30-åringen Startia stöder tillväxten i regionen

Startia 30 juhlavuosilogo ilman slogania vaerillinen pysty WEB

 

Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia firade sitt 30-årsjubileum år 2022. Nyföretagscentrumet som grundades 1992 och blev en del av VASEKs verksamhet 2008 har under sin verksamhetstid hjälpt cirka 11 000 blivande företagare och stöttat grundandet av mer än 4 700 nya företag i Vasaregionen.

Besök hos Startia år 2022

  • Startrådgivning fick 524 blivande företagare (2021: 753)

  • Kundkontakter (möten, videokonferenser, telefonsamtal, e-post) 1 065 st. (2021: 1 213)

  • Efter startrådgivning grundades 178 företag (2021: 196), 23 % av alla företag som grundades i regionen.

  • Av kunderna som besökte startrådgivningen hos Startia skulle 92,98 % mycket sannolikt rekommendera tjänsterna även till andra (2021: 90,91 %). Den genomsnittliga kundnöjdheten var 3,84 på en skala 1–4 (2021 3,82).

483A0727Företagen som startats under de här åren har skapat minst 15 000 nya jobb i regionen. Regionens drivna företagare garanterar att det finns ett brett utbud av behövliga tjänster i området och samtidigt ger de kommunerna ett ökat skatteinflöde.

”Erittäin asiantuntevaa palvelua, konkreettisia neuvoja sekä ideoita.”

”Skulle inte ha fått ihop allt detta på egen hand. Allt som skall uträknas och allt möjligt som skall skrivas, aldrig att man skulle komma på det själv. Är verkligen supernöjd med betjäningen."

Förutom av Startias rådgivare fick de blivande företagarna hjälp av Startias sakkunnigpartner. I samarbete med dem ordnades flera evenemang under året, där teman som behandlades var t.ex. sociala medier, ekonomiadministration, systematisk försäljning och företagsverksamhetens risker.

(Även) under jubileumsåret stod kunderna i fokus

Under jubileumsåret — liksom alltid i verksamheten — stod Startias kunder i fokus, för Startia skulle inte existera utan sina kunder. Årets nyföretagare genom åren presenterades under året i sociala medier och de intervjuades om hur de har det nuförtiden. I de sociala medierna publicerades också korta utdrag ur Startias historia och gamla bilder från verksamheten.

3Startias direktörTommi Virkama samt tidigare direktörerna Lauri Luopajärvi, Raimo Mansikkamäki och Yrjö Halttunen

Större festligheter ägde rum kring Startias riktiga födelsedag i september i Villa Sandviken, på nationella företagardagen 5.9. På plats fanns alla som varit direktörer för Startia genom historien, nämligen Lauri Luopajärvi, Yrjö Halttunen och Raimo Mansikkamäki samt ett stort antal nyföretagare från olika år, samarbetspartner och representanter för intressentgrupper. På festen premierades också årets nyföretagare.

Hur grundar man ett företag? Vilken hjälp kan du få för att starta ett företag? Vilka är de bästa tipsen till nya företagare från företag verksamma i Vasaregionen? De här frågorna besvarades 7.9 då tidningen Startia delades ut till alla hushåll i Vasaregionen.

För att fira sitt jubileumsår gav Startia även en liten gåva till alla nya företag i Vasaregionen som besökte startrådgivningen.

Bryggeri utsågs till årets nyföretag

483A0789 pieni

Startia utsåg Kvarken Bryggeri Ab från Korsholm till årets nyföretagare 2022 i Vasaregionen. Företaget, som går under marknadsföringsnamnet Kvarken Brewery, grundades 2017 av Patrik Willför, Patrik Björkman och Tore Björkman. Kriterierna för valet till utmärkelsen var att företaget har gjort ett gott resultat, varit synligt och använt sig av lokal historia i marknadsföringen.

Valet påverkades också av att företagsverksamheten är omfattande på många olika områden, att affärsverksamheten utvecklats positivt och att företagarna nätverkat och samarbetat med andra företag inom samma bransch, vilket har sänkt kostnaderna och gjort affärsverksamheten förnuftigare.

Kvarken Brewerys sortiment omfattar bland annat världsarvs- och säsongsöl. Företagsrådgivaren på Startia gav råd till de blivande bryggeriföretagarna i frågor gällande bland annat tillståndsärenden, utarbetande av en affärsplan och ansökan om startbidrag.