Siffrorna berättar – resultat- och balansräkningen spelar en viktig roll vid företagsköp

18.04.2018

Sari yleisoProjektchef Sari Saarikoski hälsade alla välkomna

Med hjälp av sakkunnig rådgivning kan alla lära sig att tolka företagets resultat- och balansräkning. Särskilt viktigt är det att gå noggrant in i siffrorna när man köper eller säljer ett företag. Ett planerat ägarskifte -projektet arrangerade 10.4. en ägarskifteskväll i Solf, där deltagarna fick många goda råd av Niina Asujamaa från Viicon och Benita Öling från EY.

Niina Asujamaa
Niina Asujamaa

Asujamaa påminde om att bolagsformen för företaget som ska köpas definierar på vilket sätt företagsköpet kommer att genomföras, och detta har även inverkan på hur balansräkningen bör betraktas:

– När man säljer ett firmanamn är det köp av affärsverksamhet som gäller. Företaget fortsätter med ett annat fo-nummer, och dess eventuella skulder följer med säljaren. Även vid försäljning av ett personbolag kan det vara fråga om köp av affärsverksamhet, men möjligen också försäljning av en andel, i vilket fall fo-numret kommer att leva kvar och ansvaret samt skulderna överförs till den nya ägaren. Vid köp av ett aktiebolags affärsverksamhet är alternativen att köpa antingen affärsverksamheten eller aktierna. Vid köp av aktier fortsätter operationen med samma fo-nummer och allt ansvar och skulder kvarstår.

Både Asujamaa och Öling räknade i sina presentationer upp många saker, som är värda att noteras i resultat- och balansräkningen:

– I balansräkningen kan finnas utvecklingsutgifter, men har dessa utgifter även inkomstförväntningar? Immateriella rättigheter kan vara till exempel CRM eller ERP-system, men kommer de att överföras till den nya ägaren vid köp av enbart affärsverksamheten? Man bör alltid begära att värderingen av byggnaderna och fastigheterna görs av en oberoende fastighetsförmedlare, eftersom balansvärdet för en gammal byggnad kan vara liten, men det säljbara värdet kan däremot vara mycket högt på grund av dess läge, förklarar Asujamaa.

Benita Oling
Benita Öling

Öling påpekar även att säljaren alltid bör överväga huruvida det skulle vara värt att avskilja fastigheten till ett separat fastighetsbolag:

– Säljaren skulle således kunna få hyresintäkter från fastigheten om den nya företagaren fortsätter sin verksamhet i samma lokaler. Köparen behöver i sin tur ta reda på om han har möjligheter att få finansiering för att köpa både fastigheten och verksamheten?

Experterna rekommenderar säljaren att fylla i en omfattande inventarieförteckning och skaffa sig erforderliga prisuppskattningar. När det gäller omsättningstillgångar, skall köparen alltid se till att lagret är kurant, alltså praktiskt användbart.

– När det gäller fordringar rekommenderas säljaren att avlägsna tydliga kreditförluster ur kundfordringarna, och naturligtvis är det lämpligt att informera köparen ifall fordran medför kreditförlustrisker. På samma sätt bör man kontrollera att beloppet i handkassan faktiskt motsvarar det belopp som redovisas i balansräkningen.

Eget kapital är självklart den viktigaste upplysningen på balansräkningens passiva sida. Båda experterna betonar att ett negativt eget kapital alltid är en larmsignal. Negativt eget kapital berättar om att verksamheten har gått med förlust under en längre tidsperiod och då har företaget mycket sannolikt också betalningssvårigheter. Å andra sidan kan ett företag vara lönsamt, även om eget kapital är negativt, ifall företagaren har gjort privatuttag, det vill säga tagit ut "lön" för sig själv mer än företaget har producerat.

Öling uppmanar köparen att noggrant reda upp skulderna i företaget som ska köpas: vilka som är låneperioderna, lånevillkoren, räntorna och säkerheterna. Även eventuella gravitationsbevis och inteckningar bör undersökas.

– Och resultaträkningen över en treårsperiod hjälper till att ta reda på lönsamheten och kostnadsstrukturen i företaget. Orsakerna till eventuella avvikelser måste undersökas noggrant. När det gäller aktiebolagen är det viktigt att veta vad har ägaren haft för lön? Har det tagits ut som lön eller som dividend, eftersom det påverkar lönsamhetsanalysen.

När man säljer ett företag är det viktigt att i tid iordningsställa företaget mer attraktivt. Det vill säga att förbereda sig inför företagsköpet. Experter påminner oss om att överväga om tidpunkten för köpet är korrekt ifall bolagets resultat är negativt. Skulle det vara möjligt att flytta handeln tills resultatet blir bättre? Då kan det vara möjligt även att få ett högre pris för företaget. Och det skulle också locka fler köparkandidater.

Köparna påmindes om hur man kan ta reda på konkurrenssituationen och kundstrukturen. Det är också viktigt att känna till personalens kompetensprofil och åldersfördelning.

– Och när man bedömer företagets inkomstförmåga måste man ta hänsyn till den privata ekonomins behov av pengar. Dessa måste betraktas som en helhet. Kan man från företaget ta ut så mycket lön att företagaren även kan sköta sitt eget bostadslån?

Det viktigaste budskapet som Öling och Asujamaa ger till köparna och säljarna är att det alltid är värt att söka sig till experter för att få hjälp.

Boka tid till VASEKs avgiftsfria ägarskiftesrådgivning.

Niina Asujamaas presentation (på finska)

 

[contact_member,name=Sari Saarikoski,id=17,details=Name]

 

ELY LA03 Logo SV B3 RGB 200px 72dpi

lippu ja tunnuslause svenska 300px



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera