Årets företag i Korsnäs 2010: Oy SpaDealers Ab

09.02.2011

Årets pristagare i Korsnäs är ett företag som genom åren genomgått många förändringar sedan starten - Oy SpaDealers Ab. Nu håller företaget på med nästa stora förändring - en generationsväxling när Ole och Marianne Sten ska lämna över till sönerna Jonas och Jonathan inom familjen.

SpaDealers har huvudsäte och tillverkningen i Korsnäs. Familjeföretaget står på stabil ekonomisk grund, är inne i en expansiv fas och den internationella handeln ökar. Idag går ungefär 60 % av försäljningen på export. Företaget jobbar på svenska finska, engelska, franska, tyska och ryska. De nyaste marknaderna utgörs av Tjeckien och Slovakien.

Fr.v. Kjell Nydahl (VASEK och Korsnäs Företagare), Roger Begrström (Korsnäs företagare, ordf), Anita Ismark (kommundirektör), Jonas Sten, Ole Sten, Jonathan Sten, Marianne Sten (alla SpaDealers).

Företagets produkter är unika - planerade och utvecklade med tanke på kunder som värdesätter mästerligt hantverk i äkta trämaterial. De internationella marknaderna är främst intresserade av företagets mest avancerade produktsortiment.

- Våra produkter är relativt svåra att kopiera, eftersom konstruktionen och produktionen kräver stor produktkunskap, avancerade maskiner och skickliga hantverkare, hävdar Ole Sten. Här är också personalen en viktig resurs. 

SpaDealers ser med tillförsikt framåt. För närvarande utvidgar företaget sina produktionsutrymmen i centrum av Korsnäs och bygger även en utställningshall för färdiga produkter.

Ole Sten förevisar hur produktionen av moderna badtunnor går till för Anita Ismark och Roger Bergström medan Marianne Sten, Henrik Rosendahl, Kjell Nydahl, Jonas Sten och Jonathan Sten studerar CNC-svarven i arbete

 

Från UNI Import till SpaDealers

Företaget grundades som UNI Import i juni 1981, vilket innebär att man firar 30-årsjublieum i sommar. Delägare i det första skedet var Ole Sten och Leif Mannfolk. Den första affärsidén bestod av att importera specialfälgar för bilar och andra biltillbehör i glasfiber. Produkterna såldes i huvudsak per postorder. 1985 sålde Leif Mannfolk sin andel till Ingemar Svevar, men verksamheten fortsatte som tidigare.

Vid sidan om hade Ole Sten tillsammans med frun Marianne startat firman EloMa 1983, vars affärsidé var att sälja hälsoprodukter på postorder. Året därpå påbörjades import av hemviner från ett företag i Sverige.

År 1987 övertog UNI Import firman EloMa verksamhet och en större satsning på hemviner påbörjades. Det var med dessa produkter företaget skulle komma att göra sig känt över hela landet. Företaget fick den finländska agenturen för en dansk produkt kallad Ideal. Hembryggningsbranschen var stor och i början av 1990-talet bryggde 20 % av Finlands hushåll eget öl eller vin. Hembryggning var UNI Imports huvudprodukt i 17 år och som mest hade företaget 72 återförsäljare runt om i landet.

Ole Sten var personligt intresserad av bad och idén av att bygga upp en företagsverksamhet kring detta föddes. Kompanjonen Ingemar Svevar sålde sin företagsandel till Ole och nu var företaget helt och hållet i familjen Stens ägo. Sönerna Jonas och Jonathan var intresserade av affärsidén och verksamheten började ta fart. Jonathan är utbildad maskinsnickare och Jonas ingenjör inom maskin- och produktionsteknik med inriktning på plastteknik. Deras kunskap kommer väl till pass i en verksamhet som kräver högt tekniskt kunnande.

I april 2003 registrerades SpaDealers som bifirma till UNI Import. Hembryggningsverksamheten såldes 2006 och namnet SpaDealers blev officiellt namn på bolaget i maj 2006.

Kjell Nydahl överräcker prisplaketten till företagarna Jonas, Ole, Jonathan och Marianne Sten i familjeföretaget Oy SpaDealers Ab.

Mer eller mindre avancerade badtunnor

Inledningsvis byggde och sålde företaget traditionella badtunnor av trä. Säsongen för traditionella badtunnor är dock relativ kort på våra nordliga breddgrader och behövde kompletteras för arbete året runt. För att hitta en bredare kundgrupp och nå längre ut i Europa utvecklades avancerade bad med bubbel, jetmassage, filtrering och elvärme. Dessa badtunnor görs i inhemsk värmebehandlad furu. De är helisolerade med låg energiförbrukning. Insidan har en genomskinlig plastyta, som gör bl.a. rengöring och underhåll lättare. Liknande produkter med trä som huvudmaterial är SpaDealers ensam om att tillverka. I sortimentet finns också en liten och lättplacerad bastu som är mönsterskyddad inom EU.  

Alla tekniska produkter såsom pumpar, styrsystem, lampor, bubbelmassagesystem importeras från Kina. Sedan juni 2009 har företaget avtal med ett kinesiskt företag som sköter kvalitetskontroller och letar efter lämpliga samarbetsparter på den kinesiska marknaden. Förutom tillverkningen av badtunnor, säljer företaget även tillbehör och utrustning inom branschen. Denna del av verksamheten växer också.

Företaget planerar hela tiden för nya produkter som kompletterar nuvarande sortiment.

  • Paneler med bergsaltkristaller, som kan placeras i bastur, eller som inredning, är en ny produkt inom hälsobranschen. Saltet har en stimulerande, rengörande och läkande effekt på hud och andningsvägar och läker och förebygger många sjukdomar.
  • Paneler kan appliceras lika väl i det egna hemmet, bastun som på kliniker och spa.

 

Text: Kenth Nedergård

 



‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera