Förankring av regionens livskraftsstrategi: keep aiming high

17.10.2016

Sali1 600pxFörankringsmötet för Vasaregionens livskraftsstrategi, som publicerades i juni 2016, samlade en stor grupp aktörer från företag och offentliga organisationer i regionen till Tropiclandia 14.10 för att diskutera strategins åtgärdsprogram. Det omfattande strategiarbetet presenterades av VASEKs utvecklingsdirektör Stefan Råback och Vasa stads utvecklingsdirektör Susanna Slotte-Kock och därefter gavs ordet till utvalda sakkunniga som redogjorde för sina syner på åtgärdsprogrammets fokusområden internationellt konkurrenskraftiga företag, globalt kunnande, livskraftig verksamhetsmiljö och fungerade, attraktiv service:

ABB:s teknologidirektör Heikki Uusitalo konstaterade att det är positivt att det i dag finns flera företag i regionen som tillsammans vill framåt. Han ser en mycket stark korrelation mellan företagen och utbildningsgemenskapen och bedömer den utveckling som gjorts på senare tid gällande utbildningsstrategin i Vasa som bra.

CFO Dag Sandås från The Switch (Yaskawa) ansåg att man borde bredda tänkandet. Vi ska inte tänka på enbart energi utan på teknologi och dessutom vara mera öppna mot omvärlden. Han frågade varifrån vi tar pengarna till tillväxt i företag och konstaterade själv att pengarna kommer från utlandet. Han efterlyste mera folk till utvecklingsjobbet eftersom det känns som om det alltid är samma ”gäng” som samlas.

Kuusisto Kock Sandas 600px

I bilden (fr.v.) dryftar rektor Jari Kuusisto från Vasa universitet, vd Juha Häkkinen från Österbottens Handelskammare, prorektor Sören Kock från Hanken och Dag Sandås från The Switch regionens globala kunnande.

En av frågorna som bekymrar Hankens prorektor Sören Kock är samarbete med företag. Enligt honom finns det tyvärr begränsningar i hur långt man kan gå i samarbetet. Han påminde om att vi finländare måste bli bättre på att kommersialisera och att vi måste nätverka internationellt. Jari Kuusisto, rektor för Vasa universitet, berättade i sin tur om universitets dagsläge samt om strävan att öppna sig utåt. Kunnig personal är en kritisk faktor för universitetet och med tanke på den bör man förbättra helhetens attraktivitet.

VASEKs logistikexpert Riitta Björkenheim var glad över att logistiken och trafiken har prioriterats högt i strategin. Hon betonade tillgängligheten och att man inte kan hålla punkterna i åtgärdsprogrammet isolerade: hamnen kan inte utvecklas utan att utveckla specialtransporter, inte spårtrafiken utan att man utvecklar resekedjorna och inte flygförbindelser utan att kollektivtrafiken till och från flygstationen utvecklas.

Visit Vasas vd Max Jansson poängterade turismens möjlighet att föra ut budskapet och Miika Huttunen från VES i sin tur att man inte ska förankra studerande så att de bosätter sig i regionen efter studierna utan vi ska göra arbetet så bra att de kommer att tillbaka senare. Såväl Jansson som Huttunen ansåg det viktigt att vi gör saker tillsammans och koncentrerar resurserna.

RB2 600px

Logistikexpert Riitta Björkenheim framhävde betydelsen av tillgängligheten.

En utomstående synpunkt på regionens framgång erbjöds av Janne Antikainen från Alukehittämisen konsulttitoimisto MDI. Har upprepade fakta som ledde till Vasaregionens förstaplats i undersökningen Alueprofiilit 2016 och påminde om att man inte ska glömma den upplevda och skapade livskraftens, ”pulsens”, roll som en framgångsfaktor för regionen och inte heller den fjärde sektorn, alltså personer som är aktiva utanför föreningar. Med hänvisning till den kommande vård- och landskapsreformen ser Antikainen att regionstrategin ger struktur till regionens möjligheter i reformdiagrammet. Dessutom uppmanade han att man ska komma ihåg att Vasaregionens strategi läses även i andra regioner. Vasaregionen har inför framtiden alla möjligheter att bli allt bättre men man ska fortsätta sikta högt och se till att kommunikationen omfattar såväl förnuftet, betydelsen som känslan – varav den sistnämnda har enligt Antikainen kanske hittills varit den ”svagaste länken”.

Anförandena lockade fram många kommentarer från publiken och den entusiastiska diskussionen fortsatte under lunchen. Men hur fortsätter strategiarbetet nu? Arbetsteamet Råback–Slotte-Kock–Nina Hautio kommer att ha kvartalsvisa möten där de behandlar genomförandet av åtgärdsprogrammet. Kommentarer på åtgärdsprogrammet är välkomna också i fortsättningen!

Se också tweetarna från mötet, #evs16!

Vasaregionens livskraftsstrategi   

Närmare uppgifter
[contact_member,name=Stefan Råback,id=20,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]



‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera