Dataskyddsförordningen gäller för alla företag

04.04.2018

TietosuojailtaTeresaTeresa Laine-Puhakainen

Får inga personuppgifter behandlas längre? Hur ska jag nu göra med alla de personuppgifter som mitt företag innehar? Många frågor togs upp och osäkerheten låg tydligt i luften när Teresa Laine-Puhakainen från KPMG berättade om de förändringar som snart införs genom EU: s nya databeskyddsbestämmelser. Cirka 150 företagare eller företrädare för föreningar deltog i tillställningarna, som VASEK och Vasa Företagare ordnade i mars.

– Begreppet dataskydd bör vara involverat överallt i affärsverksamheten. Dataskydd och datasäkerhet är två olika saker men är tätt förbundna med varandra. EU: s dataskyddsförordning är inte den första lagstiftningen som reglerar behandlingen av personuppgifter. Dess behandlingar har varit stadgade redan under en lång tid bland annat i personuppgiftslagen. En av de nya saker som föranleds av förordningen är den så kallade ansvarsskyldigheten. Enligt den bör varje företag och förening dokumentera personuppgifternas behandlingsprocess och de registeransvariga ska också kunna bevisa att dataskyddsförordningen har iakttagits, berättar Laine-Puhakainen.

Personuppgifter avser all information varifrån en person, det vill säga den registrerade kan identifieras direkt eller indirekt.

– Varje företag har personuppgifter antingen om sina anställda eller sina kunder och samarbetspartners. Om det inte finns några personuppgifter, så finns det säkert inga kunder heller, säger Laine-Puhakainen och ler när hon betonar att bestämmelserna i dataskyddsförordningen verkligen berör alla företag.

Tietosuojailtayleiso

Att samla in delikata personuppgifter är strängt förbjudet om företaget inte har en lagstadgad grund för att samla in denna information. Överhuvudtaget bör företaget tänka på vilken information det samlar in, vilka källor de kommer ifrån och av vilken anledning. Det är också nödvändigt att ta reda på vem som hanterar uppgifterna och var de ska lagras och för hur länge.

– Företaget bör ha en en register- eller dataskyddsbeskrivning, där all denna information är upplistad. Den registrerade bör ha tillgång till beskrivningen och kontrollera uppgifterna som rör honom eller henne samt varifrån man kan be om att få revidera eller radera sina personuppgifter, berättar Laine-Puhakainen och ger rådet att bekanta sig med mallar för registerbeskrivningar som finns exempelvis på dataskyddsombudets hemsida.

Det måste alltid finnas någon anledning att behandla personers uppgifter. Antingen är det personens eget samtycke eller exempelvis en kundrelation. Samtycke gäller tills det avbryts. Samtycke kan dock inte återkallas om den registeransvarige har en lagstadgad skyldighet eller rätt till information.

– Ibland kan man också vara tvungen att berätta för kunden att det inte nödvändigtvis är möjligt att köpa företagets tjänster utan samtycke av att hens data registreras i kundregistret. Till exempel, om man vill att garantin skall gälla en viss period. Ett marknadsföringsförbud kan alltid utfärdas. Och i de meddelanden som skickas av företaget, antingen som pappersversion eller elektroniskt, måste alltid nämnas på vilket sätt man kan förbjuda marknadsföringen.

Laine-Puhakainen fortsätter:

– Att hela personalen i företaget har blivit skolade inom behandling av personuppgifter och inom dataskydd är också viktigt att ha dokumenterat i framtiden.

Det bör betonas att en minimering av uppgifterna är ett krav som införs av den nya förordningen. Samla endast in data som behövs för att tillhandahålla en tjänst, statistik eller marknadsföring, inget extra.

– För all data måste man också definiera behandlingstiderna, alltså avgöra när personuppgifterna ska tas bort från registret, säger hon tills slut.

TietosuojailtanaisetTeresa Laine-Puhakainen, Sari Saarikoski och Maija Aarnio.

Maija Aarnio från Vasa Företagare och företagsrådgivare Sari Saarikoski från VASEK var nöjda efter de två dataskyddskvällarna:

– Förhoppningsvis har företagarna nu fått ett uppvaknande om att det verkligen är värt att vidta åtgärder så fort som möjligt. Vi tror att de kommer att vid det här laget vända sig till en expert, om det känns invecklat att utreda egna informationsflöden.

 

 

[contact_member,name=Sari Saarikoski,id=17,details=Name]

 



‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera