Case Vaskiluoto

Vaskiluoto 1920x1358

Vaskiluoto on Vaasan keskustan länsipuolella sijaitseva saari, jonka yhdistää keskustaan Vaskiluodon penger ja Sundomin kylään Myrgrundin silta. Vaasan keskustaan on matkaa vain kolme kilometriä. Vaskiluodon. satama-alue, tehdasalueet, venekerhot, uimarannat, metsä ja lenkkipolut luovat kaupunginosasta ainutlaatuisen. 

Alue on toiminnoiltaan erittäin monipuolinen osa Vaasan keskusta-aluetta. Alueesta noin kolmannes on muutosprosessissa olevaa teollisuus- ja satama-aluetta, kolmannes asunto- ja hotellialuetta ja kolmannes lähivirkistysaluetta. Satama ja viereinen voimalaitos ympäristöineen ovat Vaskiluodon keskeisiä alueita. 

Vaasan seudun energiateknologian keskittymä vahvistuu Wärtsilän uuden teknologiakeskuksen myötä 

Wärtsilä kertoi elokuussa 2018 rakentavansa Vaskiluotoon uuden Smart Technology Hub –tutkimus-, tuotekehitys- ja tuotantokeskuksen, minkä seurauksena myös Vaskiluodon alueelle suuntautuva työmatkaliikenne tulee kasvamaan huomattavasti. Wärtsilä on Vaasan alueen suurin yksityinen työnantaja ja uusiin tiloihin siirtyy arviolta 1 600 työntekijää vuoden 2022 kesään mennessä. Vaskiluodon kehittyminen on jo houkutellut muitakin yrityksiä alueelle ja liikennemäärät kasvavat entisestään.   

Pyöräillen Vaskiluodon Baanaa pitkin  

PyoratieA

Vaasa on hyvä pyöräilykaupunki. Vaasalaisista 81 % asuu pyöräilymatkan eli alle 5 kilometrin päässä keskustasta. Pyöräteitä on 179 kilometriä. Pyöräilyn sujuvuuteen vaikutetaan muun muassa katujen suunnittelulla ja pyöräilyä edistävillä tapahtumilla. Vaasassa järjestetään muun muassa pyöräilyviikko toukokuussa ja Liikkujan viikko syyskuussa.  

Vaskiluoto pyoratie

Vaskiluodon Baana valmistui vuoden 2020 lopussa. Uuden pyörätien toivotaan tuovan parannusta työmatkaliikkumiseen. Tavoitteissa mainittiin, että pyörä olisi nopeuden suhteen täysin kilpailukykyinen vaihtoehto autolle erityisesti keskustan ja Vaskiluodon välisellä osuudella. Vaasan kaupunki panostaa jatkossakin pyöräilyn olosuhteiden kehittämiseen koska pyöräilyyn panostaminen on koko kaupungin elinvoimaisuuden ja hyvinvoinnin kannalta äärimmäisen kannattavaa toimintaa. 

Joukkoliikenne 

Voit kokeilla aikatauluhakua valtakunnallisessa Perille.fi-palvelussa, joka yhdistelee eri palvelutarjoajien aikataulu- ja reittitietoja. Tietoa voi hakea myös esimerkiksi kunnittain tai palveluntarjoajan mukaan.   

Ajankohtaista tietoa Vaasan kaupunkiseudun joukkoliikenteestä löydät tästä:  

Pysäköinti   

Rakennettu osa Vaskiluodosta on erittäin tiivis ja toiminnoiltaan monipuolinen kokonaisuus. Alueesta noin kolmannes on muutosprosessissa olevaa teollisuus- ja satama-aluetta, jonka katuverkostoa ja palvelut kehitetään lähivuosien aikana. Yleiset pysäköintialueet ovat harvassa, mutta niitäkin kehitetään jatkuvasti. Tähän kootaan tietoa yleisistä pysäköintimahdollisuuksista. 

Infran kehittäminen, suunnitelmat ja kaavoitus   

Vaskiluodossa tapahtuu paljon mielenkiintoista lähivuosien aikana ja kaupunginosaa kehitetään monellakin tavalla. Vaasan kaupunki kehittää esimerkiksi katuverkostoa ja kestävää liikkumista.  

Ajankohtaiset kaavat ja suunnitelmat 

Sataman kehitys  

Vaasan ja Uumajan yhteisomisteisessa satamayhtiö Kvarken Portsissa eletään jännittäviä aikoja. Uuden matkustaja-aluksen, Aurora Botnian, valmistuminen lähestyy ja muutenkin tulevaisuus näyttää valoisalta. Uuden lautan myötä rahtikapasiteetti tuplaantuu.

Tehokkaalla lautalla vuoroja on mahdollista ajaa enemmän ja rahtivolyymiä lisätä entisestään sekä Vaasan että Uumajan puolella. Tiheämmät vuorot merkitsevät laivalle lyhyempää aikaa satamassa, mikä asettaa tiukempia vaatimuksia koko satamaprosessille. Vaasan satamassa onkin meneillään muun muassa uuden laiturin rakentaminen sekä terminaalin uudistustyöt.

Toiminnassa on huomioitava ympäristöystävällisyys, sitä vaativat eri toimijat ja EU-lainsäädäntö. Vaasan satamassa on satsattu siihen, että tarvittaessa laiturin vierelle asti pääsee raiteita pitkin.

Venepaikat 

Vaskiluodolle ominainen liikennemuoto on veneily. Venekerhot ovat Vaskiluodon merkittävä käyttäjäryhmä ja vierasvenesatama on tärkeä osa matkailutoimintoja. 

Vaskiluodon Kuulahdelta löytyy yksityisiä laitureita ja venepaikkoja.  

Muut