Tekesille rautaisannos tietoa energiaklusterista

23.02.2015

Innovaatiorahoituskeskus Tekesin pääjohtaja Pekka Soini ja Tekesin Älykäs elinympäristö -vastuualueen johtaja Mika Lautanala vierailivat Vaasassa 19.–20.2. tutustumassa Vaasan seudulla toimiviin energiateknologia-alan yrityksiin. Vierailun aikana Soinille ja Lautanalalle esiteltiin INKA-ohjelman kestävien energiaratkaisujen teeman suunnitelmia sekä yritysten ja korkeakoulujen yhteistyötä.

Torstaina Soini ja Lautanala tapasivat ABB:n ja Wärtsilän sekä korkeakoulujen, kehittämisorganisaatioiden ja Vaasan kaupungin edustajia Waskisaunalla. Siellä – samoin kuin perjantaiaamun vierailulla Wärtsilään – nousi esiin INKA-hankkeeksi Soini Kuusisto Lautanala websuunnitellun korkeakoulujen ja teollisuuden yhteisen Smart Energy Labsin tärkeys seudun yrityksille. Asteittain rakennettava Smart Energy Labs on ainutlaatuinen laboratoriokokonaisuus, jossa yhdistyvät Vaasan seudun energiateknologiayritysten vahva energiaosaaminen sekä yliopiston ja korkeakoulujen tutkimusosaaminen. Monipuolisten tutkimusmahdollisuuksien syntyminen lähelle on tärkeä asia seudun teollisuuden menestykselle.

 

 Pekka Soini (vas.) on vakuuttunut siitä, että Vaasan seudun panostus energiateknologiaan on ollut oikea valinta. Tekesin rahoituksesta runsas kolmasosa kohdistuu energia- ja ympäristöteknologian hankkeisiin. Mukana kuvassa myös Uwiran Samuli Kuusisto ja Tekesin Mika Lautanala.

Perjantaina pk-yrityksiä

Perjantaina Soini ja Lautanala pääsivät kuulemaan kuuden innovatiivisen pk-yrityksen esittelyn Vaasan Sähkön uusissa toimitiloissa järjestetyssä miniseminaarissa:

Pasi Tuominen kertoi, kuinka nyt jo 270 ihmistä työllistävä Wapice on 15 vuoden aikana kasvanut ohjelmointialihankkijasta teollisuudelle mm. erilaisia mobiiliratkaisuja tarjoavaksi järjestelmätoimittajaksi. Wapicen kohderyhmää ovat erityisesti energiateknologiaan ja liikkuviin työkoneisiin erikoistunut teollisuus. Suojareleitä ja valokaarisuojauksia suunnitteleva Arcteq lähti heti perustamisen jälkeen valloittamaan maailmaa. Juha Arvolan mukaan voimakkaasti kasvavan yrityksen tuotannosta 97 prosenttia menee vientiin. Mårten Storbackan edustama WE-Tech Solution parantaa akseligeneraattoriin liitettyjä laivojen sähköjärjestelmiä kustannustehokkaammaksi taajuusmuuttajateknologiaan perustuvilla ratkaisuilla. Tim Wallin kertoi yrityksille mobiilisovelluksia valmistavan Gambitin suuntaavan seuraavaksi Tanskan markkinoille. Uwira on mainio esimerkki alihankintayrityksestä, joka on lähtenyt määrätietoisesti kehittämään osaamistaan ja etsimään asiakkaita myös ulkomailta. Samuli Kuusisto esitteli, kuinka Uwiran putkityöosaamista on hyödynnetty laivoissa, joiden polttoainejärjestelmiä on muutettu soveltumaan LNG:lle ja metanolille. LumiTar Array Lighting Technology Finlandin Ismo Aukee kertoi yrityksen tähtäävän erikoisvalaistusmarkkinoille tehokkailla ja kestävillä LeS-valoillaan. Hän antoi myös hyvän demonstraation LeS-valojen kestävyydestä pudottamalla työvalaisinta lattialle. Jari Koski VAMK:sta kertoi DEMVE-hankkeesta, jossa Ryhmakuva webyhteistyönä yritysten ja korkeakoulujen kanssa on parannettu eri valmistajien IEC61850-protokollan mukaisten suojareleiden välistä kommunikointia sekä kehitetty siihen liittyviä koulutuksia.

 

 

 

 

Vaasan Sähkön uusissa toimitiloissa järjestetyssä miniseminaarissa kuuden kasvuyrityksen
edustajat pääsivät esittelemään toimintaansa Tekesin Pekka Soinille ja Mika Lautanalalle.

Tekesiläiset vakuuttuivat osaamisesta

Vierailun päätteeksi järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Pekka Soini kiitteli seudun isoja päähankkijoita siitä, että ne ovat ajatelleet teollisuuden ekosysteemiä pitkällä tähtäimellä ja kannustaneet alihankkijoitaan kehittymään ja hakemaan tukijalkoja myös alihankintasuhteen ulkopuolelta. Hän iloitsi erityisesti siitä, että Vaasan seudulla näyttää syntyvän myös uusia innovatiivisia ja viennistä kasvua hakevia yrityksiä – juuri sellaisia, joita Tekeskin haluaa rahoittaa. Mika Lautanala oli positiivisesti yllättynyt siitä, että Pohjanmaalla yritykset panostavat tuotekehitykseen, vaikka koko Suomessa sekä julkinen että yksityinen tuotekehitysrahoitus on laskusuunnassa. Molemmat miehet olivat tyytyväisiä tutkimuksen, koulutuksen ja yritysten yhteistyöhön ja uskoivat sen auttavan kiristyvässä kilpailussa. He ymmärsivät myös, kuinka tärkeä instrumentti INKA-ohjelma on maakunnalle, jonka EAKR-rahoitus on hiipunut lähes olemattomaksi.

Samaan aikaan, kun pääjohtaja vieraili Vaasassa, Tekes teki päätöksen Wasa Station Energiajärjestelmät -hankkeen INKA-rahoituksesta. Hankkeessa pyritään löytämään kolmen hehtaarin kokoiseen monitoimikortteliin parhaat energiaratkaisut sen energiatehokkuuden optimoimiseksi. Samanaikaisesti suunnitellaan korttelin energiayhtiön toimintamallia ja valmistellaan yhtiön perustamista.

 

Teksti ja kuvat: Johanna Haveri



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää

Opiskelijoiden ääni on tulevaisuuden ääni

15.03.2024 | Uutiset
Mari Katteluksen kolumni Vaasa Insiderissä
Lue lisää

Ensimmäisellä markkinointiklinikalla vinkkejä yrityksen näkyvyyden vahvistamiseen

08.03.2024 | Uutiset
Maaliskuun 7. päivänä ryhmä pienyrittäjiä kokoontuivat Startiaan saadakseen vinkkejä siitä, miten he voivat vahvistaa markkinointiaan ja näkyä paremmin mahdollisten asiakkaiden keskuudessa. Illan keskusteluissa yrittäjät saivat vinkkejä siitä, miten pienillä resursseilla voidaan saada erinomaista näkyvyyttä – kunhan keskitytään oikeisiin asioihin.
Lue lisää

Maria Haglund VASEKiin työvoiman saatavuuden ja alueen vetovoiman edistämistehtäviin

07.03.2024 | Uutiset
Kasvatustieteiden maisteri Maria Haglund aloitti 4.3.2024 VASEKilla Vaasan seudun työvoiman saatavuuden ja alueen vetovoiman edistämisen tehtävissä projektipäällikkönä. Hänet valittiin yhteensä 40 hakijan joukosta tähän alueen elinvoiman kehittämisen kannalta keskeiseen työtehtävään.
Lue lisää

Ensimmäinen rekrytointi on riski, joka on otettava, kun halutaan kasvaa

06.03.2024 | Uutiset
VASEKin, Vaasan kaupungin ja Vaasan yrittäjien tilaisuuteen 5.3. kokoontuneet yrittäjät pohtivat olisiko heistä ja heidän yrityksistään työnantajiksi. Palvelujohtaja Päivi Ilmonen Profimentorilta muistutti, että yksinyrittäjän ensimmäinen työntekijä ja työpari voi olla sellainen positiivinen asia, joka ei ole rahalla mitattavissa:
Lue lisää

He panostivat, kun kaikki muut vetäytyivät

05.03.2024 | Uutiset
Yli kaksi vuotta kulttuuri- ja tapahtuma-ala eli pandemian vuoksi epävarmuuden aikaa. Kriisin keskellä Henrik Hagnäs ja Dennis Asplund päättivät perustaa HHD Entertainment -yrityksen, joka keskittyy festivaalien, konserttien ja keikkojen järjestämiseen. Bigday-konsepti syntyi, ja tänä vuonna festivaali järjestetään neljännen kerran – ennennäkemättömällä lipunmyynnillä.
Lue lisää