Förbered dig på pensioneringen i tid

14.10.2016

MikkoHissa01 400px

Enligt Mikko Hissa har var och en ansvar för hur den egna ekonomin ser ut under pensionsåldern.

Pensionsreformen som träder i kraft i början av år 2017 medför förändringar i pensionen för både företagare och arbetstagare. Reformen berör alla som är födda år 1955 eller senare, dvs. i praktiken hela befolkningen i arbetsför ålder eller yngre. Grovt kan man summera att pensionerna kommer att minskas och att de börjar utbetalas senare än tidigare.

Med den här reformen vill man trygga finansieringen av pensionerna eftersom människans livslängd har ökat och pensionerna därför betalas ut allt längre. I och med pensionsreformen borde alla i arbetsför ålder - och speciellt alla företagare - fundera över hur de ska finansiera sina pensionsdagar.

– De största skillnaderna jämfört med det tidigare pensionssystemet är att den lägsta pensionsåldern stiger samtidigt som pensionstillväxtprocenten blir enhetligare. Nytt är att en målsatt pensionsålder tas i bruk som börjar flera år senare än den lägsta pensionsåldern. Deltidspensionen avskaffas och ersätts med en partiell förtida ålderspension, berättar kontaktchef Mikko Hissa från Mandatum Life.

Allt längre i arbetslivet

Den lägsta åldern för pension höjs steg för steg så att de som exempelvis är födda i början av 1960-talet tidigast kan gå i pension vid ungefär 65-års ålder. För personer födda efter 1964 har man inte ens fastställt en lägsta pensionsålder ännu utan den bestäms separat för varje åldersgrupp på basis av prognoserna för livslängden och Finlands befolkning då åldersgruppen fyller 62 år.

Pensionsreformen erbjuder både piska och morot för att få människorna att stanna allt längre i arbetslivet. Den förväntade livslängden ökar hela tiden, pensionerna som utbetalas till personer som går tidigare i pension minskas i enlighet med livslängdskoefficienten. På så sätt sparas pension även för utbetalning under senare pensionsår. Om en person arbetar ända fram till den målsatta pensionsåldern utbetalas fullständig pension.

Elakeuudistus info sv 400px

Kort om pensionsreformen.

Pensionsbeslutet en överraskning för många

Pensionen är något som många inte funderar över innan det blir aktuellt att gå i pension. För arbetstagare bestäms pensionsavgiften automatiskt enligt lönen men företagare kan själva ange en kalkylerad årsinkomst på basis av vilken företagarpensionsförsäkringens (FöPL) avgifter betalas. Företagarens intjänade pension och övrig social trygghet beräknas på basis av den kalkylerade årsinkomsten.

– Eftersom FöPL-försäkringen är en rätt så stor kostnad väljer många företagare att betala den på basis av en så liten årsinkomst som möjligt. Sedan är de förvånade över den låga pensionen i det skedet då pensionsförsäkringsbolagets kalkyleringar dimper ner i postlådan, säger Kjell Nydahl, direktör för företagstjänster på VASEK.
– Det är svårt att klara sig med en pension på dryga 1000 euro om man inte har besparingar eller andra inkomstkällor.

Nydahl uppmanar företagare att spara regelbundet och placera en del av sina inkomster i ett sådant objekt som bevarar värdet och som kan ge inkomster under pensionsåren.

Enligt Hissa lönar det sig definitivt för företagare att höja sin FöPL-försäkring till en tillräckligt hög nivå eftersom exempelvis företagarens sjukdagpenning och övrig social trygghet också bestäms utgående från den årsinkomst som angetts i försäkringen. Därefter är det skäl att fundera över hur den lagstiftade tryggheten kan förbättras genom frivilliga försäkrings- eller andra arrangemang.

– Tiden som satts på att reda ut dessa frågor betalar sig garanterat tillbaka, säger han.

Företagarens ögon öppnades

Under intervjun med Mikko Hissa kände jag hur adrenalinet utsöndrades och hur kroppen intog en försvarsposition. Jag insåg att en företagare som jag på 50+ måste börja vidta åtgärder för att kunna leva ett skäligt liv även under pensionsåldern.

Även om jag under hela min tid som företagare har betalat en högre FöPL-försäkring än vad mina verkliga årsinkomster krävt så kommer det inte att räcka till en skälig pension. I synnerhet som pensionstillväxten ännu sjunker i och med pensionsreformen. Jag ska försöka få ordning på detta - gör det du också!

 

Tilläggsinformation om pensionsreformen:    
www.työeläke.fi      
www.eläkeuudistus.fi      

 

Text: Johanna Haveri
Bilder: Mandatum Life, Johanna Haveri
Översättning: Milla Eriksson



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera