Djupdykning i fuktsäkert byggande

18.05.2016

Tillsammans med det EU-finansierade Botnia-Atlantica projektet Renoveringscentrum ordnade Yrkeshögskolan Novia ett seminarium som tog sig an det utmanande ämnet om hur man bygger hus på ett fuktsäkert sätt.

Beslutsfattarna i kommunerna i Finland idag blir allt oftare tvungna att ta ställning till reparationer av fuktskadade byggnader, och kommunerna uppskattas idag ha en renoveringsskuld på över fem miljarder euro. Därför är det viktigt att nya byggnader byggs på ett fuktsäkert sätt, samt att gamla, skadade, byggnader renoveras på ett korrekt sätt.

I Sverige har man tagit fram en metod för systematisk hantering och dokumentering av fuktsäkerheten, från planering till förvaltning, i både nybyggnations- och renoveringsprojekt. Denna metod har fått namnet ByggaF. I Vasaregionen har Bergö skola varit ett pilotprojekt för tillämpning av ByggaF i praktiken och där fuktsäkringsarbetet dokumenterats och sammanställts till ett case.

Under seminariet delade de parter som varit med i byggprocessen med sig av erfarenheterna med ByggaF och byggandet av Bergö skola. Dessutom var Kristina Mjörnell från SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut inbjuden som gästföreläsaren.

Mjornell 600px

Gästföreläsaren Kristina Mjörnell är en av de som tagit fram ByggaF-metoden i Sverige.

Christer Bogren, politiker i Malax kommun, tyckte att arbetet med Bergö skola förlöpte bra och är tacksam för det jobb som utfördes av de experter som var inkopplade på projektet. Han framhöll också att arbetet som utförs i projektet Renoveringscentrum är viktigt och förhoppningsvis är alla med och stöder projektet så att det resulterar i bättre byggande på lång sikt.

Johan Ångerman, arkitekt och ansvarig för byggandet av Bergö skola, presenterade planeringsprocessen och försökte ge åhörarna en förståelse för hur man ska tänka då man planerar och bygger. Ångerman förklarade att det vi försöker uppnå med hus är ett klimat som sklijer sig från klimatet runt omkring, och som är bättre för oss människor, och däri ligger problematiken. Mest handlar det om hur fukten uppför sig i skalet mellan de olika klimaten. I slutändan handlar det om att bygga hållbart och att vi bygger för användaren, de som ska vistas i byggnaden då den är färdig.

Mikael Anderssén, Drytec, förklarade de fukttekniska utmaningarna med Bergö skola och hur man hade gått till väga för att övervinna dessa. Mikael anser att det är av yttersta vikt att det måste finnas någon som kan koncentrera sig på fuktsäkerheten och kvalitetsgranskningen i byggprojekt.

Byggandet av Bergö skola har också dokumenterats av Yrkeshögskolan Novia för att skapa utbildningsmaterial för fuktsäkert byggande. Studerande Ville Köpilä skriver sitt slutarbete om projektet och har varit ansvarig för att dokumentera processen. Under seminariet presenterade han arbetets skeden steg för steg, och vad som ska beaktas ur ett fuktsäkerhetsperspektiv.

Till slut presenterade Kristina Mjörnell metoden ByggaF, som nu har blivit till en allmänt använd branschstandard i Sverige, och gav praktiska exempel på användningen av den. Kristina berättade att det är en lång och svår väg vi har att gå i branschen innan problemen är lösta. Tyvärr finns det mycket riskkonstruktioner som fortfarande används i branschen. Fastän man informerat om och om igen så finns det företag som fortfarande bygger med riskkonstruktioner. I värsta fall så vet man att man gör fel, men väljer ändå att göra det. Det viktigaste enligt Kristina är att involvera en fuktsakkunnig i projektet. En fuktsakkunnig har ansvaret att säga ifrån, och får som utomstående även göra det. Att vara den som kommer och påpekar fel på byggarbetsplatsen är inte vidare populärt. Människor brukar inte bli så glada då man påpekar saker. Men vi måste ta ett gemensamt ansvar, vi kan inte skjuta ansvaret uppåt, avslutar Kristina sitt väldigt viktiga budskap till de som samlats för att lyssna.

 

Närmare uppgifter

[contact_member,name=Mauritz Knuts,id=22,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]

Intrerreg BA SV RGB



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera