Företagsstöd nu även för anskaffning av begagnade maskiner

24.04.2017

koneetjalaitteet2Jord- och skogsbruksministeriet meddelade i slutet av mars att små och medelstora företag i landsbygdsområdena kan framöver under vissa förutsättningar få företagsstöd också för anskaffning av begagnade maskiner. Tidigare fick man stöd enbart för anskaffning av nya maskiner och anordningar. Ändringen trädde i kraft 1.4.2017.

– För många av våra kunder är det här säkert en mycket bra nyhet. Det har varit kanske rentav orättvist att kunden inte har fått investeringsstöd fast hen har planerat köpa någon maskin eller anordning som alldeles tydligt skulle ha gett företaget nya möjligheter, men den har varit begagnad. Däremot har företagaren i grannhallen fått stöd för anskaffning av en likadan men ny maskin, berättar företagsrådgivare Antti Alasaari och fortsätter:

– Det är ju ekonomiskt och dessutom miljövänligt att köpa en begagnad anordning som är i bra skick i stället för att ”måste” köpa en ny. Fortfarande förutsätts förstås att företaget med hjälp av den nya maskinen eller anordningen lyfts till en ny nivå och utvecklar verksamheten. Och för en begagnad anordning får man fortsättningsvis inte stöd om den anskaffas i syfte att ersätta företagets befintliga utrustning, förtydligar Alasaari.

Alasaari tillsammans med de övriga företagsrådgivarna på VASEK hjälper företagare söka företagsstöd, och därför kommer svaret på frågan om kriterierna för stödberättigande mycket snabbt:

– När man skaffar en begagnad maskin utgår bedömningen från investeringens relevans: den ska gynna projektets ekonomi. Stödberättigade kostnaderna måste ändå överstiga 10 000 euro, det vill säga att man inte kan får stöd för små anskaffningar. Investeringen ska dessutom ha en livslängd på över tre år.

koneetjalaitteetFöretagsanalytiker Matias Smeds vid landsbygdsenheten vid NTM-centralen poängterar:

– För anskaffning av äldre teknik måste finnas klara grunder. Fortsättningsvis kan stöd beviljas ur landsbygdsprogrammet i huvudsak för nya maskiner och anordningar, speciellt om företagets produktivitet märkbart förbättras med hjälp av ny teknologi.

Anskaffning av begagnade maskiner kan vara ett alternativ när man behöver maskiner eller anordningar, vars teknologi inte ändrats väsentligt eller som inte innehar en central betydelse för produktionsprocessens tidsenlighet.

– Vid bedömning av investeringens ekonomiska aspekter beaktar man även företagets produktionsvolym och diversifiering. Om ett startande företag till exempel kan skaffa flera begagnade maskiner för priset av en ny, kan det idka betydligt mångsidigare verksamhet. Samtidigt kan man minska riskerna förknippade med produktionen, fortsätter Smeds.

Innan man börjar investera, kan man låta göra en genomförbarhetsstudie om investeringen som utreder de ekonomiska, funktionella och tekniska förutsättningarna samt de olika alternativen för genomförande. För anskaffning av den här experttjänsten kan man få 40–50 % i stöd. Med en genomförbarhetsstudie kan man exempelvis ta reda på om det med tanke på ändamålet är bättre att skaffa åtminstone en del av maskinerna begagnade och vilka maskiner som det är förnuftigt att skaffa som nya. På samma gång kan man ta reda på var man kan skaffa begagnade maskiner. Även om man beviljas stöd för en genomförbarhetsstudie, krävs det inte att en investering faktiskt görs.

Landsbygdens företagsstöd har en stor inverkan på små och medelstora företags konkurrenskraft och förmåga att förnya sig. Stödet främjar också sysselsättningen. Syftet med stödet är att diversifiera företagsstrukturen och öka landsbygdens livskraft. En del av stödet finansieras med nationella medel, en del kommer från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, står det i Jord- och skogsbruksministeriets pressmeddelande.

Planerar du att investera? Ta kontakt, vi hjälper dig konfidentiellt och kostnadsfritt!

Boka tid till en företagsrådgivare

 

[contact_member,name=Antti Alasaari,id=10,details=Name]



‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera