Yrityskylässä opitaan tekemällä miten yhteiskunta pyörii

22.11.2016

IMG 3109 600pxRoy Kallio toimi Yrityskylässä Atrian työntekijänä. Hän voisi myös ajatella ryhtyvänsä isona yrittäjäksi, tai Atrian työntekijäksi.

Pohjanmaan Yrityskylässä on vilinää, kun Laihian Hulmin koulun sekä Kokkolan Torkinmäen koulun kuudesluokkalaiset pyörittävät omaa yhteiskuntaa yhden päivän ajan. Päivään on ennakkoon valmistauduttu kouluissa ja noin kymmenellä oppitunnilla on käyty läpi esimerkiksi palkkoja, verotusta, pankkien toimintaa sekä ylipäänsä miten yhteiskunta pyörii. Opettajien tukena on Taloudellisen tiedotustoimiston kokoama tehtävävihkonen sekä runsaasti verkkomateriaalia.

– Innostus Yrityskylää kohti oli valtava, ja koulussa käsitellyt aiheet herättivät valtavasti keskustelua. Yhteiskuntaoppi on nyt kuudesluokkalaisilla uutena oppiaineena, joten Yrityskylän materiaali oli hyvä lisä tähän, kertoo Hulmin koulun opettaja Markku Laukkonen.

– Yrityskylän eri tehtäviin haettiin työhaastatteluilla ja niihinkin suhtauduttiin asiankuuluvalla vakavuudella. Meillä haastattelut suoritti luokanopettajaharjoittelijat, joten oman lisänsä toi se, ettei haastattelija ollutkaan oma tuttu opettaja, kertoo opettaja Marketta Mäenpää-Lahti Torkinmäen koulusta.

IMG 3094 600pxOpettajat Päivi Salmela ja Marketta Mäenpää-Lahti Kokkolasta sekä Markku Laukkonen Laihialta pitivät Yrityskylä-oppimiskokonaisuuden monialaisuudesta. Yrityskylän aluekoordinaattori Kukka-Maaria Kallion (oik.) apuna Yrityskylässä on myös Vaasan ammattiopiston opiskelijoita, jotka toimivat koululaisten ohjaajina ja apuna päivän aikana.

– Yrityskyläpäivä ja siihen valmistautuminen herättelee sopivassa vaiheessa koululaisia ajattelemaan taloudellisia ja yhteiskunnallisia asioita. Täällä on Yrityskylän kaupungintalolla käynnissä äänestys kylän seuraavasta kehityskohteesta. Jokainen käy pankissa avaamassa oman tilin Yrityskylässä tienaamalleen palkalle, ja vapaa-aikanaan rahoilla saa ostaa tavaroita Yrityskylän kaupoista, Pohjanmaan yrityskylän aluekoordinaattori Kukka-Maaria Kallio kertoo.

– Jokaiselle yritykselle on valittu haastatteluilla toimitusjohtaja ja työntekijät. Luonnollisesti toimitusjohtaja saa myös Yrityskylässä suurempaa palkkaa suuremman vastuun vuoksi. Yritysten toiminta alkaa lainan hakemisella, jotta toiminta saadaan pyörimään. Lisäksi solmitaan sopimuksia muun muassa sähköntoimittajan, jätehuollon ja pankin kanssa. Ja kauppaa pitää saada aikaiseksi, siksi laaditaan mainoksia mainosseinälle ja harjoitellaan ystävällistä asiakaspalvelua. Päivän päätteeksi valitaan paras asiakaspalveluyritys, Kallio luettelee.

Kokkolalainen Roy Kallio toimi yrityskylässä Atrian työntekijänä, ja ehti välillä istahtaa alas kaiken kiireen keskellä:

– Työhaastattelu oli vähän jännittävä. Piti osata kertoa miksi sopisi juuri tähän työhön. Haluaisin ehkä olla isona päiväkerhon johtaja tai Atrian työntekijä. Ehkä voisin olla kaupan myyjäkin. En tunne yrittäjiä, mutta voisin kyllä itsekin ryhtyä yrittäjäksi, Kallio pohtii.

IMG 3105 300px
Vaasan seudun energiakeskittymän yritykset ovat myös edustettuina Pohjanmaan yrityskylässä.

Yrityskylässä vierailee vuosittain noin 5 000 kuudesluokkalaista opettajineen. Yhteen yrityskyläpäivään mahtuu noin 70–80 oppilasta. Yrityskylällä on valtakunnallisia kumppaneita, jotka toimivat Yrityskylän yritysten esikuvina. Vaasan seudun energiakeskittymä näkyy Pohjanmaan yrityskylässä, jossa energia-alan yritykset ovat hyvin edustettuina.

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK tukee Yrityskylän toimintaa, ja kehitysjohtaja Stefan Råback pitää toimintaa erittäin tärkeänä:

– Pohjanmaalla on hyvin järjestettynä koko yrittäjyyspolku kaiken ikäisille: Yrityskylä alakoululaisille, Nuori yrittäjyys -toiminta toisen asteen opiskelijoille, Vaasa Entrepreneurship Society korkeakouluopiskelijoille. Ja yrittäjyyspolku huipentuu meille Uusyrityskeskus Startiaan, jossa autetaan sen oikean yrityksen perustamisessa, Råback luettelee.

IMG 3103 300pxAsiakaspalveluun selvästi panostetaan, yrityksen sääntöjen mukaan asiakkaita ei saa ärsyttää. Hyvä neuvo jokaiselle yritykselle!

 

[contact_member,name=Stefan Råback,id=20,details=Name]

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää