Situationen för skuldsatta företag är varierande – VASEK hjälper de som hamnat i knipa

18.08.2016

rahatloppu600pxI början av år 2015 började även småföretagare omfattas av skuldsanering. Sedan dess har VASEKs företagsrådgivare Antti Alasaari och Kjell Nydahl hjälpt företag som hamnat i ekonomisk knipa.

– Vasa stad som ansvarar för skuldrådgivningen i regionen har skickat ett tiotal kunder till oss. Kunden kartlägger först skuldsättningens omfattning, hur stor skulden är och vem man är skyldig samt listar skuldernas räntor och indrivningskostnader. Kunden bedömer även själv företagets situation och orsaken till skuldsättningen. Därefter gör vi upp en affärsplan som presenterar hur man kan vända företagets ekonomiska situation i en bättre riktning, säger Alasaari.

– I våra utlåtanden rekommenderar vi att sådana företag ska få skuldsanering vars verksamhet utan dessa skuldansamlingar skulle vara lönsam och som efter en skuldsanering utan problem skulle klara av att sköta de lagstadgade kostnader som företagandet medför. Det får självklart inte ligga något kriminellt bakom skulderna, fortsätter han.

Enligt Alasaari och Nydahl har de skuldsatta företagens situationer och orsaker till skuldsättningen varit varierande:

– Ibland är företagaren alltför ivrig i starten och skaffar genast stora utrymmen eller mycket utrustning på skuld. Det blir problem om kundunderlaget inte byggs upp tillräckligt snabbt och intäkterna inte räcker till för att betala av skulderna. Många företag är även beroende av en eller några större kunder. Om avtalen med dessa viktiga huvudmän avslutas hamnar underleverantörsföretaget snabbt i knipa. Kundunderlaget borde vara tillräckligt omfattande.

velkajarjestely 600pxAlasaari påminner även om att ju mer företaget växer desto mer växer även riskerna med verksamheten. I ett visst skede av tillväxten är det viktigt att ändra företagsformen till aktiebolag så att företagarens personliga ansvar minskar:

– Om ändringen av företagsformen till aktiebolag uteblivit, och om problem uppstår till exempel i form av hävda kontrakt och utbetalning av löner till anställda, ligger ansvaret personligen hos företagaren ifall företagsformen är firmanamn, kommanditbolag eller öppet bolag.

Efter företagsrådgivningen ger VASEK sin bedömning till skuldrådgivningen samt ett utlåtande om företagets realistiska möjligheter till att bli livsdugligt och klara av att betala av sin skuld enligt planen. Ekonomi- och skuldrådgivaren gör upp den egentliga ansökan om skuldsanering och gör upp ett förslag för tingsrätten att besluta om.

– Processerna är långa så vi kan inte exakt säga hur många av de företag vi rådgivit har fått skuldsanering men enligt responsen från skuldrådgivningen har vår hjälp varit väldigt viktig för företagen, konstaterar Alasaari.

 

[contact_member,name=Antti Alasaari,id=10,details=Name]

[contact_member,name=Kjell Nydahl,id=13,details=Name]

 

Information:

Ett personbolags (kb, öb) skulder från näringsverksamhet kan saneras och den lönsamma företagsverksamheten kan fortsätta om företagsverksamheten har varit förhållandevis småskalig och främst baserar sig på företagarens egen arbetsinsats. Genom skuldsanering kan man trygga såväl företagarens som eventuella arbetstagares arbetsplatser.

Man ansöker om skuldsanering genom att kontakta skuldrådgivningen. I Vasaregionen sköter Vasa stad om skuldrådgivningen. Skuldrådgivningen ber VASEK om ett utlåtande gällande kundens situation och skickar kunden till VASEKs rådgivning.



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera