EnergyWeek – ännu större efter pausen


VahalummukkaNet 1607EnergyWeek 2022 i mars togs emot med stort intresse när evenemangsveckan nu kunde arrangeras för första gången sedan 2019. EnergyWeek 2022 pågick en hel vecka och blev på så vis ännu större än tidigare, eftersom besökarna var fler än någonsin och så gott som alla utställarplatser var reserverade.

  • Mer än 6 200 evenemangsbesökare från över 30 olika länder (år 2019: 4 600 besökare från 25 olika länder)
  • Under veckan kunde man lyssna till sammanlagt 154 anföranden i samband med 31 olika evenemang eller seminarier (2019: 90 anföranden i 21 evenemang)
  • På plats fanns även cirka 250 utställare (2019: ca 190)

Med undantag för ett hölls alla seminarier under EnergyWeek på engelska, och några av dem visades också live på webben. EnergyWeek skulle ha firat sitt 10-årsjubileum redan 2021, men den milstolpen kunde högtidlighållas först under EnergyWeek i mars 2022.

Målet med EnergyWeek är att föra samman proffs inom branschen, och erbjuda dem möjlighet till nya kontakter, nätverk och samarbetspartners. Teman för 2022 var energi och miljö, vind och förnybar energi, smarta energilösningar, gasenergi och energilagring, som var ett nytt tema för året. Under dagen som fokuserade på energilagring behandlades bl.a. batteriteknik och -etableringar, väte, gas, syntetiska bränslen och värme.

EnergyWeek är energibranschens evenemangsvecka som ordnas av ett trettiotal organisationer tillsammans. EnergyVaasa/VASEK ansvarar för den huvudsakliga samordningen av arrangemangen.

Vasas energikluster fick landets första Gold Label-certifikat

VahalummukkaNet 2889Energiklustret EnergyVaasa beviljades våren 2022 ett ECEI Gold Label-certifikat av högsta nivå, som visar på förstklassigt och välutvecklat klusterledarskap. I Europa finns ca 1 000 kluster, dvs. geografiska företagskoncentrationer som bildats kring aktörer inom samma bransch. Vasaklustrets Gold Label-certifikat är det första i sitt slag i Finland, energibranschens fjärde i Norden och sjätte i Europa.

För EnergyVaasa är guldcertifikatet ett resultat av långvarigt strategiskt samarbete. Vasas energikluster hade redan innan ett bronscertifikat, men auditeringen för den högsta guldnivån har förberetts under det senaste året. Under två auditeringsdagar bekantade sig ESCA:s representanter med EnergyVaasa för att kunna garantera att klustret leds systematiskt och att dess verksamhet, strategi och marknadsföring kontinuerligt utvecklas. Det beviljade guldcertifikatet är i kraft i två år.

Gäster, mera gäster

I juli var EnergyVaasa med för tredje gången och arrangerade program tillsammans med VEBIC på diskussionsevenemanget Suomiareena. Den här gången var rubriken “Kestävä kehitys, lopetetaanko ilmastoprokastinaatio?” (Hållbar utveckling, Skall vi sluta klimatprokrastinera?) och i paneldiskussionen deltog Juha Ripatti från Westenergy, Henri Kinnunen från WOIMA Finland Oy, Sari Kola från Merinova och Kristoffer Jansson från VASEK. Som moderator fungerade Suvi Karirinne från VEBIC.

Tillsammans med företagen inom klustret gjorde EnergyVaasa också en exportresa till ONS-mässan i Stavanger i Norge. I samband med invigningen av Wärtsiläs Sustainable Technology Hub blev en representant för EnergyVaasa inbjuden att tala vid ett frukostevenemang som hölls för internationell press.

EnergyVaasa ordnade också program på Wasa Future Festival tillsammans med EnergySampo, och samma vecka fick EnergyVaasa äran att presentera energiklustrets företag för representanter för Rwandas ministerium. Ett flertal olika delegationer fick också under året information om energiklustret, bl.a. Indiens ambassadör i Finland Raveesh Kumar och Slovakiens ambassadör i Finland Slavomíra Mašurová.

Under året presenterades EnergyVaasa-klustrets verksamhet även för ett stort antal såväl besökare som lokala studentgrupper i regionen. EnergyVaasa deltog i evenemanget Suuntaa tekniikan alalle (Styr kosan mot teknikbranschen) genom att ordna en workshop för de deltagande lågstadieeleverna.