Remontointitarpeessa olevien rakennusten kirjo on suuri

21.03.2016

HannelePokka 600pxYmpäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka

EnergyWeekin viimeisenä päivänä oli heti aamulla tungosta, kun Energy & Buildings -tapahtuman näyttelysali avautui. Hieman myöhemmin seminaarisali täyttyi, kun ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka avasi virallisesti tilaisuuden.

Pokka kertoi vierailleensa energiaviikolla muutamaa vuotta aikaisemmin ja sai nyt ilokseen todeta tapahtuman olevan entistäkin suurempi ja vaikuttavampi. Puolet Suomen rakennuskannasta on rakennettu 1980-luvulla tai myöhemmin eli 70-luvun energiakriisin jälkimainingeissa. Asumisesta johtuvien päästöjen rajoittaminen on kustannustehokasta, jos uusien rakennusten sijaan remontoidaan energiatehokkaasti.

– Vuosikymmenien aikana remontoinnista on tullut tärkeämpää kuin uudisrakentamisesta. 1960-luvun jälkeen rakennettuja rakennuksia on paljon eli rakennusten tyyleissä ja tekniikassa on paljon vaihtelua. Remontoinnissa on rakennusten luonne huomioitava, kustannustehokkuutta unohtamatta, Pokka totesi.

Kristina Mjornell 600pxKristina Mjörnell

Rakennusfysiikan professori Kristina Mjörnell esitteli SIRen tutkimusverkostoa Ruotsista. Tutkimusverkosto on keskittynyt kestävän integroidun rakentamisen edistämiseen, ja Pokan tavoin myös Mjörnell toi esiin sotien jälkeen rakennetun rakennuskannan remontointitarpeet.

Mjörnellin mukaan on vaikea arvioida koska remontoiminen on kustannustehokasta ja kuinka sen kannattavuus lasketaan. Myös asukkaat on huomioitava. Mjörnellin esittämästä kartasta kävi ilmi kuinka kipeiden remontointitarpeessa olevan alueen asukkaiden tulotaso oli alhainen. Ruotsissa vuokra-asuminen on Suomea yleisempää, ja siksi Mjörnell painotti useasti sitä, että energiaremontin tekeminen ei saa tehdä asumista vuokralaisille liian kalliiksi.

– Remontoinnin on oltava kestävää kaikista näkökulmista, niin talouden, ympäristön kuin sosiaalisin perustein tarkasteltuna, hän totesi.

MikaelParonen 600pxMikael Paronen Arcadasta

Energia- ja materiaalitekniikan yksikön johtaja Mikael Paronen Arcadasta kysyi puheenvuorossaan voiko rakennuksen U-arvoja mitata vai pitääkö ne ottaa taulukosta. Hän esitteli Arcadan tutkimusryhmän kehittämää mullistavaa mittausmenetelmää, jonka avulla on saatu selville, että uusien rakennusten todelliset U-arvot ovat joskus todella kaukana suunnitteluvaiheessa saadusta laskennallisesta U-arvosta. Vanhojen rakennusten U-arvot otetaan taulukoista, eivätkä nekään yleensä pidä paikkaansa, mutta Arcadan menetelmällä niidenkin todellinen U-arvo voidaan mitata. Hän myös heitti ilmoille kysymyksen miksi U-arvoja lasketaan? Energiaremontin suunnittelua varten, rakennustyön laadun varmistamiseksi, viihtyvyyden optimoimiseksi sekä kosteusvahinkojen estämiseksi.

Itävaltalainen tutkija Tobias Waltjen esitteli seminaariyleisölle Itävällan rakenuusbiologian ja -ekologian instituutin kokoamaa katalogia, jossa on esitelty erilaisia vanhoja rakennusteknisiä ratkaisuja ja tapoja sekä materiaaleja, joilla ne voidaan remontoida energiatehokkaasti. Katalogissa esitellään erilaisia materiaalivaihtoehtoja, jotka Waltjenin mukaan eivät kaikki ole kustannuksiltaan järkeviä, mutta teknisesti kuitenkin mahdollisia.

Yleiso 700px 

 

[contact_member,name=Mauritz Knuts,id=22,details=Name]

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää