Två generationer trädgårdshandlare betjänar kunder i Stenhaga

15.06.2016

Företaget Ab Grandi Flora Oy låter främmande men marknadsföringsnamnet Blomtorget är bekant för många Vasabor. Företaget grundades av Ritva Sundvik och Mats Olof Ingman år 1996. I början drev företaget blomsterhandel och blomförsäljning i supermarketar. År 2003 började de sälja blommor, plantor och trädgårdstillbehör i Stenhaga, på det ställe där Plantagen finns i dag. Om man inte räknar med året då företaget fanns invid Jupiter, har Blomtorget sedan dess funnits i Stenhaga, de senaste sex åren mellan Isku och Byggmax.

Lena ja Ritva 600pxLena Gillberg och Ritva Sundvik betjänar Blomtorgets kunder tillsammans. Föräldrarna bär huvudansvaret för företaget ännu i sommar, nästa sommar tar Lena över.

I vår flyttade Blomtorget till K-Citymarkets tomt vid Stenhagavägen. De två första månaderna har i varje fall visat att det nya stället är mycket bra både för Blomtorgets kunder och personal.

– Ytan i den nya butiken är något mindre än i den gamla men läget är mycket bättre. Dessutom är kundflödet större trots att det bara är ett par hundra meters avstånd till den gamla, berömmer Ritva. – Kunderna säger att det är lättare än förr att titta in till oss på samma gång som de far och handlar mat.

Generationsskifte på gång

Butikens nya läge är inte den enda ändringen som Blomtorget har på gång just nu. Företagarparets dotter Lena Gillberg har återvänt till hemtrakterna och är med i företagets verksamhet i dag.

– Efter att vi fick barn började jag och min man fundera att det skulle vara roligt att komma hem från Norge. Jag dryftade vidare och vi beslutade fråga mina föräldrar vad de skulle tycka om ett generationsskifte på Blomtorget, berättar Lena, som är ekonom från Hanken och har dessutom avlagt en examen för trädgårdsplanerare i Sverige.

Sijainti 600pxBlomtorgets nya läge på K-Citymarkets tomt i Stenhaga har visat sig vara ypperlig.

Ritva Sundvik ville först inte tro sina öron när dottern berättade att hon är intresserad av att ta över Blomtorget.

– Jag hade redan nöjt mig med tanken att jag måste kontakta den potentiella köparen som redan tidigare hade visat intresse mot företaget.

Det tog ungefär ett år från de första diskussionerna om generationsskiftet till att Lenas familj flyttade tillbaka till Vasaregionen. Från slutet av april har hon jobbat på Blomtorget tillsammans med sina föräldrar.

Praktiska råd från VASEK

I höstas var Kjell Nydahl från VASEK i kontakt med Ritva i andra ärenden och hörde att de planerade ett generationsskifte på Blomtorget. Han gav dem en hel del att tänka på gällande förberedelser. När Lenas familj under påsken var och hälsade på hemma, träffade Kjell dem personligen.

– Vi var mycket optimistiska när mötet var slut, eftersom vi fick många goda råd av Kjell för genomförande av generationsskiftet. Den här sommaren jobbar jag och lär mig i praktiken hur man driver företaget och sedan när säsongen är slut, genomför vi det egentliga generationsskiftet. Fast aktiemajoriteten vid årsskiftet överflyttades till mig, fortsätter föräldrarna vara med i verksamheten, berättar Lena.

Ritva berättar att ett flertal kunder redan har frågat henne om hon nu tänker gå i pension. – Jag har inte bråttom att bli pensionär utan hjälper gärna Lena i början av hennes företagarbana. Jag har jobbat i trädgårdsbranschen sedan 1978 och njuter fortfarande av att jobba med växterna!

 

Torikuva 1 600pxBlomtorget säljer förutom blommor också plantor till nyttoväxter, träd och buskar. Under säsongen ger Blomtorget arbete för 16 personer.

Verksamheten och servicen utvecklas

Blomtorgets affärsverksamhet, som omfattar försäljning av blommor, plantor och stenmaterial samt trädgårdsplanering och trädgårdskonsultation, är väldigt säsongsbetonad. Största delen av årets omsättning får man in under toppsäsongen från april till midsommaren. När butikens dörrar i oktober stängs, har företagarna redan länge planerat för nästa säsong.

Blomtorget har alltid haft som mål att betjäna sina kunder ansvarsfullt: när man planterar växter på rätta platser, är kunderna nöjda med sin trädgård. Också Lena vill hålla fast vid den här principen men samtidigt vill hon utveckla servicekonceptet och utvidga marknadsföringen och serviceutbudet. I år har Blomtorget börjat med trädgårdsplanering för både stora och små trädgårdar och till och med för balkonger.

Ritva och Lena delar åsikten om att nyttoträdgårdar är den hetaste trenden just nu. Samtidigt som folk bygger om sina gårdar och terrasser till oaser för sommarvistelse, vill de också odla sin egen mat. En bidragande orsak här är antagligen de populära matprogram där även toppchefer visar hur man tar till vara nyttoträdgårdarnas produkter.

 

Text: Johanna Haveri
Bilder: Kukkatori, Johanna Haveri
Översättning: VASEK



‹ Gå till "Nyheter"

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera

Ökad synlighet med små medel i fokus på den första marknadsföringskliniken

08.03.2024 | Nyheter
Den 7 mars samlades ett gäng egenföretagare hos Startia för att få tips på hur de kan förstärka sin marknadsföring och synas bättre bland potentiella kunder. Kvällens diskussion tog avstamp i företagarnas utmaningar och tog sedan riktning på hur man med små resurser kan få utmärkt synlighet – bara man fokuserar på rätt saker.
Läs mera

Maria Haglund till VASEK för att främja tillgången på arbetskraft och regionens dragningskraft

07.03.2024 | Nyheter
Magister i pedagogik Maria Haglund, 35, har börjat på VASEK den 4 mars 2024 som projektchef med uppgift att främja regionens attraktionskraft och tillgång på arbetskraft. Haglund valdes bland totalt 40 sökande till den arbetsuppgift som har en central roll för främjandet av regionens livskraft.
Läs mera

Den första rekryteringen är en nödvändig risk om målet är att växa

06.03.2024 | Nyheter
Den 5.3 höll VASEK, Vasa stad och Vasa Företagare ett tillfälle för företagare som funderar på om deras företag kunde vara en potentiell arbetsgivare. Servicedirektör Päivi Ilmonen från Profimentor påminde företagarna om att ensamföretagarens första kollega kan föra med sig positiva effekter som inte går att mäta i pengar:
Läs mera

De satsade när alla andra drog i bromsen

05.03.2024 | Nyheter
I över två år levde kultur- och evenemangsbranschen i ovisshet på grund av pandemin. Mitt under krisen beslöt Henrik Hagnäs och Dennis Asplund att bilda HHD Entertainment – ett företag med fokus på att arrangera festivaler, spelningar och gig. Konceptet Bigday skapades och i år ordnas festivalen för fjärde gången – med en hittills aldrig skådad biljettförsäljning.
Läs mera

EnergyWeek i mars är kraftfullare än någonsin, nu under fyra dagar

04.03.2024 | Nyheter
Den 11–14.3 går energibranschens toppevenemang EnergyWeek av stapeln vid Vasa stadshus. Registreringen öppnades den 15.1 och anmälningarna visar på ett rekordintresse för årets evenemang. Vi kan återigen förvänta oss tusentals deltagare från tiotals olika länder och det finns gott om utställare på evenemangets alla mässdagar.
Läs mera