Eurooppalaisittain ainutlaatuinen Smart Energy Labs rakentaa Vaasan seudun tulevaisuutta

14.04.2014

(Merinovan tiedote 14.4.2014)

Palosaaren sillan pieleen nouseva Smart Energy -laboratorio on vaasalaisten korkeakoulujen ja alueen teollisuusyritysten yhteisiin tarpeisiin toteutettava laboratoriokokonaisuus, joka valmistuessaan luo uudenlaiset mahdollisuudet kokonaisenergiajärjestelmän tutkimiseen. Laboratorion päätarkoitus on vahvistaa energiaklusterin asemaa maailmalla ja luoda lisää tutkimusyhteistyötä yritysten ja korkeakoulujen välille. Vahvalla tutkimus- ja kehitystyöllä varmistamme, että meille elintärkeä energiateknologiateollisuus pysyy tuotteillaan maailman kärjessä myös jatkossa.

– Smart Energy Labs tulee olemaan ainutlaatuinen laboratoriokokonaisuus, jossa yhdistyvät Vaasan seudun energiateknologiayritysten vahva energiaosaaminen sekä yliopiston ja korkeakoulujen tutkimusosaaminen. Vastaavaa yliopiston ja korkeakoulujen yhteyteen rakennettua tutkimusalustakokonaisuutta ei ole koko Euroopassa, joten se nostaa sekä vaasalaisen koulutuksen että teollisuuden tutkimuksen imagoa, sanoo dekaani Erkki Antila Vaasan yliopiston tekniikan tiedekunnasta.

Ensi vaiheessa Palosaaren kampusalueella sijaitsevalle tontille nousee polttomoottoritutkimukseen erikoistunut Energy Lab. Myöhemmin laboratoriokokonaisuus täydentyy bio-, geo- ja uusiutuvan energian, älykkäiden sähköverkkojen ja sähkönjakelun sekä laitteiden välisen kommunikaation tutkimiseen erikoistuneilla yksiköillä. Suunnitteilla olevat laboratoriot edustavat teknologia-alueita, joissa energiaklusterimme yritykset ovat vahvoja jo nyt tai mahdollisesti tulevaisuudessa.

Esimerkiksi älyverkot ovat voimakkaasti kasvava teknologia-ala, jonka markkinajohtajia Vaasan seudulla on jo useita. Alan vahva kehitys maailmalla vaatii näiltä yrityksiltä kuitenkin paljon tutkimusta ja tuotekehitystyötä, jotta ne säilyttäisivät asemansa, ja juuri tällaiselle tutkimustyölle Energy Labs tulee tarjoamaan parhaan mahdollisen alustan.

Yritykset ovat kiinnostuneita

Vaasan seudun kärkiyritykset ovat erittäin kiinnostuneita uudesta laboratoriokokonaisuudesta ja haluavat olla mukana jo sen rakentamisvaiheessa.

– Menestyvä teknologiateollisuus tarvitsee lähelleen korkealaatuista koulutusta ja tutkimusta. ABB tekee yhteistyötä useiden korkeakouluyksiköiden kanssa, mutta tällaisen tutkimusalustakokonaisuuden saaminen Vaasaan tukee läheisyytensä takia etenkin Vaasassa sijaitsevien ABB-yksiköiden kilpailukykyä, teknologiajohtaja Heikki Uusitalo toteaa. – Näin monipuolisten tutkimusmahdollisuuksien rakentuminen lähelle on erittäin tärkeää myös pk-yrityksille.

Smart Energy Lab -kokonaisuus varmistaa omalta osaltaan, että saamme jatkossa huippuosaavaa työvoimaa energia-alalle Vaasan yliopistosta ja ammattikorkeakoulusta. Pystymme myös hyödyntämään laboratorioita partnereidemme kanssa yhteisiin kehityshankkeisiin. Sen lisäksi kokonaisuus avaa uusia mahdollisuuksia seudun energiaklusterin yritysten väliseen yhteistyöhön, sanoo Wärtsilä Finlandin toimitusjohtaja Stefan Damlin.

Vetovoimaisuus nousee

Smart Energy Labs -kokonaisuuden uskotaan vaikuttavan positiivisesti koko kaupungin vetovoimaisuuteen, mutta erityisesti sen vaikutus tulee näkymään yritysten sekä yliopiston ja korkeakoulujen arjessa.

– Hyvin markkinoituna Smart Energy Labs lisää Vaasan ja etenkin kampusalueen vetovoimaisuutta, mikä hyödyttää välillisesti myös yrityksiä. Luonnollisesti voimme hyötyä myös laajentuneesta tutkimusyhteistyöstä yliopiston ja ammattikorkeakoulujen kanssa, sanoo Vacon Oyj:n Suomen toiminnoista vastaava johtaja Timo Kasi.

Myös Erkki Antilan mielestä ainutlaatuiset tutkimusmahdollisuudet lisäävät Vaasan kampusalueen vetovoimaa perustutkinnon suorittajien keskuudessa, mutta hän menee ajatuksissaan myös astetta pidemmälle.

– Näin ainutlaatuinen kokonaisuus herättää varmasti kansainvälistenkin vierailevien tutkijoiden ja tutkimusryhmien kiinnostuksen, mikä loisi mahdollisuuksia myös tutkijahotellitoiminnalle. Aivan varmaa on, että Smart Energy Labsin maine helpottaa myös esimerkiksi yliopiston tutkimustoimien täyttämistä, hän visioi.

Smart Energy Labs laboratorio-hanketta viedään nyt eteenpäin Vaasan kaupungin Kestävät energiaratkaisut -INKAn kautta. INKA-ohjelman operatiivisista asioista vastaa Vaasassa Oy Merinova Ab.

Lisätietoja:

Anna-Kaisa Valkama
Teknologiakeskus Oy Merinova Ab
anna-kaisa.valkama@merinova.fi
+358 40 777 2785

Erkki Antila
Vaasan yliopisto
erkki.antila@uwasa.fi
+358 44 024 4312



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää