Pelialan klusteri tukeutuu yhteistyöhön ja verkostoihin

28.09.2017

Jussi Loukiainen

West Coast Game Lab on Vaasan ammattikorkeakoulun projekti pelialan klusterin synnyttämiseksi Vaasan seudulle. Jussi Loukiainen Muovasta on projektin päänä viemässä eteenpäin pelialaa, jonne yritykset syntyvät useimmiten harrastuksen ja intohimon kautta.

– Meillä on Palosaarella Ylen tiloissa sijaitsevassa Game Labissa tällä hetkellä neljä yritystä vuokralla, lisäksi Gamelabin yhteisissä tiloissa on mahdollista työskennellä. Yhteensä seudulla on noin kymmenkunta pelialan yritystä ja lisäksi muutama pelikehittäjätiimi, jotka suunnittelevat yrityksen perustamista. Yhteiset tilat ovat tärkeät, sillä ala kehittyy ja yritykset menestyvät ainoastaan yhteistyön ja verkostojen kautta. Netistä löytyy tietoa pelien kehittämisestä, mutta kyllä vertaistuki on tärkeämpää. Kun kaikki tähtäävät samoille globaaleille markkinoille, eivät yritykset ole kilpailijoita keskenään, joten yhteistyö ja tietojen- sekä osaamisen vaihto on luontevaa, Loukiainen kertoo.

– Pelinkehittäjien tiimien jäsenet ovat usein hajallaan ympäri Suomea, eikä uusilla yrityksillä tai tiimeillä ole itsellään kaikkea tarvittavaa osaamista. Game Labin verkostojen kautta voimme etsiä tiimien tarvitsemia ammattilaisia kuten graafikoita, musiikkialan toimijoita, markkinoinnin ja rahoituksen asiantuntijoita tai vaikka peleille tärkeän monetisaation osaajia.

peliala1– VASEK ja Uusyrityskeskus Startia ovat olleet meille hyvä yhteistyökumppani, sillä Startian kautta aloittava peliyritys saa saumattomasti ja mutkattomasti kaiken tarvitsemansa avun liiketoimintasuunnitelman laatimiseen ja yrityksen perustamiseen. Alatorilta puolestaan on meille päin lähetetty yrityksiä, jotka tarvitsevat verkostoja ja pelialaan liittyvää apua, Loukiainen kiittelee.

Loukiaisen mukaan West Coast Game Labin tavoitteena on vuoteen 2020 mennessä olla Euroopan paras paikka tehdä pelejä. Klusterille haetaan kasvua uusien, syntyvien yritysten kautta ja tavoitteena olisi saada ainakin muutama menestyspeli maailman markkinoille.

– Esimerkiksi Applen AppStoreen tulee päivittäin 600 uutta peliä, joten uusien pelien täytyy todella erottautua joukosta menestyäkseen. Pelialan yrityksissä pitäisikin jo alusta lähtien miettiä suunnitelmallista markkinointia ja hallita koko projektia ammattimaisesti heti alusta lähtien.

peliala2Loukiaisen mukaan Vaasan seudun pelialan klusterissa mennään hieman trendien vastavirtaan, sillä monet yrityksistä tekevät ensisijaisesti PC-pelejä, missä kilpailu on vähäisempää kuin mobiilipeleissä.

– Oman pelaamisen jakaminen nettiin on todella suosittua ja e-urheilu kovassa nousussa. Sosiaalisuus on pelaamisessa tärkeää, sillä pelatessa voi olla yhteydessä kavereihin, vaikka nämä olisivat fyysisesti ympäri maailmaa.

Loukiainen pitää energia-alan klusteria pelialan klusterin esikuvana, sillä myös EnergyVaasan yritykset, niin isot kuin pienetkin, puhaltavat yhteen hiileen pyrkiessään vientimarkkinoille. Hänen mielestään energia-ala voisi saada paljon boostia pelillistämisestä, eli pelialan klusteri voisi hyödyttää myös energia-klusteria:

– Kansainvälisten tutkimusten mukaan työhön käytetyn ajan määrä on vähentynyt, mutta peleihin käytetään enemmän aikaa. Syynä tähän on se, että pelit ovat niin hyviä ja pelissä menestymisestä saatava hallittavuuden tunne koukuttaa. Tämän tunteen kun saisi vietyä teollisuuden ympäristöön, voisi olla melkoinen tuottavuusloikka yrityksille, kun töitä tehtäisiin melkein kuin huvikseen.

 

Yritysneuvonta pelialan yrityksille Uusyrityskeskus Startiasta. Varaa aika tästä.

 

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää