Kestävä autoilu

liikenne301019 11 medium blurKestävän autoilun edellytykset kehittyvät nopeasti. Tällä hetkellä keinoja ovat muun muassa kestävät käyttövoimat, kimppakyydit ja autojen yhteiskäyttö.

Kaasuautoilu ja sähköautoilu

Vaasan seudulla on tällä hetkellä (2020) kolme kaasuautojen tankkauspistettä sekä kymmeniä sähköautojen latauspisteitä. Lisää on suunnitteilla eri toimijoiden taholta.

Valtionyhtiö Traffic Management Finlandin ylläpitämä Liikennetilanne-sivusto sisältää sekä kaasuautojen tankkausasemien että sähköautojen latausasemien perustiedot ja sijainnit.

Latauskartta.fi on selkeä ja helppokäyttöinen palvelu, josta löydät sähköautojen latausasemien kuvaukset ja sijainnit kartalla. Monista paikoista on kuvat ja eri lataustyyppien värikoodaus on selkeästi toteutettu.

Suomessa bensiini- ja dieselkäyttöisten henkilöautojen ensirekisteröinnit ovat vähentyneet viime vuosina. Suosiota ovat kasvattaneet erilaiset sähköautot ja kaasuautot. Vaasan kaupungin joukkoliikenteessä on jo vuodesta 2017 lähtien käytetty biokaasulla liikkuvia linja-autoja.  

Henkiloautot kayttovoimittain

Suomen ympäristökeskus SYKE on laatinut pienen oppaan kestävän auton hankintaan. Autokalkuraattorilla voit vertailla, miten henkilöautojen eri käyttövoimien käytössä kertyy päästöjä ja kustannuksia.

Kimppakyydit

Vaasan seudulla on yleistä pendelöinti eli käydä töissä oman asuinalueen ulkopuolella. Kannattaa liittyä alueellisiin kimppakyytirinkeihin (löytyy mm. Facebookista) tai alkaa rakennella kimppakyytiverkostoa, koska liikkuvaa porukkaa kyllä löytyy. Säännölliset kimppakyydit voivat helposti vähentää liikkumisen kustannuksia vuositasolla. Jo yksi kimppakyytipäivä viikoittain vaikuttaa!

Autojen vertaisvuokraus ja yhteiskäyttö

Auton käyttöaste on keskimäärin matala, kun useimmiten auto käytössä alle 10 prosenttia ajasta. Siksi yksi kestävän autoilun muoto on autojen vertaisvuokraus ja yhteiskäyttö.

Yhteiskäyttöautopalvelussa on kyse toimintamallista, jossa palvelun käyttäjä voi vuokrata auton käyttöönsä esimerkiksi tunti- tai vuorokausitaksalla. Palvelussa mukana olevat autot ovat tarkoitettu ainoastaan yhteiskäyttöön. Potentiaalisia palveluympäristöjä voisivat olla isot taloyhtiöt ja opiskelija-asuntolat.

Mini-Lifti on kaikkien vaasalaisten yhteinen auto. Arkipäivisin autot ovat kaupungin työntekijöiden käytössä, mutta iltaisin ja viikonloppuisin niitä voi vuokrata vapaasti kuka tahansa.