En intensiv slutspurt för Cleantech Kvarken-projektet

12.02.2018

 Mauritz EnergyWeek
Mauritz Knuts på EnergyWeek 2017

Det gränsöverskridande Cleantech Kvarken-projektets sista verksamhetsår har inletts. Projektets mål är att stärka förutsättningarna för små och medelstora cleantech-företag att göra affärer på regionala, nationella och internationella marknader. Det finns mycket att göra före slutet av juni, berättar Lasse Pohjala och tillsätter:

EnergyWeek i mars närmar sig, och vi organiserar som bäst omfattande program för olika delegationer. Vi väntar att få grupper från Kina, Norge och Danmark på besök. Förutom EnergyWeek är det meningen att kunna stifta bekantskap med regionens företag och därför anordnar vi för varje grupp möten med bolagen som intresserar just dem. Exempelvis gruppen, som har bjudits från Kina är intresserad av finländskt kunnande inom elfordon.

Advisory Board, som startade på hösten, arrangerades igen i Vasa i slutet av januari. Affärsutvecklarna från Sverige träffade företag från Vasaregionen. Med dessa företag hade man redan i september börjat förbereda övergången på den svenska marknaden.

– I början av mars är det vår tur att träffa svenska företag i Umeå. I november hade vi möten med elva företag, vilka gav oss i uppdrag att undersöka olika aspekter av den finska marknaden. Vi har nu utrett kontakter och eventuella samarbetspartners för dem. När de mest passande kundkontakterna och vanligen även en lokal representant har hittats, är det dags att grunda ett kontor i vår region.

Den 15 februari är det dags för Women with impact goes Finland-evenemanget i Vasa. Nätverkskonferensens teman är affärsverksamhetens fördelar, framgångsrika regioner och ett starkt regionalt varumärke. Fördelarna med jämställdheten står i fokus i denna konferens, och trots sitt namn, är även män varmt välkomna.

 

Wapice 600pxWapice i Kina i maj 2017

Inom projektet Cleantech Kvarken har man byggt kontakter till Kina, huvudsakligen till Peking och Zhenjiang. I mars finns det ännu möjlighet att delta i China International Intelligent Building Exhibition -evenemanget, som arrangeras i Peking 12–14.3.2018.

– Vi har till vårt förfogande en mässmonter för sex företag från regionen, både för svenska och finska Cleantech Kvarken-företag. Liksom i alla tillställningar, som arrangeras i Kina inom ramen för projektet, ligger tyngdpunkten på i förväg ordnade affärsmöten, berättar Pohjala.

 

CK 1 6700px
På All-Energy-mässan, våren 2016.

Projektet Cleantech Kvarken organiserar ytterligare en resa i början av maj, innan projektet avslutas, till All Energy-mässan i Glasgow i Skottland. All Energy är ett ledande evenemang kring innovationer inom förnybar energi och låg kolhalt. Där presenteras den senaste tekniken och tjänsterna till energiförsörjningskedjan och till slutanvändarna inom både privata och offentliga sektorn.

– Cleantech Kvarken-projektet har en egen avdelning på mässan och vi har också skickat inbjudan till ett antal energiteknologiföretag från Finland och Sverige. Det finns fortfarande några lediga platser kvar, så gärna kontakta mig om du är intresserad av en mässresa till Skottland, säger projektchef Mauritz Knuts och fortsätter:

– Förutom att man på evenemanget presenterar regionens företag och dess innovationer, är avsikten även att knyta kontakter och utforska nya innovationer runt om i världen.

– Även projektets slutkonferens bör redan skrivas ner i kalendrarna. Den 26 april presenterar vi projektets resultat på Stadshuset i Örnsköldsvik, och även några av de över 150 företagen, som har varit involverade i projektet, kommer att presentera fördelar som de har uppnått genom projektet, avslutar Pohjala.

 

 

[contact_member,name=Lasse Pohjala,id=15,details=Name]

[contact_member,name=Mauritz Knuts,id=22,details=Name]

Intrerreg BA SV RGB



‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera