Årets viktigaste evenemang för oljebranschen samlade besökare

03.11.2015

20 finländska företag deltog i Viexpos mässresa till Offshore Technology Days, som arrangerades i Stavanger 20–22.10.2015. Största delen av dem var underleverantörer inom metallbranschen som var intresserade av möjligheterna inom olja, gas och energi i Norge. Den huvudsakliga målgruppen för OTD är norska underleverantörsföretag men i år väckte mässan stor uppmärksamhet också bland utländska företag: deltagarna kom från 34 länder.

OTD 1 400px

Offshore Technology Days ordnades i år på konferenscentret Stavanger Forum.
År 2016 står Bergen åter som värd.

Trots sänkningen av oljepriset nådde evenemanget, som riktar sig till små och medelstora företag, ett rekordstort antal besökare: ca 26 000 under två dagar. Arrangörerna var något oroliga över vad antalet besökare skulle bli, eftersom oljeindustrin har lidit av en förlust av arbetsplatser (upp till 25 000 arbetsplatser raderats) och de flesta företagen har varit tvungna att ta till sparåtgärder.

– Besökarantalet var bra och berättar om att många prioriterar OTD som årets främsta mässa inom oljebranschen i Nord-Europa samt att det finns ett stort behov av att fortsättningsvis knyta kontakter och skapa business trots att det är dåliga tider för branschen, sammanfattar Riikka Ylikangas, internationaliseringsexpert på Viexpo.

På mässan fanns närmare 500 utställare och det som var värt att notera var det stora antalet operatorföretag bland mässbesökarna. Detta signalerar att oljebolagen söker ett intensivare samarbete och en bättre dialog med underleverantörerna.

OTD 2 400px

Råd till nybörjare i norska marknaden

Kim Sebbas, försäljnings- och produktionsansvarig för Arkipelaga Ltd i Vasa, var med på mässresan och upplevde besöket i Stavanger positivt:
– Vi fick två nya intresserade kunder, mycket tack vare referenser.

Arkipelaga har arbetat aktivt med norska bolag sedan början av 90-talet. Vilket råd skulle Sebbas ge till dem som först nu har startat sitt samarbete med Norrmän?
– För de som är nya på marknaden så uppmanar jag att noga ta reda på kraven, och vad man kan erbjuda, säger Sebbas. – En direkt, öppen samt aktiv kommunikation är mycket viktig, men man ska också vara mycket väl förberedd till eventuella möten.

– Du måste vara språkkunnig, gärna en svenskspråkig försäljare, men även engelska går bra. Norska bolag gör sina beslut snabbt då de ser att det fungerar. Gör inte saken sämre att norska bolag är mycket säkra betalare.

Sebbas fortsätter att det som är viktigt att komma ihåg är att noggrant ta reda på kundens behov, samt direkta krav. Norska företag är bland de mest kvalitetsmedvetna i världen: priset är inte allt. Norska bolag som kunder är lojala, i regel byter de inte ut en leverantör de är nöjda med.

 

Läs mera om OTD i nyhetsbrevet What's cooking in Norway

Läs mera om VASEKs och Viexpos gemensamma projekt Nordic Gateway

NordicGateway 1920x237px vs2

Närmare information

[contact_member,name=Riikka Ylikangas,id=25,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]

[contact_member,name=Lasse Pohjala,id=15,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]



‹ Gå till "Nyheter"

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera

Ökad synlighet med små medel i fokus på den första marknadsföringskliniken

08.03.2024 | Nyheter
Den 7 mars samlades ett gäng egenföretagare hos Startia för att få tips på hur de kan förstärka sin marknadsföring och synas bättre bland potentiella kunder. Kvällens diskussion tog avstamp i företagarnas utmaningar och tog sedan riktning på hur man med små resurser kan få utmärkt synlighet – bara man fokuserar på rätt saker.
Läs mera

Maria Haglund till VASEK för att främja tillgången på arbetskraft och regionens dragningskraft

07.03.2024 | Nyheter
Magister i pedagogik Maria Haglund, 35, har börjat på VASEK den 4 mars 2024 som projektchef med uppgift att främja regionens attraktionskraft och tillgång på arbetskraft. Haglund valdes bland totalt 40 sökande till den arbetsuppgift som har en central roll för främjandet av regionens livskraft.
Läs mera

Den första rekryteringen är en nödvändig risk om målet är att växa

06.03.2024 | Nyheter
Den 5.3 höll VASEK, Vasa stad och Vasa Företagare ett tillfälle för företagare som funderar på om deras företag kunde vara en potentiell arbetsgivare. Servicedirektör Päivi Ilmonen från Profimentor påminde företagarna om att ensamföretagarens första kollega kan föra med sig positiva effekter som inte går att mäta i pengar:
Läs mera

De satsade när alla andra drog i bromsen

05.03.2024 | Nyheter
I över två år levde kultur- och evenemangsbranschen i ovisshet på grund av pandemin. Mitt under krisen beslöt Henrik Hagnäs och Dennis Asplund att bilda HHD Entertainment – ett företag med fokus på att arrangera festivaler, spelningar och gig. Konceptet Bigday skapades och i år ordnas festivalen för fjärde gången – med en hittills aldrig skådad biljettförsäljning.
Läs mera

EnergyWeek i mars är kraftfullare än någonsin, nu under fyra dagar

04.03.2024 | Nyheter
Den 11–14.3 går energibranschens toppevenemang EnergyWeek av stapeln vid Vasa stadshus. Registreringen öppnades den 15.1 och anmälningarna visar på ett rekordintresse för årets evenemang. Vi kan återigen förvänta oss tusentals deltagare från tiotals olika länder och det finns gott om utställare på evenemangets alla mässdagar.
Läs mera