Tietosuoja-asetus koskee kaikkia yrityksiä

04.04.2018

TietosuojailtaTeresaTeresa Laine-Puhakainen

Saako mitään henkilötietoja enää käsitellä? Mitä minun pitää nyt tehdä yritykseni hallussa oleville henkilötiedoille? Kysymyksiä esitettiin lukuisia ja epätietoisuutta oli selvästi ilmassa, kun Teresa Laine-Puhakainen KPMG:stä avasi pian voimaan tulevan EU:n tietosuoja-asetuksen mukanaan tuomia muutoksia. VASEKin ja Vaasan Yrittäjien järjestämiin tilaisuuksiin maaliskuussa osallistui yhteensä noin 150 yrittäjää tai yhdistysten edustajaa.

– Tietosuojaa koskeva ajattelutapa on ajettava mukaan kaikkeen yrityksen toimintaan. Tietosuoja ja tietoturva ovat kaksi eri asiaa, mutta liittyvät kiinteästi toisiinsa. EU:n tietosuoja-asetus ei sinänsä ole ensimmäinen henkilötietojen käsittelyä säätelevä lainsäädäntö. Niiden käsittelystä on säädetty jo pitkään, muun muassa henkilötietolain nojalla. Asetuksen tuomana yhtenä uutena asiana on niin sanottu osoitusvelvollisuus. Tämän mukaan jokaisen yrityksen ja yhdistyksen on dokumentoitava henkilötietojen käsittelyyn liittyvien prosessien kuvaus ja pystyttävä osoittamaan toimineensa asetuksen mukaisesti, Laine-Puhakainen kertoo.

Henkilötiedoilla tarkoitetaan kaikkea sitä tietoa, jonka avulla henkilö eli rekisteröity voidaan suoraan tai epäsuorasti tunnistaa.

– Jokaisella yrityksellä on joko työntekijöiden tai asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden henkilötietoja. Jos ei henkilötietoja ole, niin ei ole sitten varmasti asiakkaitakaan, Laine-Puhakainen hymyilee painottaessaan sitä, että tietosuoja-asetuksen määräykset tosiaan koskettavat kaikkia yrityksiä.

Tietosuojailtayleiso

Arkaluontoisten henkilötietojen kerääminen on ehdottoman kiellettyä, mikäli yrityksellä ei ole laissa asetettua perustetta kerätä näitä tietoja. Ylipäänsä yrityksen on tarpeen miettiä mitä tietoja se kerää, mistä lähteistä ne kerätään ja mistä syystä. On myös selvitettävä, kuka tietoja käsittelee, missä niitä säilötään ja kuinka kauan.

– Yrityksellä on hyvä olla tietosuoja- tai rekisteriseloste, jossa kaikki nämä tiedot on lueteltuina. Rekisteröidyllä on oltava mahdollisuus tästä selosteesta tarkistaa mitä tietoja hänestä kerätään ja mitä kautta hän voi pyytää omien tietojensa tarkistamista tai poistamista, Laine-Puhakainen kertoo ja neuvoo tutustumaan esimerkiksi tietosuojavaltuutetun sivuilla oleviin rekisteriselosteiden malleihin.

Henkilöiden tietojen käsittelylle on aina oltava joku peruste. Joko se on henkilön itsensä suostumus tai esimerkiksi asiakkuus. Suostumus on voimassa kunnes se perutaan. Suostumusta ei kuitenkaan voi perua, jos rekisterin pitäjällä on lakisääteinen velvoite tai oikeus tietoihin.

– Asiakkaalle voi joskus myös joutua kertomaan, ettei yrityksen palveluiden ostaminen välttämättä ole mahdollista ilman suostumusta siihen, että hänen tietonsa kirjataan asiakasrekisteriin. Näin esimerkiksi, jos halutaan pitää tuotteen takuu voimassa. Markkinointikiellon voi aina antaa. Ja yrityksen lähettämissä viesteissä, oli ne sitten paperisia tai sähköisiä, on aina oltava kerrottuna, miten markkinoinnin voi kieltää.

Laine-Puhakainen jatkaa:

– Tärkeää on myös jatkossa dokumentoida se, että koko yrityksen henkilökunta on saanut koulutuksen henkilötietojen käsittelemisestä ja tietosuoja-asioista. On syytä painottaa sitä, että tietojen minimointi on uuden asetuksen asettama vaatimus. Kerätään henkilöistä vain ne tiedot, jotka tarvitaan palvelun tuottamiseen, tilastointiin tai markkinointiin, ei yhtään ylimääräistä.

– Kaikelle tiedolle on määriteltävä myös käsittelyajat eli päätettävä koska henkilötiedot poistetaan rekisteristä, hän päättää.

TietosuojailtanaisetTeresa Laine-Puhakainen, Sari Saarikoski ja Maija Aarnio.

Vaasan Yrittäjien Maija Aarnio ja VASEKin yritysneuvoja Sari Saarikoski olivat jälkimmäisen tietosuojaillan jälkeen tyytyväisiä:

– Toivottavasti yrittäjät saivat nyt herätyksen siitä, että toimeen on todellakin syytä tarttua viimeistään heti. Uskomme, että he kääntyvät viimeistään nyt asiantuntijan puoleen, mikäli omien tietovirtojen selvittäminen tuntuu vaikealta.

 

[contact_member,name=Sari Saarikoski,id=17,details=Name]

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää