Matsvinnet i restauranger försvann – vasabor har lärt sig att rädda matportioner

28.03.2018

AnnosSusanna Ristiluoma, som äger Fondis i Vasa, är nöjd med det faktum att hennes restaurang anslöt sig till ResQ Club-servicetjänsten redan i ett tidigt skede.

– Efter att lunchtiden tar slut, cirka två-tiden på eftermiddagen, lägger vi ut överskottsportionerna på ResQ-Club -tjänsten. Ibland blir det inte en enda portion över men alla måltider, som vi har lagt ut, har vi fått sålda till ett pris på mellan 4–6 euro. Många hämtar sina på förhand köpta portioner efter arbetsdagen och på det sättet sparas tid, som kan spenderas exempelvis tillsammans med familjen, då maten redan är färdig. Bara att stoppa portionen i mikron! berättar Ristiluoma.

Enligt Eveliina Suutari, som tidigare har jobbat som regionchef på ResQ-Club i Västra-Finland, har cirka 70 % av måltiderna som läggs ut på tjänsten blivit sålda, eller blivit räddade, som man säger på ResQ-Club.

– ResQ-Club är en mycket effektiv hjälp när det gäller restaurangernas matsvinn. Över 30 restauranger, caféer och bagerier från Vasa deltar redan i konceptet.

Ristiluoma är nöjd med tjänstens användarvänlighet:

– Det är lätt för kunden att köpa portionerna, för de betalas direkt med ett kreditkort, som är anslutet till tjänsten. Lika enkelt är det för restaurangerna att lägga ut portioner på tjänsten. Matportionernas förpackningskostnader hör naturligtvis till restaurangen, och vi betalar ResQ-Club en liten andel på det vi faktiskt säljer, men för övrigt är försäljning av portioner som en bonus för oss. Nu slösar man inte bort maten, som våra yrkeskunniga arbetare tillverkar av ingredienser med hög kvalité, det är allra viktigaste.

Eveliina Goran SusannaEveliina Suutari, Göran Östberg och Susanna Ristiluoma.

Göran Östberg, som är projektchef för projektet Cirkulär Ekonomi Korsholm, påminner även om avfallsavgifterna:

– Denna tjänst gör det möjligt för restauranger att få lite pengar av överskottsportionerna istället för att betala avfallsavgifter. Inom restaurangbranschen är det också svårt att förutse behovet av arbetskraft, eftersom vissa dagar är livliga och andra kan vara lugnare på ett lunchställe. Efter en lugn dag brukar det lämna kvar portioner, men arbetskostnaderna är ändå inte bortkastade då de kan säljas efter lunchtiden.

Enligt Ristiluoma har matsvinnets andel på Fondis tidigare ansetts vara i genomsnitt 10-15% per vecka. Efter att ha gått med i ResQ-Club har matsvinnet eliminerats helt.

– Portionerna som säljs till cirka halva priset är ändå inte bort från lunchförsäljningen, och genom denna tjänst lär sig kunderna att besöka nya platser även på kvällarna eller vid lunch.

ResQ-Club har cirka 9 600 användare och dagligen läggs omkring 100 portioner ut på tjänsten.

– Mer eller mindre alla lunchställen i Vasa är redan med i ResQ-Club-tjänsten, säger Suutari.

Det främsta syftet med projektet Cirkulär Ekonomi, som förvaltas av VASEK, är att skapa nya affärsverksamheter med hjälp av den cirkulära ekonomin.

– Matställen har sålt överskottsportioner även tidigare, men ofta bara för en liten kundkrets, som vet att detta matställe möjligen säljer något. Och då har åtgången också varit ganska slumpartad. Denna nya applikation ger säljaren och köparen möjligheter att mötas på ett helt nytt sätt. Beskrivning av portionerna samt försäljning och betalningstransaktioner hanteras enkelt och användarinriktat. Genom att undvika onödiga resor och telefonsamtal sparar man naturen och minskar koldioxidavtrycket, konstaterar Östberg.

– Även om matavfallet skulle gå till biogasproduktion, är åtgärden i alla fall enligt principen för låg förädling inom den cirkulära ekonomin. Det handlar om en högre grad av cirkulär ekonomi, eftersom någon förlust inte uppstår alls, utan maten används till det som det har planerats för – alltså för att ätas!

 

 

[contact_member,name=Göran Östberg,id=39,details=Name]

 

ELY LA03 Logo SV B3 RGB 200px 72dpi

 lippu ja tunnuslause svenska 300px

 

 



‹ Gå till "Nyheter"

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera

Ökad synlighet med små medel i fokus på den första marknadsföringskliniken

08.03.2024 | Nyheter
Den 7 mars samlades ett gäng egenföretagare hos Startia för att få tips på hur de kan förstärka sin marknadsföring och synas bättre bland potentiella kunder. Kvällens diskussion tog avstamp i företagarnas utmaningar och tog sedan riktning på hur man med små resurser kan få utmärkt synlighet – bara man fokuserar på rätt saker.
Läs mera

Maria Haglund till VASEK för att främja tillgången på arbetskraft och regionens dragningskraft

07.03.2024 | Nyheter
Magister i pedagogik Maria Haglund, 35, har börjat på VASEK den 4 mars 2024 som projektchef med uppgift att främja regionens attraktionskraft och tillgång på arbetskraft. Haglund valdes bland totalt 40 sökande till den arbetsuppgift som har en central roll för främjandet av regionens livskraft.
Läs mera

Den första rekryteringen är en nödvändig risk om målet är att växa

06.03.2024 | Nyheter
Den 5.3 höll VASEK, Vasa stad och Vasa Företagare ett tillfälle för företagare som funderar på om deras företag kunde vara en potentiell arbetsgivare. Servicedirektör Päivi Ilmonen från Profimentor påminde företagarna om att ensamföretagarens första kollega kan föra med sig positiva effekter som inte går att mäta i pengar:
Läs mera

De satsade när alla andra drog i bromsen

05.03.2024 | Nyheter
I över två år levde kultur- och evenemangsbranschen i ovisshet på grund av pandemin. Mitt under krisen beslöt Henrik Hagnäs och Dennis Asplund att bilda HHD Entertainment – ett företag med fokus på att arrangera festivaler, spelningar och gig. Konceptet Bigday skapades och i år ordnas festivalen för fjärde gången – med en hittills aldrig skådad biljettförsäljning.
Läs mera

EnergyWeek i mars är kraftfullare än någonsin, nu under fyra dagar

04.03.2024 | Nyheter
Den 11–14.3 går energibranschens toppevenemang EnergyWeek av stapeln vid Vasa stadshus. Registreringen öppnades den 15.1 och anmälningarna visar på ett rekordintresse för årets evenemang. Vi kan återigen förvänta oss tusentals deltagare från tiotals olika länder och det finns gott om utställare på evenemangets alla mässdagar.
Läs mera