Köp av företag

VASEK palvelupiirrokset toimivat yritykset 1080x1080pxEventuella företagsköpare är intresserade av hurdan verksamhet de kunde driva i framtiden med hjälp av företagets nuvarande verksamhet. Annonser på företag till salu finns i dags- och affärstidningar samt olika branschers egna tidningar och Yrityspörssi. Det lönar sig att fråga våra företagsrådgivare om företag som är till salu i Vasaregionen! En del revisorer och revisionsbolag hjälper sina kundföretag även när de ska säljas.

Att köpa ett befintligt företag är ett utmärkt sätt att bli företagare. Skapa goda relationer med säljaren, så att du får all den information du behöver om företaget. För säljaren är det inte vilken affär som helst – det kan handla om ett livsverk som nu ska överföras till någon annan.

Bekanta dig först grundligt med företaget och granska dina egna förutsättningar att driva företaget lönsamt och framgångsrikt. Det är det som är viktigaste när du lämnar bud. Priset avgör ni i förhandlingarna i ett senare skede.

Anlita en sakkunnig rådgivare för värdering av företagets pris. Gör upp en budget så att du vet ifall du kan driva en lönsam företagsverksamhet och betala de lån du kommer att ta. Utifrån din budget är det enkelt att se om det diskuterade priset på företaget är realistiskt.

Affären slutförs alltid med ett skriftligt avtal!

Boka tid hos företagsrådgivare

Stampelfabriken 1

Stämpelfabriken fick nystart

Stämpelfabriken, ett anrikt företag som då det grundades 1930 hette Vasa Stämpelfabrik, fick sent i höstas nya ägare. När man lyssnar till både tidigare företagaren Martin Nyqvists och de nya ägarna Jenni och Mats Ribackas historier, förefaller det onekligen som om ödet haft ett finger med i spelet. Kanske var det ämnat att bli just så här.
Läs mera
Vasa Maskin och verktyg Ab 2

Vasa Maskin och verktyg Ab fortsätter Konemyynti Hannu Harju Oy:s verksamhet

Sedan en månad tillbaka har det drygt 20 år gamla företaget Konemyynti Hannu Harju Oy, beläget på Fågelberget i Korsholm, nya ägare. Hannu Harju går under våren i pension och verksamheten drivs vidare av Jani Uusitalo, också han med lång erfarenhet av företagande – dock i vårt grannland Sverige.
Läs mera
LJ Doors 2

Nystart med nya ägare och nya utrymmen

I hallen på Lagervägen 31 på Fågelberget pågår de sista inflyttningsarbetena för L Jokela AB, LJ- Doors. Det har gått ett år sedan nya ägare tog över företaget som tillverkat dörrar och fönster i fyra decennier.
Läs mera
Tommy Pellas och Patricia Nedergård

Berny’s företagare glada över bra sommar efter den tuffa våren

Ett halvår har gått sedan pandemin blev ett faktum och Finland gick in för lockdown. Många var de företagare som över en natt tvingades stänga ner sin verksamhet. Till dem hör Tommy Pellas och Patricia Nedergård, som övertog restaurang Berny’s vid Replot bro för tre år sedan.
Läs mera
Vasco Borralho

Vasco Borralho blåser nytt liv i Löfmarks köttdisk

Vid årsskiftet valde Carita Löfmark av hälsoskäl att lägga ned sin köttdisk i Saluhallen. Verksamheten lades ut till försäljning, och nu är en fortsättning av den omtyckta köttdisken äntligen säkrad. Vasco Borralho, ursprungligen hemma från Portugal men Malaxbo sedan tolv år tillbaka, är ny företagare i Saluhallen.
Läs mera
Konehuolto S.Niemela 4

Ny företagare betjänar laihelaborna inom bil- och maskinservice

Bilmekaniker Sami Niemelä från Laihela ägnade först inte desto mer tanke åt tidningsannonsen om en bilverkstad som var till försäljning några kilometer från hans hem. Men ödet ville annorlunda och ett par månader senare är han nybliven företagare och ny ägare till verkstaden på stationsområdet, som nu går under namnet Auto- ja Konehuolto S.Niemelä.
Läs mera
Malax Bageri 3

Malax Bageri & Conditori förstorar

Ritningarna är klara, stödansökan inlämnad och alldeles strax ska utbyggnadsarbetet påbörjas vid Malax Bageri & Conditori. Ägare Mats Udd hoppas att allt ska vara klart till våren, och ser fram emot att kunna höja produktionen på konditorisidan.
Läs mera
Haggvik 1

Tredje generationens transportföretagare tar över Häggviks Transport

Under fjolåret påbörjades generationsväxlingen vid Malaxföretaget Häggviks Transport Ab Oy, som även omfattar Malax Avfallservice Ab. Kjell Nydahl, direktör för företagstjänster på Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, har bistått företaget under processen, där Johan Häggvik steg för steg kommer att ta över efter sin far Ulf Häggvik.
Läs mera