Startups främjas som aldrig förr

24.03.2017

TapioPeltonen MarkoKoski 600pxTapio Peltonen och Marko Koski öppnade EnergySpin-evenemanget.

Startup-evenemanget EnergySpin var en del av torsdagens program på Vasa EnergyWeek. Också i år lyckades eventet fylla salen med åhörare som var intresserade av startups och tillväxtföretag inom energibranschen.

Evenemangets huvudtalare var Marcel Garcia från Brasilien, Smart Cities-expert vid Förenta nationerna. Han presenterade ett flertal fina startupinnovationer och betonade i sitt inlägg att utveckling av innovationer bör baseras på faktisk kunskap som samlats in. Många av de innovationer som han presenterade hade skapats för utvecklingsländer. Garcia påminde om att till exempel energin som sparats genom att man i Broadlights verksamhet har använt LED-lampor går hundraprocentigt till att man kan erbjuda ett omfattande wifi-nätverk. Nätförbindelserna börjar vara en nödvändighet överallt i världen och behovet att ladda apparater är en sak som uppmuntrar till att spara energi även i avlägsna trakter, slummer och favelas.

Marcelo Garcia 300pxMika Turpeinen som deltog i diskussionen med Garcia är den enda finländska företagaren i Etiopien och han berömde landet som en bra plats för testning av innovationer även om lösningar utvecklade i Etiopien sällan kan tillämpas som sådana i andra länder. På moderator Tapio Peltonens fråga om vad vi ska ta som nästa steg för att främja startups hade Turpeinen ett definitivt svar: vi ska nå ut till högskolornas alumner, utbyteselever från utlandet, eftersom det med dagens kommunikationsmetoder är möjligt, och ta till vara den kompetens som de har tillägnat sig här samt nätverken i och lokala kännedomen om deras hemländer.

Akash Bhavsar, ledare för en accelerator i Indien försäkrade att startup-företagen får mer uppmuntran och deras verksamhet främjas överallt i världen mer nu än någonsin förr. Han ansåg att en 90 dagar lång acceleratorsmodell fungerar eftersom man under den tiden får fram resultat om sådana överhuvudtaget fås. Enligt honom kan man genom en accelerator, med rätta metoder och rätta nätverken kunna sätta ett företag på världskartan.

I diskussionen med Bhavsar deltog Jyri Arponen från Tekes och David Brown. Brown berömde de finska startup-företagens kompetens och kunniga människor samt infrastrukturen i vårt land. Visserligen medgav han att marknaden här är väldigt liten.

Eftermiddagens höjdpunkt var lansering av en egen företagsaccelerator för energibranschen i Vasa. Marko Koski, projektchef för EnergySpin, uppmanade företag att ansluta sig till revolutionen och att söka till acceleratorverksamheten. Ansökningstiden börjar genast och verksamheten inleds i september (läs mer i VASEKs pressmeddelande). Programdirektör Anna-Kaisa Valkama från Merinova i sin tur bjöd in erfarna branschmänniskor i acceleratorns mentorsnätverk för att de på det sättet skulle hjälpa företag framåt.

Fireside1 600pxAkash Bhavsar, Jyri Arponen och David Brown samt en fråga från publiken.

Vaasa Entrepreneurship Societys (VES) team hade gjort ett stort arbete och sammanställt en lista på 30 mest lovande startups i Europa, något som redan blivit en tradition. De hade börjat med 200 företag och lyckats komma ner till 140. Bland dessa var det lätt att hitta de 35 mest lovande men att få bort fem till från listan hade varit ett svårt beslut. I varje fall är alla företag på listan intressanta. VES teamet hade också satt ihop en lista på 10 mest intressanta startups i Kina. Alla som deltog ansåg att det var en mycket bra inlärningserfarenhet att studera företagen och sålla bland dem.

Före avslutande speed dating-möten fick publiken höra intressanta pitches och de pitchande företagen testades av den prestigefyllda juryn (Jyri Arponen, Jarmo Saaranen och Dag Sandås). De fick svara på knepiga frågor om bland annat företagens målgrupper och strategier för att hitta investerare.

EnergySpin-video

 

[contact_member,name=Marko Koski,id=18,details=Name]

 

Finansiering till EnergySpin -projektet:

Pohjanmaan liitto



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera