Anvisningar för hur du gör upp en affärsverksamhetsplan

När du planerar att starta ett företag och du redan har någon form av affärsidé, kan du fortsätta planeringen av det egna företaget med hjälp av Lissu, ett program för planering av affärsverksamheten. Programmet är utvecklat enligt kundernas behov och hjälper dig att gå igenom och tänka över allt som behövs. Samtidigt förädlas affärsidén, eftersom affärsverksamhetsplanen hjälper till att strukturera tankarna för dig själv och vad du tänker göra och då är det också lättare att berätta om det för andra. Affärsverksamhetsplanen är i första hand ett verktyg för dig själv, men den är också ett hjälpmedel till exempel när du ansöker om finansiering och startpeng.

Lissu svVyn där du fyller i affärsverksamhetsplanen

Här går vi steg för steg igenom vad du ska skriva in i affärsverksamhetsplanen och vad som särskilt behöver beaktas i varje del.

Snabbguide: så här används Lissu:

  1. Stäm träff med en företagsrådgivare som ger dig inloggningsuppgifter till Lissu ELLER skaffa dem själv på webbplatsen.
  2. Fyll i dina egna grunduppgifter.
  3. Skapa en affärsverksamhetsplan och fyll i alla delar.
  4. Allteftersom planeringen framskrider, kan du vid behov göra en begäran om kommentar till företagsrådgivaren ifall du behöver hjälp med att fylla i planen.
  5. Gå igenom den slutgiltiga versionen av affärsverksamhetsplanen tillsammans med företagsrådgivaren.
     

Affärsverksamhetsplanens olika delar

Affärsverksamhetsplanen består av åtta delar som innehåller olika punkter. Klicka på den del eller punkt som du vill se mer information om.

Affärsidé, orsak till att du startar eget företag

  • Skriv allra först in basuppgifterna i affärsverksamhetsplanen, det vill säga affärsidén och orsaken till att du startar eget företag.
  • Beskriv affärsidén kort och koncist –  ett enda ord kan räcka, till exempel "pizzeria".
  • Beskrivningen av affärsidén kan också ses som en slags slogan som berättar om företagets grundidé, till exempel "pizzabuffé för hela familjen".
  • Det kan finnas flera orsaker till att starta ett företag, men den vanligaste anledningen är nog att den som funderar på att bli företagare har sett att det finns en efterfrågan på affärsidén. Den egna affärsidén kan rentav lösa något problem.
  • Det är i varje fall viktigt att affärsidén och orsakerna till att starta ett företag är tydliga för dig själv och att skriva ner dessa i affärsverksamhetsplanen hjälper till att göra affärsidén klarare.
‹ Tillbaka