Velkaantuneiden yritysten tilanteet ovat moninaisia – VASEK auttaa ongelmiin joutuneita

18.08.2016

rahatloppu600pxPienyrittäjät pääsivät velkajärjestelyiden piirin vuoden 2015 alussa. Siitä lähtien VASEKin yritysneuvojat Antti Alasaari ja Kjell Nydahl ovat auttaneet taloudellisiin ongelmiin joutuneita yrityksiä.

– Velkaneuvontapalveluita seudulla hoitava Vaasan kaupunki on lähettänyt meille kymmenkunta asiakasta. Asiakas täyttää ensin kartoituksen velkaantumisen laajuudesta, paljonko velkaa on ja mille tahoille sekä listaa velkojen korot ja perintäkulut. Asiakas arvioi myös itse yrityksensä tilannetta ja velkaantumisen syitä. Sen jälkeen laadimme liiketoimintasuunnitelman, jossa esitellään miten yrityksen tilanne pystytään kääntämään terveempään suuntaan, Alasaari kertoo.

– Suosittelemme lausunnossamme velkajärjestelyyn pääsemistä niille yrityksille, joiden toiminta ilman näitä kertyneitä velkoja olisi kannattavaa, ja joka velkojen järjestelemisen jälkeen pystyy hoitamaan yrittämiseen kuuluvat lakisääteiset velvoitteensa ongelmitta. Tietenkään velkojen taustalla ei saa olla mitään rikollista, hän jatkaa.

Alasaaren ja Nydahlin mukaan velkaantuneiden yritysten tilanteet ja niihin johtaneet syyt ovat olleet moninaisia:

– Joskus yrittäjä lähtee liian rohkeasti liikkeelle ja hankkii heti alussa velkarahalla suuret toimitilat tai paljon kalustoa. Ongelmia syntyy, jos asiakaskunta ei lähdekään karttumaan riittävän nopeasti, eivätkä tulot riitä velkojen maksamiseen. Monet yritykset ovat myös riippuvaisia vain yhdestä tai muutamasta isosta asiakkaasta. Jos sopimukset näiden tärkeiden päämiesten kanssa päättyy, on alihankintayritys nopeasti vaikeuksissa. Asiakaskunnan pitäisi siis olla riittävän laaja.

velkajarjestely 600pxAlasaari muistuttaa myös, että mitä enemmän yritys kasvaa, kasvaa myös toiminnan riskit. Tietyssä kasvuvaiheessa olisi tärkeää muuttaa yhtiömuoto osakeyhtiöksi, jotta yrittäjän henkilökohtainen vastuu on pienempi:

– Jos yhtiömuodon muutos osakeyhtiöksi on jäänyt tekemättä, ja tulee vaikeuksia esimerkiksi urakoiden loppumisen ja palkattujen työntekijöiden palkanmaksun kanssa, on vastuu henkilökohtaisesti yrittäjällä, mikäli yhtiömuotona on toiminimi, kommandiittiyhtiö tai avoin yhtiö.

VASEK antaa yritysneuvonnan jälkeen velkaneuvontaan arvion ja lausunnon, mitkä ovat yrityksen realistiset mahdollisuudet tervehtyä elinkelpoiseksi ja pystyä lyhentämään velkoja suunnitelman mukaisesti. Talous- ja velkaneuvoja tekee varsinaisen velkajärjestelyhakemuksen ja laatii esityksen käräjäoikeudelle päätettäväksi.

– Prosessit ovat pitkiä, joten emme vielä tarkkaan tiedä kuinka moni neuvomamme yritys on päässyt velkajärjestelyyn, mutta velkaneuvonnasta tulleen palautteen mukaan apumme yrittäjille on ollut erittäin tärkeää, Alasaari toteaa mielissään.

 

[contact_member,name=Antti Alasaari,id=10,details=Name]

[contact_member,name=Kjell Nydahl,id=13,details=Name]

 

Fakta:

Velkaongelmiin joutuneen henkilöyhtiön (ky, ay) tai toiminimiyrittäjän elinkeinotoiminnan velat voidaan järjestellä, ja kannattava yritystoiminta voi jatkua, mikäli yritystoiminta on ollut melko pienimuotoista ja perustuu pääasiassa yrittäjän työpanokseen. Velkajärjestelyillä voidaan turvata niin yrittäjän itsensä kuin mahdollisten työntekijöidenkin työpaikat.

Velkajärjestelyyn hakeudutaan velkaneuvonnan kautta. Vaasan seudulla velkaneuvontapalveluita hoitaa Vaasan kaupunki. Velkaneuvonnasta pyydetään VASEKilta lausuntoa asiakkaan tilanteesta ja ohjataan asiakas VASEKille neuvontaan.

 

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää

Opiskelijoiden ääni on tulevaisuuden ääni

15.03.2024 | Uutiset
Mari Katteluksen kolumni Vaasa Insiderissä
Lue lisää

Ensimmäisellä markkinointiklinikalla vinkkejä yrityksen näkyvyyden vahvistamiseen

08.03.2024 | Uutiset
Maaliskuun 7. päivänä ryhmä pienyrittäjiä kokoontuivat Startiaan saadakseen vinkkejä siitä, miten he voivat vahvistaa markkinointiaan ja näkyä paremmin mahdollisten asiakkaiden keskuudessa. Illan keskusteluissa yrittäjät saivat vinkkejä siitä, miten pienillä resursseilla voidaan saada erinomaista näkyvyyttä – kunhan keskitytään oikeisiin asioihin.
Lue lisää

Maria Haglund VASEKiin työvoiman saatavuuden ja alueen vetovoiman edistämistehtäviin

07.03.2024 | Uutiset
Kasvatustieteiden maisteri Maria Haglund aloitti 4.3.2024 VASEKilla Vaasan seudun työvoiman saatavuuden ja alueen vetovoiman edistämisen tehtävissä projektipäällikkönä. Hänet valittiin yhteensä 40 hakijan joukosta tähän alueen elinvoiman kehittämisen kannalta keskeiseen työtehtävään.
Lue lisää

Ensimmäinen rekrytointi on riski, joka on otettava, kun halutaan kasvaa

06.03.2024 | Uutiset
VASEKin, Vaasan kaupungin ja Vaasan yrittäjien tilaisuuteen 5.3. kokoontuneet yrittäjät pohtivat olisiko heistä ja heidän yrityksistään työnantajiksi. Palvelujohtaja Päivi Ilmonen Profimentorilta muistutti, että yksinyrittäjän ensimmäinen työntekijä ja työpari voi olla sellainen positiivinen asia, joka ei ole rahalla mitattavissa:
Lue lisää

He panostivat, kun kaikki muut vetäytyivät

05.03.2024 | Uutiset
Yli kaksi vuotta kulttuuri- ja tapahtuma-ala eli pandemian vuoksi epävarmuuden aikaa. Kriisin keskellä Henrik Hagnäs ja Dennis Asplund päättivät perustaa HHD Entertainment -yrityksen, joka keskittyy festivaalien, konserttien ja keikkojen järjestämiseen. Bigday-konsepti syntyi, ja tänä vuonna festivaali järjestetään neljännen kerran – ennennäkemättömällä lipunmyynnillä.
Lue lisää