Omistajanvaihdoksilla pelastetaan Suomi

05.02.2015

VASEK ja Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjät järjestivät 4.2. omistajan- ja sukupolvenvaihdoksiin keskittyvän seminaarin ”Aloita ajoissa – Börja i tid”. Seminaari toimi omistajanvaihdoshankkeen päätösseminaarina ja se kokosi noin 120 kuulijaa. Itse hanke jatkuu vielä parisen kuukautta, ja sen käynnistämä toiminta pysyy jatkossa oleellisena osana yrityksille tarjottavaa neuvontaa seudulla.

Tilaisuuden avasi Suomen Yrittäjien omistajanvaihdoshankkeen vetäjä Mika Haavisto, joka oli erittäin tyytyväinen Vaasan seudulla omistajan- ja sukupolvenvaihdosten parissa tehtyyn työhön.

– Omistajanvaihdoksilla pelastetaan Suomi, ja täällä Vaasan seudulla tilanne on erittäin hyvä eli palvelujen ja avun puutteeseen eivät vaihdokset ainakaan kariudu. Tärkein neuvoni on: älä yritä yksin, ota aina asiantuntija mukaan, Haavisto muistutti.

Haaviston mukaan erityisesti sukupolvenvaihdoksissa on usein kommunikaatio-ongelmia. Yritystoiminnasta luopuvalla on mielestään jatkaja yritykselle selvillä, mutta seuraavalla sukupolvella onkin asiasta eri käsitys. Yrityksen tulevaisuudesta ei ole muistettu perhepiirissä keskustella.

Mika Haavisto Suomen Yrittäjistä.

– Monet yrityskaupat tehdään tuttujen kesken, ja näihin toteutuneisiin kauppoihin ovat useimmiten sekä ostaja että myyjä tyytyväisiä. Valitettavaa on kuitenkin, että toisilleen tuntemattomat ostajat ja myyjät eivät kohtaa. Usein ongelmana on, ettei myyjä halua, että muut tietävät yrityksen olevan myynnissä. Eli miksiköhän ostajia ei löydy? kyseli Haavisto hymyillen ja jatkoi:

– Liian usein yrittäjältä jää se viimeinen tili eli yrityskaupasta tuleva summa saamatta, kun yritys ei menekään kaupaksi. Osaamista ja verkostoja menee myös hukkaan, kun taas uusia, samanlaisia yrityksiä perustetaan tyhjästä eikä pystytä hyödyntämään näitä jo käynnissä olevia.

Sopimuksia, veroja, arvonmäärityksiä – melkoinen viidakko!

Seminaari jatkui asiantuntijoiden puheenvuoroilla, jotka pidettiin samanaikaisesti kahdessa eri salissa eri kielillä. Teemoina olivat yrityksen arvonmääritys, omistajan- ja sukupolvenvaihdoksiin liittyvät verotusasiat sekä sopimukset, joita tarvitaan, kun yritys on vaihtamassa omistajaa.

Yrityksen arvonmäärityksessä lopputulokseen vaikuttaa se, minkälainen strategia omistajanvaihdokselle valitaan. Onko kyse kaupasta, lahjasta, lahjanomaisesta kaupasta tai miten kaupan rahoitus on aiottu hoitaa. Yrityksen arvo voidaan määrittää joko olevien markkinoiden perusteella, tuottoon perustuen tai kustannuksiin perustuen. Tuottoon perustuvassa arvonmäärityksessä ei kuitenkaan katsota mennyttä, vaan keskitytään tulevaan: minkälaiset menestysmahdollisuudet uudella yrittäjällä on tämän yrityksen kanssa?

Luennoitsijat muistuttivat, että ennen arvonmääritystä on huolehdittava yritys myyntikuntoon, mikä on aikaa vievintä prosessissa. Eli on muistettava tarttua asioihin ajoissa. Kun ohjelmassa siirryttiin veroasioihin, tämä sama viesti toistui: viime sekunneilla ei voi enää paljoakaan vaikuttaa verotukseen. Ja myös verotuksessa valitulla strategialla on merkitystä siihen, minkälaiset verovaikutukset tai mahdollisuudet verohuojennuksiin ovat.

Erityisesti yrityskauppoja tehdessä on tärkeää tehdä tiettyjä sopimuksia jo paljon ennen kuin itse kaupat toteutuu. Salassapitosopimuksella turvataan yrityksen liikesalaisuudet, sillä ostajakandidaatille on kuitenkin pystyttävä kertomaan aika paljon yrityksestä, jotta hän voi tehdä ostopäätöksensä. Kannattaa myös solmia aiesopimus, joka antaa raamit käytäville jatkoneuvotteluille ja jolla voidaan estää se, ettei myyjä neuvottele samanaikaisesti toisen ostajan kanssa.

Ei ihan vielä eläkkeelle eli ajoissa asialla
Fanny ja Lena Lithén

Yrittäjä Lena Lithén oli saapunut seminaariin tyttärensä Fannyn kanssa ja he olivat erittäin tyytyväisiä seminaarin antiin.

– Tärkeintä oli tajuta, että todellakin pitää pyytää apua näissä asioissa. Olenkin aikaisemmin asioinut VASEKin kanssa, joten tiedän kenen puoleen kääntyä. Aivan vielä ei eläkkeelle jääminen ole ajankohtaista, kertoi Lena Lithén.

– Olen työskennellyt jo pitkään opiskelujen ohessa äidin yrityksessä, mutta kolmisen vuotta sitten alkoi itää ajatus siitä, että jatkaisin yritystä. Vielä pitää tietysti keskustella siskon kanssa asiasta ja ryhtyä pikkuhiljaa suunnittelemaan, kertoi Fanny Lithén.

Seminaarin materiaalit



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää