Köttdisken - Kauppahalli maalla

30.10.2014

Isabella Asplundin mukaan monet asiakkaat hämmästyvät nähdessään hänen liikkeensä hinnat, jotka eivät ole kovin korkeat.

Lähellä tuotettu ruoka on trendikästä, ja tähän trendiin Isabella Asplundkin tarttui ja avasi Köttdisken-lihakaupan Maalahteen. Alku on mennyt yli odotusten, vaikka kaikki eivät oikein uskoneetkaan ideaan.

Olemme sopineet tapaamisen Isabella Asplundin kanssa keskiviikko-iltapäivään puoli yhdeksi, koska hän on arvioinut, ettei silloin kaupassa ole niin paljon asiakkaita. Se osoittautuu vääräksi arvioksi – asiakkaita saapuu tasaisena virtana, ja kuluu puolisen tuntia ennen kuin pääsemme aloittamaan haastattelua.

– Asiakkaita on ollut koko ajan enemmän kuin olin edes uskaltanut toivoa, Asplund toteaa.

Köttdisken avasi ovensa alkukesästä 2014. Joka päivä tässä pienessä kaupassa tekee ostoksia viidestäkymmenestä sataan asiakasta, viikonloppuisin ja juhlapyhien aikaan vielä enemmän.

Konseptina on myydä korkealaatuista ja tuoretta lähellä tuotettua ruokaa. Lähinnä myynnissä on lihaa, kalaa ja vihanneksia, ja osa tuotteista on myös luomua. Liikeidean Asplund sai, kun hän itse työskenteli kaupassa.

Köttdisken ei tarjoa pelkästään lihaa, vaan myös tuoretta kalaa.

– Monet asiakkaat valittivat, että tarjonta oli yksipuolista ja että kaikki oli valmiiksi pakattua. Olin samaa mieltä heidän kanssaan. Olen aina ollut kiinnostunut hyvästä ruoasta ja olen myös koulutukseltani kokki.

Idea alkoi kehittyä, ja Asplund päätti, että kävi miten tahansa – hänestä tulisi yrittäjä. Hän ei antanut kymmenien tuhansien eurojen investointien pelottaa. Hankittava oli kylmätiskejä, pakastimia, tietokoneita ja muita laitteita. Koko prosessin ajan hän sai apua  VASEKista, muun muassa liiketoimintasuunnitelman ja starttirahahakemuksen kanssa.

– Liikeidea oli jännittävä ja uudenlainen, ja se on juuri ajan hermolla. Isabella on lisäksi tyypillinen yrittäjä: aloitteellinen, tarmokas ja halukas ottamaan riskejä, sanoo yritysneuvoja Mikael Hallbäck VASEKilta.

Köttdiskenin kolmena ensimmäisenä aukiolopäivänä kaupan ulkopuolella kiemurteli jono, joten konsepti näyttää uponneen paikallisiin. Erityisesti lauantaisin moni asiakas tulee matkojenkin päästä.

– Ennen kuin kauppa avasi, moni oli epäileväinen ja sanoi, ettei kauppa tule ikinä kannattamaan. Mutta he ovat saaneet pyörtää puheensa. En kyllä itsekään olisi uskaltanut toivoa näin paljon asiakkaita.


Köttdiskenin ideana on olla kuten kaupat ennen vanhaan. Ruoka on lähituotettua ja pakkaamatonta, joten asiakkaat voivat itse valita kuinka paljon he haluavat. 

Köttdiskenin asiakaat arvostavat eri asioita. Osalle tärkeintä on, että he saavat valita tarkalleen oikean määrän ruokaa, toiset arvostavat luomutuotteita, kun taas joillekin riittää se, että liha on kotimaista.

– Köttdisken täydentää mielestäni tavallisten ruokakauppojen valikoimaa. Minä voin tarjota sellaista, mitä niissä ei ole.

Koska asiakkaita on ollut arvioitua enemmän, on 26-vuotias Isabella Asplund yrittäjänä nyt seuraavan suuren haasteen edessä – hän on palkkaamassa henkilökuntaa ja onkin saanut jo useita hakemuksia.

– Vaikka kauppa on auki kymmenestä kuuteen, olen kuitenkin täällä aamuisin puoli seitsemästä aina iltaseitsemään. Joten on ihanaa, että saan vähän helpotusta työhön, ja lisäksi voimme pitää kauppaa auki myös maanantaisin.

Samanaikaisesti Asplund kehittää myös liiketoimintakonseptiaan. Äskettäin hän lisäsi Köttdiskenin tarjontaan salaattibaarin, ja seuraavana askeleena on tarjota ruokakassia, johon on valittu valmiiksi raaka-aineet ja reseptit aterian toteuttamiseen.

 

Teksti ja kuvat: Mantra Communications
Suomennos: VASEK



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää