Roadshow'sta vientitietoutta yrityksille

27.05.2016

VASEK, Viexpo ja Pohjanmaan Kauppakamari järjestivät 24.5. Vaasassa yhteisen roadshow-infotilaisuuden vientikaupasta. Hankenilla järjestetyn tilaisuuden avasi Viexpon toimitusjohtaja Håkan Forss, joka kuvasi viennin rakennuspalikoita Export Bridge -vertauksella: sillan alkupäässä on tärkeää kerätä tietoa vientikohdemaan markkinoista, oloista ja kulttuurista. Itse markkinointi- ja myyntityö tehdään sillan loppupäässä. Hän kehotti yrityksiä miettimään omia pullonkaulojaan ja ottamaan selvää laeista ja säädöksistä.

IMG 2790 600px

Heidi Furu Asianajotoimisto DKCO:sta korosti viennin roadshow -tilaisuudessa sopimusten teon tärkeyttä.

Forss muistutti yrityksiä siitä, että yrityksen maantieteellinen sijainti ei määrää yritysten vientimahdollisuuksia, vaan logistiset ratkaisut ja niiden kustannukset voivat olla yllättäviäkin. Hän korosti kohdemaan kulttuurin tuntemusta ja perusteli sillä paikallisen edustajan tarpeen. Lisäksi yritysten on syytä esimerkiksi Ranskaan aikoessa miettiä, pitäisikö yrityksen kotisivut löytyä kohdemaan kielelläkin.

Asianajotoimisto DKCO:n asianajaja Heidi Furu perehdytti kuulijat sopimuksiin. Hän kävi läpi eri sopimusmuodot edustukseen ja jälleenmyyntiin liittyen ja painotti, että asiat pitää tutkia perin pohjin ennen kuin sopimuksia lähdetään tekemään. Eri maiden lainsäädännöissä on suuriakin eroavaisuuksia.

Kansainvälistymisapua pk-yrityksille tarjoaa hanke Nordic Gateway 17-17-17, josta kertoi Viexpon kansainvälistymisasiantuntija Riikka Ylikangas. Nimensä mukaisesti hanke on portti Ruotsin ja Norjan markkinoille. Suomen osuus erityisesti Norjan viennistä ja tuonnista saisi olla suurempi, ja siksi alueen yrityksiä tuetaan hakemaan yhteistyökumppaneita lähinaapureistamme. Työ aloitettiin vuonna 2013, ja hankerahoitus siihen saatiin syksyllä 2015. Yhteishankkeessa mukana ovat VASEK, Viexpo ja Yrkesakademin, jonka tehtävänä hankkeessa on erityisesti valmentaa yrittäjiä lähimarkkinoiden haltuunottoon.  

image3 600px

Viexpon Riikka Ylikangas kehotti Ruotsin ja Norjan markkinoille tähtääviä yrityksiä ottamaan yhteyttä Nordic Gateway -hankkeen asiantuntijoihin.

Lisäksi kuulijat saivat tietoa valtion tarjoamista tukimuodoista vientiin sekä katsauksen viennin nykytilaan.

Tilaisuuteen osallistui SuklaaParatiisi Oy:n yrittäjä Anne Nymark, joka oli tullut hakemaan tietoa erityisesti sopimusasioista.
– Tämä oli todella hyvä. Sain vastauksia juuri niihin kysymyksiin, joita minulla on ollut mielessä.

 

Lisätietoja kansainvälistymisestä ja vientikaupasta

[contact_member,name=Lasse Pohjala,id=15,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää