En snabbare renoveringstakt krävs för att uppnå energieffektivitetsmålen

27.03.2018

MauritzMauritz Knuts

Allt gått har ett slut och nu var tiden inne även för EnergyWeek 2018. På veckans sista dag, fredag, arrangerades Energy & Buildings-seminariet med fokus på energieffektivt och hållbart byggande samt renovering.

Seminariet arrangerades av projektet Nordiskt Renoveringscentrum och samlade cirka 70 seminariedeltagare och mer än 20 utställare. Antalet deltagare var i år något mindre än förra året, men det kan även betraktas ur en positiv synvinkel:

– Det går ju bra just nu för byggsektorn, som har arbete i överflöd. Många av de företag som jag har kontaktat beklagade att de inte kommer att kunna delta i år på grund av arbetshinder, berättar projektchef Mauritz Knuts från VASEK.

Höjdpunkten på fredagens seminarium var presentationen och lanseringen av Nordic Renovation Center-tjänsten, som Annika Glader från Yrkeshögskolan Novia presenterade.

– Nordic Renovation Center delar med sig av bästa praxis och stödjer regionala intressentgrupper genom att erbjuda information, utbildning och nya pedagogiska verktyg för att genomföra hållbara renoveringsprojekt.

Läs mer om Nordic Renovation Center här.

KochHans Jørgen Koch

Hans Jørgen Koch från Nordic Energy Research tog ansvaret för seminariets Key Note Speech, vilket satte press på renoveringstakten i Norden:

– I de nordiska länderna måste man nästan tredubbla mängden av energi- och kostnadseffektiv renovering för att kunna nå målen. 80% av byggnaderna, som kommer att användas om 50 år, är redan byggda men är inte energieffektiva.

En av förmiddagens talare var Jami Sorsa från ABB, som talade om framtida städer och byggnader. Mathias Grädler från Wapice tangerade också samma framtidstema med smarta byggnader i fokus. Juha Rintamäki från Vasa Elnät fortsatte i sitt tal elbiltemat från onsdagen, då han presenterade hur man kan lösa problemet kring laddningsmöjligheter för elbilar inom höghusbyggande.

Marc Torrentellé från LEITAT Technological Center i Spanien inriktade sig på det alltid lika aktuella sporthallsbyggandet och illustrerade med hjälp av exempel hur man kan förbättra dess energieffektivitet.

– Lågkostnadsåtgärder inkluderar till exempel byte av den traditionella belysningen till LED-lampor. Olika åtgärder kan spara upp till 50% av energiförbrukningen. Simhallar är de största energiförbrukarna såsom även ishallar.

Antti Kosonen från tekniska universitetet i Villmanstrand uppmuntrade till att gå från ord till handling och presenterade ett nollenergihus, som är byggt av stockar.

– På en kall februaridag i år producerade det stockbaserade nollenergihuset energi till det nationella elnätet, och använde alltså ingen energi från elnätet. Massivträ lagrar energi och jämnar ut temperaturen bekvämt. Stockhuset utnyttjar solenergi och kostnaderna för den geotermiska värmen förblir under 200 euro per år.

Theoboldt
Ingo Theoboldt

Dagen avslutades av konsult Ingo Theoboldt, som i sitt tal berättade om energirevolutionen och passivhusen. Han introducerade ett 50 år gammalt hus, som har renoverats till passivhus för ett kvadratmeterpris på cirka 350 euro.

– De bosatta behövde inte flytta bort under renoveringen och hyran förblev densamma. Man sökte alltså kostnadseffektiva lösningar, men deras betydelse för energieffektiviteten var ändå betydlig. En intressant sak var att det blev billigare om ytterväggarna på höghuset bekläddes med solpaneler än att köpa fasadelement, sade han leende.

Mauritz Knuts var nöjd med seminariets innehåll:

– Vi fick mycket att tänka på och idéer att ta itu med härnäst. Renoveringscentrum-projektet tar slut nu i slutet av månaden, men vi kommer ändå att fortsätta arbetet. Målsättningen är nu att få Nordic Renovation Center-tjänsten överförd till någon kunnig part.

 

[contact_member,name=Mauritz Knuts,id=22,details=Name]

Intrerreg BA SV RGB

 

 

 



‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera