Full rulle för EnergySpin – dagliga insikter hos startup-företagen

20.11.2017

The Second period of EnergySpin

Under andra perioden diskuterade startup-företagarna exempelvis strategin med Tapio Peltonen (står i mitten) från Entrepreneurship Exchange.

 Det är full intensitet i verksamheten hos företagsacceleratorn EnergySpin som riktar sig till startup-företag inom energibranschen. Under Go to Market-delen besökte de deltagande företagen bland annat EnergySpins partnerföretag Wärtsilä och The Switch.

På Wärtsilä bekantade man sig med motorfabriken och startup-företagarna diskuterade med nyckelpersoner inom bolaget.

– Besöket gav en riktig wow-känsla. Fastän vi är ett startup-företag kan vi delvis ta modell efter Wärtsiläs verksamhetssätt och draghjälp ut på marknaden, säger Jukolux marknadsföringsdirektör Rainer Rönnback.

Besöket på The Switch gillades också av startup-företagarna.

– I startup-företagarens ögon har The Switch tillväxthistoria varit exceptionellt intressant. De har lyckats utmärkt med skapandet av sitt varumärke, vilket de haft stor nytta av, berättar Rönnback.

Under den här delen fick acceleratorns deltagare träffa Taneli Tikka från Tieto. Under besöket diskuterade man digitalisering och framtida scenarion.

– Det var en ögonöppnare att fundera på vilken värld vi gör affärer i om exempelvis tio år, säger Rönnback.

Insikter kan tillämpas i den egna affärsverksamheten

Utöver besöken har man under den andra delen koncentrerat sig på hur modern försäljning ser ut. Enligt Marko Kuokkanen, Key Account Manager på EnergySpin, är det viktigt för startup-företagarna att förstå vilket behov eller problem som företagets produkt eller tjänst är en lösning på.

– Början är alltid värst när man ska in på marknaden. När man har fått sin första affär, måste man även kunna dra nytta av den referensen, berättar Kuokkanen.

Det har varit givande att jobba i acceleratorn, anser Rönnback.

– Det bästa är sparringen från proffsen. I acceleratorn får man insikter varje dag och dessa kan man tillämpa i den egna affärsverksamheten, säger han.

EnergySpins tredje och sista del inleds 21.11. Acceleratorn kulminerar i och med Slush som ordnas i Helsingfors. Slush är ett av Europas ledande startup-evenemang. På Slush får startup-företagen presentera sin affärsidé och träffa potentiella finansiärer.

 

EnergySpin 400px

pohjanmaanliitto-kolmikielinen vaeri 300RGB



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera