Zip Adventure Park erbjuder äventyr och möjlighet att överträffa sig själv

16.08.2016

Zip Adventure ParkPeter Källberg och Sari Saarikoski från VASEK hjälpte Gerarda Katakinaite-Gull (i mitten) bland annat med att bestämma var man skulle bygga äventyrsparken.

Gerarda Katakinaite-Gull ville först grunda en klädaffär men hennes make Christian Gull konstaterade att det skulle vara en utmanande idé. Katakinaite-Gulls följande idé var att starta en äventyrspark vilket också maken tyckte var en bra idé. Nu har idén blivit verklighet i och med att Zip Adventure Park har öppnats på Vasklot i Vasa.

Zip Adventure Park är en äventyrspark där man kan testa sin skicklighet på olika banor. Bland annat glider man längs en vajer, balanserar på linor och försöker ta sig över och genom olika hinder. Den största banan finns på 8 meters höjd. Allt som allt finns fem banor varav en är ämnad speciellt för de mindre.

Klättrarna ska ha hjälm och säkerhetslina för att garantera tryggheten. Parkens personal guidar besökarna i hur man går på banorna samt hjälper vid behov. I äventyrsparken kan man också testa femkamp som består av bland annat bågskytte och yxkastning.

Hjälp med ansökningarna och val av plats från VASEK

Rata seikkailupuistossa

I februari 2016 var Katakinaite-Gull tillsammans med sin make och diskuterade med Peter Källberg som är projektchef för turismbranschen på VASEK. Under mötet gick de grundligt igenom företagsidén och även Källberg tyckte att den verkade lovande. Något senare hjälpte företagsrådgivaren Sari Saarikoski med starten samt med ansökning av Startpeng, Finnveralån och investeringsstöd från ELY-centralen.

– VASEK gav råd om allt det vi skulle göra för att starta företagsverksamheten, säger Katakinaite-Gull nöjt.

– Vi informerade kunden om de rätta samarbetsorganisationerna och efter det framskred allting mycket smidigt också med Vasa stad, berättar Saarikoski.

Från första början var det tänkt att äventyrsparken skulle grundas i Gamla Vasa. Diskussionerna på VASEK försäkrade paret emellertid om att det skulle löna sig att bygga parken i Vasklot.

– Vi tycker att parken passar i Vasklot eftersom den är ganska nära centrum och det är lätt att ta sig dit. Dessutom finns också andra aktiviteter på Vasklot, berättar Källberg.

– Gerarda är ivrig och tror på det hon gör. Jag uppskattar att hon vill samarbeta med andra företagare i nejden, fortsätter Källberg.

Gott om besökare i äventyrsparken

Zip Adventure Park öppnades i augusti och Katakinaite-Gull har varit nöjd med antalet besökare. Dessutom har skolor och företag bokat utflykter och dagar för arbetshälsofrämjande aktiviteter i parken.

– Det har varit stressigt men roligt att vara företagare. Det är skönt att kunderna kommer tillbaka och de anställda trivs, säger Katakinaite-Gull.

Lapset seikkailupuistossa

Emil och Leimu Kiuru hade så roligt i äventyrsparken att de skulle vilja komma igen.

I början av augusti besöktes äventyrsparken av Antti Kiuru med Emil, 10 år, och Leimu, 9.

– Kanonbra att det finns sådant här i Vasa. Vi var här också i går och i förrgår och har trivts jättebra, berättar Antti Kiuru.

Zip Adventure Park har öppet varje dag från augusti till september. I oktober har parken öppet från onsdag till söndag. I november inleds vintersäsongen och då är parken öppen för grupper på beställning. Katakinaite-Gull rekommenderar parken för alla åldrar.

– Man kan gå banorna efter egen ork. Den yngsta besökaren har varit två och ett halvt år gammal och den äldsta 74.

Text och bilder: VASEK



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera