Ny företagare i Saluhallen genom ägarskifte

07.12.2016

Från början av december finns en ny företagare i Saluhallen. Affären Ryytivakka har genom ägarskifte fått ett nytt namn, Smakbutiken, och taktpinnen hålls nu av den nye ägaren Jari Blom.

Blom har varit aktiv i näringslivet hela sitt liv, bland annat i motionsbranschen. De senaste åren har han varit hemma och skött den nu treåriga pojken.
– Jag är van med omvälvningar i mitt liv men jag måste erkänna att den här gången är det hela lite skrämmande. De säger att det är fullt ös i Saluhallen under veckorna före julen!

Blom Nydahl 400pxSmakbutikens ägare Jari Blom (t.v.) fick goda råd för ägarskiftet av VASEKs Kjell Nydahl.

Smaker från när och fjärran

Den nye företagaren kommer att hålla produktsortimentet i affären oförändrat: delikatesser, choklad, nötter, kaffe. Bloms verksamhetsprincip är att satsa på smaksortimentet och erbjuda produkter som stormarknaderna inte säljer.

– Mitt mål är att kunden som redan är på väg hem ska vända sig om.
– Jag vill också lära mig rosta kaffe och därigenom kunna erbjuda ett allt bättre kaffesortiment för Saluhallens besökare.

Blom berättar att han är en riktig gourmet och vill satsa på maten. En hel del tid i köket har resulterat i viljan att samla familjer och vänner kring smakupplevelser. Den visuella sidan är också viktig för honom och tillsammans med en reklambyrå har ett nytt visuellt utseende planerats för Smakbutiken.

Som företagare vill Blom också satsa på det lokala och erbjuda kunden olika alternativ.
– Smakbutiken kommer också att fungera som en kanal för lokala producenter.

Såg annonsen i Företagsbörsen

Blom berättar att allt började med att han såg en annons på Österbottens Företagsbörs om att Ryytivakka var till salu. Från den stunden började planeringen. Han säger att det inte har kommit mot någonting svårt med att starta företag men mest tid har gått åt att få det hela klart för sig själv: att bygga upp imagen och att kartlägga marknaden och kunderna. Blom ansökte om och beviljades Finnveras företagarlån.

Blom fick hjälp med ägarskiftet av VASEKs Kjell Nydahl och av Nyföretagscentrum Startias Tommi Virkama. Han lovprisar dem båda:
– De har sparrat mig otroligt bra. Om jag exempelvis har försökt nå dem per telefon och de har just då inte kunnat svara, har de ringt tillbaka snabbt! Om man ens lite har funderat på att starta eget, finns det hjälp att få!

Blom tycker att atmosfären i Vasa saluhall ger kunden ett viktigt tilläggsvärde:
– Saluhallen har en så kompakt stämning att man nästan kan ta på den och det är den som lockar kunderna. Det finns ingen konkurrens mellan köpmännen utan alla hjälper varandra alltid. För mig har det varit viktigt att köpmännen i hallen har tagit mot mig med öppna armar.

Vi önskar honom lycka till med entreprenörskapet!



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera