Köp av företag

VASEK palvelupiirrokset toimivat yritykset 1080x1080pxEventuella företagsköpare är intresserade av hurdan verksamhet de kunde driva i framtiden med hjälp av företagets nuvarande verksamhet. Annonser på företag till salu finns i dags- och affärstidningar samt olika branschers egna tidningar, Yrityspörssi samt lokala företagsförmedlare som Yrityskaupat.net och Suomen Yritysmyynti. Det lönar sig att fråga våra företagsrådgivare om företag som är till salu i Vasaregionen! En del revisorer och revisionsbolag hjälper sina kundföretag även när de ska säljas.

Att köpa ett befintligt företag är ett utmärkt sätt att bli företagare. Skapa goda relationer med säljaren, så att du får all den information du behöver om företaget. För säljaren är det inte vilken affär som helst – det kan handla om ett livsverk som nu ska överföras till någon annan.

Bekanta dig först grundligt med företaget och granska dina egna förutsättningar att driva företaget lönsamt och framgångsrikt. Det är det som är viktigaste när du lämnar bud. Priset avgör ni i förhandlingarna i ett senare skede.

Avsikten med företagets minneslista (Due Diligence) är att ta fram väsentlig information om och identifiera risker i ett företag som är föremål för en företagsaffär. Ladda ner minneslistan här.

Anlita en sakkunnig rådgivare för värdering av företagets pris. Gör upp en budget så att du vet ifall du kan driva en lönsam företagsverksamhet och betala de lån du kommer att ta. Utifrån din budget är det enkelt att se om det diskuterade priset på företaget är realistiskt.

Affären slutförs alltid med ett skriftligt avtal!

Boka tid hos företagsrådgivare ladda ner guide om ägarskiften

VASEK SOB yritysostoprosessi A4 sv vih

IMG 3122

”Det är lätt att fortsätta verksamhet som står på en stark grund” –Ekosoppi fortsätter med nya ägare

Cirkeln stängdes och började om från början i somras när Hannu och Jaana Paloposki sålde sin ekoshop Ekosoppi till Iivari Viljanen och Sofia Kuula. Hannu Paloposki grundade sitt företag för 16 år sedan med hjälp av Nyföretagscentrum Startia, och nu med hjälp av VASEKs ägarskiftesexpert Antti Alasaari köptes företaget av nya ägare.
Läs mera
Sade 3

Julstämning på Säde – Vasas äldsta inredningsaffär

Inredningsbutiken Sädes historia började för 17 år sedan med en butik full av härligheter på Brändö i Vasa. Sedan några år tillbaka finns den i ett gammalt trähus planerat av C.A. Setterberg, alldeles i stadens centrum på Rådhusgatan. Sedan snart två år tillbaka drivs den stämningsfulla affären av Maarit Suhonen.
Läs mera
Vaasa Akvarioliike 3

Finlands nästäldsta smådjursaffär får ny ägare

Från och med årsskiftet är Peppina Mäenpää ny ägare av Vasa Akvarieaffär, som verkar i Minimanis utrymmen på Skeppsgatan i Vasa. Butiken, som namnet till trots också säljer andra smådjur och djurartiklar, är en av de absolut äldsta affärerna i sin bransch och grundades redan 1959.
Läs mera
Scansolo 1

Lyckat företagsköp ger större muskler

I våras blev ingenjörsbyrån och underleverantörsföretaget Esko Group en del av Scansolo, och ett halvår efter att företagsaffären gjordes, är nu det praktiska arbetet med att verkställa fusionen i full gång. Det var många pusselbitar som skulle läggas innan köpebreven kunde skrivas under, och VD Markku Rinnasto medger utan omsvep att utan VASEKs hjälp skulle processen ha varit betydligt mer utmanande.
Läs mera
Stampelfabriken 1

Stämpelfabriken fick nystart

Stämpelfabriken, ett anrikt företag som då det grundades 1930 hette Vasa Stämpelfabrik, fick sent i höstas nya ägare. När man lyssnar till både tidigare företagaren Martin Nyqvists och de nya ägarna Jenni och Mats Ribackas historier, förefaller det onekligen som om ödet haft ett finger med i spelet. Kanske var det ämnat att bli just så här.
Läs mera
Vasa Maskin och verktyg Ab 2

Vasa Maskin och verktyg Ab fortsätter Konemyynti Hannu Harju Oy:s verksamhet

Sedan en månad tillbaka har det drygt 20 år gamla företaget Konemyynti Hannu Harju Oy, beläget på Fågelberget i Korsholm, nya ägare. Hannu Harju går under våren i pension och verksamheten drivs vidare av Jani Uusitalo, också han med lång erfarenhet av företagande – dock i vårt grannland Sverige.
Läs mera
LJ Doors 2

Nystart med nya ägare och nya utrymmen

I hallen på Lagervägen 31 på Fågelberget pågår de sista inflyttningsarbetena för L Jokela AB, LJ- Doors. Det har gått ett år sedan nya ägare tog över företaget som tillverkat dörrar och fönster i fyra decennier.
Läs mera
Tommy Pellas och Patricia Nedergård

Berny’s företagare glada över bra sommar efter den tuffa våren

Ett halvår har gått sedan pandemin blev ett faktum och Finland gick in för lockdown. Många var de företagare som över en natt tvingades stänga ner sin verksamhet. Till dem hör Tommy Pellas och Patricia Nedergård, som övertog restaurang Berny’s vid Replot bro för tre år sedan.
Läs mera