Entusiastiska unga företagare fyllde Rewell Center

06.02.2017

Klockan är lite över tio på morgonen. Köpcentrum Rewell Center i Vasa fylls så småningom av glatt bubblande ungdomar som bär in lådor och grejor i köpcentret i en jämn ström. I bakgrunden hör man hammaren slå när de sätter upp proffsiga montrar och försäljningsbord. En del av de här unga människorna står redan vid montrarna och har stiliga representationskläder på sig, det är som de skulle vänta på någonting. Vad är det som pågår här?

Det är Österbottens Våga vara företagsam-semifinal och mässa som snart ska börja. Totalt 78 UF-företag som deltar i UF Ett år som företagare-programmet från Vasa, Jakobstad, Pedersöre, Korsholm, Närpes och Kristinestad säljer och marknadsför sitt eget företags tjänster och produkter.

Yleiskuva 600pxVåga vara företagsam-mässan fyllde Rewell Center.

– Det är en otroligt fin stämning här i dag, berömmer Inger Aaltonen, regionchef för YES Österbotten, mitt i brådskan. – De här unga ger glädjen och energin till arbetet. Det har varit så fint att få följa dem arbeta flitigt och motiverat ända sedan hösten.

UF Ett år som företagare riktas till elever i årskurs 9 och studerande i gymnasiet och inom yrkesutbildningen på andra stadiet. Programmet genomförs som en del av skolans undervisning och går ut på att man för ett läsår grundar ett miniföretag, UF-företag, som fungerar med riktiga pengar. Regionalmässan i Österbotten är bra träning i försäljning och marknadsföring och här tävlar man dessutom om platser i UF-finalen som arrangeras i Helsingfors i april.

En sådan här iver ser man inte på en mässa där vuxna arbetar. Här jobbar man för sitt eget företag och det syns: mobiltelefonerna hålls i fickorna, mässbesökarna kontaktas på ett fint sätt och dessutom är broschyrerna, priserna och kontaktuppgifterna väl synliga. Det finns dockteater, barnkalas, städning av bilens interiör, dricksflaskor med en slags mellankork, hantverk av återanvänt material, flera olika sorters bakverk och mycket annat.

Grynet UF:s företagare Alina Ahlberg, Amanda Rönnblom och Anna Härmälä från Korsholms högstadium säljer sin hemgjorda granola med olika smaker på mässan. Bären som de använder i den krispiga mysli-liknande blandningen torkar de själva.

Grynet UF 600pxGrynet UF tillverkar och säljer granola med olika smaker.

– Det skulle gärna få finnas 36 timmar i dygnet, för tiden vill inte räcka till, ler företagarna och försäkrar med en mun att skolarbetet inte lider på grund av företagsverksamheten.

Grynet UF har redan hunnit sälja sina produkter bland annat på Stundars julmarknad och Smedsby jultorg. Företaget har en klar försäljningsstrategi och företagarna berättar att de har under UF-året lärt sig bland annat att ta kontakt med människor samt kundbetjäning och prioritering.

(Artikelskribenten kan varmt rekommendera Grynet UF:s produkter, speciellt deras granola med tranbär och chocklad.)

En av jurymedlemmarna var Tim Wallin, vd på Gambit. Efter sitt domararbete i semifinalen gick han runt och pratade med de unga företagarna.

– Imponerande och riktigt roligt att vara här, säger han. – Företagen representerar så många olika branscher; det finns hantverk, tjänster, import och också företag som tangerar min bransch. Dessutom verkar unga uppskatta att en sådan här ”relativt ung” företagare som jag tar sig tid att ge feedback och diskutera med dem.

Snart slår klockan halv fyra och det är dags för juryn att ge sin bedömning. UF-företagen packar ner sina montrar och saker och flyttar sig närmare estraden i Rewell Center. Mässdagen har varit lång och vid det här laget ser man att de unga företagarna börjar vara lite trötta, men ivern i deras ögon har inte slocknat.

Palkitut 600pxListan över belönade UF-företag finns på http://nuoriyrittajyys.fi/2017/pohjanmaa-uy/

 

VASEK är en av finansiärerna av YES Österbotten.



‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera