Konjunkturer och mänskliga tragedier kan driva företagare till skuldsanering

23.08.2017

velkajarjestelyDet blir lågkonjunktur. Branschen går i allmänhet dåligt. Företagaren blir allvarligt sjuk. Några stora, olönsamma kontrakt. En stor kund försvinner. Alltför stora investeringar och för få kunder.

Dessa är alla exempel på orsaken till att en företagare är fast i ekonomiska svårigheter och ansöker om skuldsanering. Företagsrådgivarna Antti Alasaari och Kjell Nydahl ger varje år råd till cirka 10 företagare, med målet att arrangera skulderna och få igång en fortsatt lönsam affärsverksamhet.

– Konjunkturcyklerna kan inte hjälpas, men i händelse av sjukdom skulle det vara bra att ha någon form av försäkringsskydd. Ett litet företag kan ha svårigheter att få verksamheten lönsam om företagaren själv på grund av sjukdom inte kan arbeta fulla dagar, påminner Alasaari och fortsätter:

– Faran är att exempelvis stress, som orsakas av företagets situation, kan ge upphov till företagarens insjuknande och då kan man hamna i en obehaglig spiral.

– Jag brukar också varna för att aldrig ha endast en eller ett fåtal kunder. Underleverantören kommer snart i problem om en viktig uppdragsgivare försvinner. Man bör alltid ha ett tillräckligt antal kunder i förhållande till investeringar och även avtalen måste vara i ordning.

Enligt Alasaari och Nydahl kan även sådana företag, som har fungerat redan under en längre tid, vara blinda för olika risker och är inte tillräckligt beredda på förändringar inom branschen eller konjunkturerna. Om det har gått dåligt inom branschen under en längre tid, måste också den erfarna företagaren kunna förändras och anpassa sin verksamhet. Eller också kunna ge upp sin affärsverksamhet innan den ekonomiska situationen har blivit alltför illa.

Om företagaren har hamnat i skuld, men företaget i sig är lönsamt eller relativt lätt kan göras livsdugligt, lönar det sig inte att skära av företagarens levebröd och direkt ansöka om konkurs:

– Återkravet av skulderna kan modereras med tingsrättens beslut. Om företaget kan fungera i enlighet med betalningsplanen under tre års, eller i vissa fall fem års tid, kan resten av skulderna benådas som resultat av omstruktureringen. Således återstår både jobb och företag, påminner han och säger till slut:

– Skuldsaneringen är en lång och obehaglig process, och därför hoppas vi att företagaren agerar i tid och tar kontakt med oss redan innan det samlas för många obetalda räkningar. På företagsrådgivningen kan vi fundera på hur operationen skall lotsas i en lönsam riktning.

 

Fakta:

Ett personbolags (kb, öb) skulder från näringsverksamhet kan saneras och den lönsamma verksamheten kan fortsätta om företagsverksamheten har varit förhållandevis småskalig och baserar sig främst på företagarens egen arbetsinsats. Genom skuldsanering kan man trygga såväl företagarens som eventuella arbetstagares arbetsplatser.

Man ansöker om skuldsanering genom att kontakta skuldrådgivningen. Vasa stad sköter om skuldrådgivningen i Vasaregionen. Skuldrådgivningen ber VASEK om ett utlåtande gällande kundens situation och skickar kunden till VASEKs rådgivning.

 

[contact_member,name=Antti Alasaari,id=10,details=Name]

[contact_member,name=Kjell Nydahl,id=13,details=Name]



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera