkastusmaksujen muodossa.
 • Lupien saamisessa voi kestää. Monenlaisia selvityksiä ja liitteitä tarvitaan. Kannattaa olla ajoissa asialla, jos mielii aloittaa ravintolatoimintaa ja heti myydä myös alkoholijuomia.
 • Lisävinkkinä: ravintolatoiminta edellyttää myös muunlaisesta byrokratiasta huolehtimista. Rakennusvalvonnan pitää hyväksyä tila tähän tarkoitukseen, terveysviranomaisten pitää hyväksyä tila elintarvikehuoneistoksi, palotarkastus on tehtävä ja ulkotarjoilualueesta eli terassista pitää tehdä ilmoitus poliisille. Lisäksi hygieniapassi on oltava voimassa kaikilla elintarvikkeita käsittelevillä työntekijöillä.

Tarvitsetko neuvoa lupa-asioiden kanssa? Varaa aika maksuttomaan yritysneuvontaan netistä tai puhelimitse numerosta 06 317 76 00. Yritysneuvojamme tukevat yrittäjiä kaikissa yrityksen elinkaaren vaiheissa, aina luottamuksellisesti ja maksutta!

 

Antti Alasaari
Antti Alasaari
Yritysneuvoja
+358 44 512 6613
Aloittavat yritykset, maaseutuelinkeinot Kyrönmaa

]]>
Tue, 23 Jul 2019 00:00:00 +0300 https://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/uutiset/yritysneuvoja-vinkkaa-mita-lupia-tarvitaan-alkoholi-ja-tupakkatuotteiden-myymiseen
<![CDATA[Yritysautoilussa huomioitava rahoitusmalli ja ekologisuus]]> https://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/uutiset/yritysautoilussa-huomioitava-rahoitusmalli-ja-ekologisuus 0543038r

Työmatkoja ympäri Suomea, tavaran noutamista ja asiakkaiden luokse matkustamista. Kuulostaako tutulta? Auto on monen yrittäjän tärkein työkalu ja kilometrejä mittariin saattaa kertyä viikossa jopa satoja. Olisiko kannattavaa sijoittaa yrityksen omaan autoon?

– Auton hankinnassa kannattaa priorisoida käyttötarvetta ja sitä paljonko työajoja yritykselle tulee, kertoo yritysneuvoja Antti Alasaari tottuneesti. Auton hankkiminen on asia, joka askarruttaa useita yrittäjiä.

– Varsinkin aloittavan yrittäjän kannattaa jo yhtiömuotoa valitessa ottaa huomioon, tuleeko liiketoiminta sisältämään ajoneuvon käyttöä, Alasaari toteaa.

Jos auto on yrityksen oma, kattaa yritys myös ajoneuvosta aiheutuvat kulut. Ajoneuvoa valitessa rahoitusmuotoon kannattaa kiinnittää huomiota. Alasaari suositteleekin tutustumaan leasing-rahoitukseen. Samaa mieltä on myös autoliike Rinta-Joupin myyntijohtaja Niko Puska.

– Auto itsessään ei tuota yritykselle mitään, joten siihen ei kannata sitoa turhaa pääomaa. Leasing-auto on usein järkevin vaihtoehto, Puska kertoo ja jatkaa:

– Yritykset ovat erilaisia, joten niillä on erilaiset tarpeet sen suhteen, millainen auto kullekin sopii. On kuitenkin selvää, että auto on usein tärkeä osa yrityksen toimintaa.

Vihreämpiä vaihtoehtoja

Ekologinen ja kestävä ajattelu on jo arkipäivää kaikilla toimialoilla. Yksityisautoiluun vihreä aalto on jo iskenyt kovaa. Miten ottaa huomioon auton ekologisuus, kun kyse on auton valinnasta yrityksen käyttöön?

– Suurin osa yrityksistä tarkkailee ja ottaa huomioon auton hiilidioksidipäästörajat ja tarkkailee niitä. Ekologisuus on tänä päivänä kaikille tärkeä arvo riippumatta yrityksen koosta, Puska toteaa.

Saatavilla olevista ekologisista vaihtoehdoista Puska suosittelee asiakkailleen hybridiä.

– Kun puhutaan hiilidioksidipäästörajoista vaaditaan usein hybridiauto, että näihin rajoihin päästään. Hybridiä suositaan myös sen edullisuuden vuoksi, sillä hinta on alhainen verrattuna esimerkiksi sähköautoon. Myös sen käyttökustannukset ja ylläpito ovat edullisia ja vaihtoehtoja on saatavilla monissa eri kokoluokissa. Koska hybridi toimii bensaverkossa, voi sillä tehdä esimerkiksi työmatkoja ympäri Suomea pienellä polttoaineen kulutuksella. Toisaalta pitkiä matkoja ajaville dieselkäyttöinen auto saattaa edelleen olla ekologisin vaihtoehto.

Puska näkee ekologisten autojen yleistyvän tulevaisuudessa.

– Vaikka sähköautoja on vielä toistaiseksi vähän markkinoilla, yleistyvät ne koko ajan latausverkoston kasvaessa. Yritykset voivat varautua tulevaisuuteen esimerkiksi tarjoamalla työntekijöilleen ja asiakkailleen latauspisteitä sähköautoja varten.

Myös Alasaarelta löytyy myös ymmärrystä niille, jotka haluavat ottaa ympäristön huomioon autokaupoilla.

– Vihreillä arvoilla yritys voi vaikuttaa ympäristöönsä ja saavuttaa myös eräänlaista kilpailuetua. Ekologisten arvojen on kuitenkin hyvä näkyä koko yrityksessä, Alasaari muistuttaa.

 

Antti Alasaari
Antti Alasaari
Yritysneuvoja
+358 44 512 6613
Aloittavat yritykset, maaseutuelinkeinot Kyrönmaa

]]>
Fri, 19 Jul 2019 00:00:00 +0300 https://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/uutiset/yritysautoilussa-huomioitava-rahoitusmalli-ja-ekologisuus
<![CDATA[Yritysneuvoja vinkkaa: yrityksen kehittäminen on jatkuva prosessi]]> https://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/uutiset/yritysneuvoja-vinkkaa-yrityksen-kehittaminen-on-jatkuva-prosessi vinkkivitonen kehittaminen 640px

 • Tiedosta, mitä kehittämisellä haet. Erilaiset murrostilanteet ovat oivia kehittämisen ajankohtia, esimerkiksi tuleva omistajan- tai sukupolvenvaihdos. Muista, että epämiellyttäviäkin päätöksiä pitää joskus tehdä. Asioiden pitkittyessä ne yleensä myös mutkistuvat.
 • Hanki ulkopuolista ja objektiivista asiantuntemusta yrityksesi nykytilan analysointiin ja tarpeiden tunnistamiseen. Omin silmin et näe kaikkea. Ulkopuolinen apu ei ole kallista ja siihen voi hyödyntää julkisia tukia – kannattaa myös käyttää hyväksi korkeakouluopiskelijoiden osaamista esimerkiksi markkina- ja asiakastutkimuksiin. Osakeyhtiöiden hallituksissa pitää olla mukana kyseenalaistajia rikkomassa totuttuja ajatusketjuja. Uutta luodaan ennakkoluulottomuudella.
 • Ole valmis panostamaan myyntiin ja markkinointiin. Näe ne ennemminkin investointina kuin kuluna. Voittajaksi ei selviydy aina tuotteista paras, vaan se, joka vakuuttaa asiakkaan parhaiten. Apua ja tukea on saatavilla tuotteistamiseen ja markkinoinnin kehittämiseen!
 • Verkostoidu, tee yhteistyötä ja hanki lisää tietoa. Jos yritystoimintasi on riippuvainen yhdestä tai kahdesta asiakkaasta, hanki lisää asiakkaita toiminnan tueksi ja riippuvuuden vähentämiseksi. Yrittäjätapaamiset ovat kullanarvoisia, ja yrittäjien koulutusmahdollisuuksista ei Vaasan seudulla ole pulaa.
 • Kehittäminen on jatkuva prosessi. Usko tulevaisuuteen ja muista, että maailman ei ole pakko olla valmis tänään eikä huomenna. Hiljaa hyvä tulee!

Tarvitsetko neuvoa yrityksesi kehittämiseen? Varaa aika maksuttomaan yritysneuvontaan netistä tai puhelimitse numerosta 06 317 76 00. Yritysneuvojamme tukevat yrittäjiä kaikissa yrityksen elinkaaren vaiheissa, aina luottamuksellisesti ja maksutta!

 

Antti Alasaari
Antti Alasaari
Yritysneuvoja
+358 44 512 6613
Aloittavat yritykset, maaseutuelinkeinot Kyrönmaa

]]>
Wed, 17 Jul 2019 00:00:00 +0300 https://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/uutiset/yritysneuvoja-vinkkaa-yrityksen-kehittaminen-on-jatkuva-prosessi
<![CDATA[Toimistomme on suljettuna]]> https://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/uutiset/toimistomme-on-suljettuna 0020229rToimistomme on suljettuna 15.-26.7. Palvelemme teitä jälleen ma 29.7. alkaen arkisin klo 8.00-16.00.

Voit lähettää meille sähköpostia tai varata ajan netissä, palaamme asiaan viikolla 31 (29.7. alkaen).

Hyvää kesää!

 

info@vasek.fi

Varaa aika yritysneuvojalle

 

]]>
Fri, 12 Jul 2019 00:00:00 +0300 https://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/uutiset/toimistomme-on-suljettuna
<![CDATA[Pelle Pelottomat pelastavat planeetan – EnergyVaasa ja VEBIC Suomi Areenalla]]> https://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/uutiset/pelle-pelottomat-pelastavat-planeetan-energyvaasa-ja-vebic-suomi-areenalla  Savethedate1Mitä jos hullulta kuulostava ajatus tai keksintö onkin muutaman vuoden päästä arkipäivää? Ei olisi ensimmäinen kerta, että niin kävisi. Joskus tarvitaan rohkeita innovaatioita ja uusia ideoita, jotta maailma muuttuisi. Energy Vaasa ja Vaasan energialiiketoiminnan innovaatiokeskus VEBIC marssittavat Suomi Areenan lavalle neljä yrittäjää, kaikki oman alansa Pelle Pelottomia.

Neljättätoista kertaa järjestettävä Suomi Areena kerää yhteen valtakunnan ykköskeskustelijat valtion päämiehistä sosiaalisen median vaikuttajiin. Tapahtuman teemaksi on tänä vuonna valittu tulevaisuuden osaaminen ja innovaatiot.

Innovatiivisuus on suuressa roolissa myös VEBICin ja Energy Vaasan järjestämässä ohjelmassa. Yleisön eteen nousee joukko pelottomia yrittäjiä esittelemään omia keksintöjään, jotka ovat nyt tai ovat olleet aikaansa edellä. Mukana ovat Henri Kinnunen WOIMA Oy, Tapio Saarenpää There Corporation Oy, Lauri Paananen, Roaming Oy sekä Peter Vesterbacka.

Woima Oy haluaa ratkaista maailman energia- ja jäteongelman. Kunnianhimoinen päämäärä saavutetaan voimaloiden avulla, jotka käyttävät voimalähteenään jätteitä muuttaen ne energiaksi. Voimaloita asennetaan erityisesti kehittyviin maihin. Maailmaa ei pelasteta yksin Vaasasta käsin, vaan viemällä vaasalaista tekniikkaa maailmalle.

There Corporation on kotien energianhallinnan ja sähkön kysyntäjouston edelläkävijä. Yritys kehittää älykkäitä energiaratkaisuja sekä liiketoimintamalleja energiayhtiöille. Tavoitteena There Corporationilla on muuttaa kodit ja niiden laitteet passiivisesta aktiiviseksi osaksi energiamarkkinoita.

Roaming Oy on jo vuosia toiminut aurinkopaneelituotteiden parissa. Yritys tarjoaa asiakkailleen ekologisemman vaihtoehdon sähköntuotantoon. 25 vuotta sitten aurinkosähköjärjestelmien myynti oli liiketoimintana haastavaa, sitä olisi voinut pitää vaikka jään myymiseksi eskimoille. Rohkeus on kuitenkin palkittu, sillä Roaming Oy on alan vanhimpia Suomessa.

Peter Vesterbacka tuli tunnetuksi peliyhtiö Rovio Entertainmentin Angry Birds -mobiilipelin kautta. Sen jälkeen hän on perustanut teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slushin, kivunnut Time-lehden vaikutusvaltaisimpien ihmisten listalle sekä luotsannut tunnelihanketta Helsingin ja Tallinnan välille. Nykyisin hän toimii muun muassa opetuspeliyhtiö Lightneersin riveissä.

Miten tunnistaa innovatiivinen tuote? Miten liiketoimintaa hyödyttää toimiminen alueella, jossa toimii maan suurin energiaklusteri? Miten maailma pelastetaan? Näihin kysymyksiin vastataan 16.7. käytävässä paneelikeskustelussa. Tilaisuuden moderaattorina toimii johtaja Suvi Karirinne VEBICistä.

 

Kristoffer Jansson www
Kristoffer Jansson
Communications & Brand Manager
+358 40 539 4055
EnergyVaasa

]]>
Mon, 08 Jul 2019 00:00:00 +0300 https://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/uutiset/pelle-pelottomat-pelastavat-planeetan-energyvaasa-ja-vebic-suomi-areenalla
<![CDATA[Yritysneuvoja tavattavissa Isossakyrössä]]> https://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/tapahtumat/yritysneuvoja-tavattavissa-isossakyrossa Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin päätehtävä on antaa yritysneuvontaa seudun yrityksille. VASEKin yritysneuvojilta saa apua, tukea ja neuvontaa kaikissa yritystoimintaan liittyvissä asioissa ja yrityksen elinkaaren kaikissa vaiheissa. Palvelu on maksutonta ja luottamuksellista.

Isonkyrön yritysten toiminnan kehittämisen tukena ja apuna ongelmissa toimii yritysneuvoja Antti Alasaari. Hän on yrittäjien ja yrittäjiksi aikovien tavattavissa Isonkyrön kunnantalolla kerran kuussa.

– Poikkea kunnantalolle tervehtimään tai varaa etukäteen aika tapaamiselle, kehottaa Alasaari.

– Voin myös tulla yritykseen vierailulle ja keskustelemaan yrityksen toiminnasta ja kehittämisestä. Soita, niin sovitaan sopiva aika ja paikka!

Antti Alasaari
Antti Alasaari
Yritysneuvoja
+358 44 512 6613
Aloittavat yritykset, maaseutuelinkeinot Kyrönmaa

]]>
https://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/tapahtumat/yritysneuvoja-tavattavissa-isossakyrossa