Aktieägaravtal skapar klara spelregler

27.02.2018

IMG 4220 furu myrskog dkco

Heidi Furu och ja Nathalie Myrskog.

Så länge bolagets aktieägare är överens om saker och ting har inte aktieägaravtalet så stor betydelse. Aktieägaravtalets betydelse ökar däremot genast om aktieägarna inte längre är överens eller om någon av delägarna vill bli kvitt sina aktier. VASEK, DKCO Advokatbyrå, Kust-Österbottens Företagare och Österbottens Företagarförening ordnade en föreläsning för att åskådliggöra hur viktigt det är med aktieägaravtal i företagsverksamheten.

Heidi Furu och Nathalie Myrskog från DKCO har erfarenhet av fall där det har gått snett på grund av att ett aktieägaravtal saknats.

– Jag känner till många fall där ett aktieägaravtal skulle ha behövts. Det skapar klara spelregler mellan bolagets aktieägare, säger Furu.

Aktieägaravtalet skyddar bolagets verksamhet och dess kontinuitet. Tack vare ett avtal kan man undvika tvister mellan aktieägarna eller lösa dem på smidigast möjliga sätt.

När man gör upp ett avtal testas även hur bra samarbetet löper mellan delägarna.
– Då ser man om delägarna tänker på samma sätt och om det ens lönar sig att inleda någon företagsverksamhet tillsammans, berättar Furu.

Aktieägaravtalet kan innehålla klausul om försäljning av aktier

Under föreläsningen gick man igenom flera exempel på hur aktieägaravtalet påverkar olika situationer.

I ett exempelfall blev en delägare blev erbjuden ett fantastiskt pris för sina aktier i bolaget, men de övriga fick inte samma erbjudande. Har delägaren som fick erbjudandet rätt att sälja sina aktier?

Om man har ett aktieägaravtal så kan det beskriva när och hur bolagets aktier får säljas.
– Avtalet kan innehålla ett sådant villkor att köparen samtidigt är tvungen att köpa även de övrigas aktier, berättar Myrskog.

I aktieägaravtalet kan man bland annat komma överens om hur och av vem aktiernas värde ska värderas. Dessutom kan man beskriva om aktierna ska ha ett fast försäljningspris eller om värdet bestäms t.ex. utgående från omsättningen.

I det här exemplet får aktieägaren sälja sina aktier, ifall inget aktieägaravtal har gjorts.

IMG 4216 furu myrskog web

Under föreläsningen gick man igenom flera exempel på hur aktieägaravtalet påverkar olika situationer.

Gör aktieägaravtalet genast i början

I ett annat exempel beslöt sig en av delägarna för att lämna bolaget och börja jobba för konkurrenten, varvid en väsentlig del av företagets know-how försvann.

Det skulle ha underlättat om aktieägaravtalet skulle ha innehållit en klausul om konkurrensförbud med tillhörande vitesklausul. Utan aktieägaravtal berörs inte delägaren av konkurrensförbudet efter att arbetsförhållandet upphört.

– Ett aktieägaravtal kan göras när som helst, men det är bäst att göra det i samband med att bolaget grundas, konstaterar Furu.

Startias och VASEKs kunder kan utnyttja tjänsten Sparra med juristen om de behöver hjälp med aktieägaravtal eller andra juridiska tjänster.



‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera