Connected Ship

steinar engeland VKlIQTmJfVY unsplash

Tukemassa kestävämpää ja digitalisoitua meriteollisuutta

Suuret laivat kuluttavat valtavia määriä fossiilisia polttoaineita ja vaikuttavat siten ilmaston lämpenemiseen. Samanaikaisesti polttoaine on monen laivayhtiön suurin kustannuserä. Siten energiatehokkuuden lisääminen on tärkeimpiä moottoreita laivateollisuuden innovaatioille.

Tanska ja Norja ovat maailmanjohtajia meriteollisuudessa. Ruotsilla puolestaan on on vahva teknologian tarjoajista koostuva meriteollisuusklusteri ja maa on myös vahva sensoreiden, IT-verkkojen ja liitettävien teknologioiden toteuttajana. Suomessa on vahva cleantech-klusteri, laivanrakennusta ja meriteollisuuden varusteiden ja välineiden tuotantoa. Samanaikaisesti kaikki Pohjoismaat ovat digitalisaation kärkimaita.

Tämän hankkeen tarkoituksena on rakentaa osaamista ja kasvattaa yrityksiä, jotka voivat menestyksekkäästi tehdä pohjoismaisesta laivaliikenteestä kestävämpää ja luoda uusia pohjoismaisia vientiliiketoiminnan malleja, jotka pohjautuvat merenkulun digitalisaatioon.

Hanke koostuu seitsemästä eri työpaketista. VASEK vastaa työpaketista 2, joka keskittyy liiketoimintamalleihin ja datan jakamiseen. Osallistujina työpaketissa ovat Wärtsilä, Maersk Tankers, Sensative, Beijer Electronics. Työpaketin 2 päätavoitteena on määritellä kriittinen data ja lainopilliset seikat, liiketoimintamallit, datan omistajuus sekä datastrategia.

Lue lisää hankkeesta englanniksi

Toiminta-aika 1.10.2019–31.10.2021
Budjetti VASEKin osalta 24 000 euroa