Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta tutustui Vaasan seutuun

22.09.2016

LVV 600pxEduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta vieraili Vaasassa 15.–16.9. Vierailun aikana ryhmä tutustui muun muassa Kvarken Ports -satamayhtiöön, Merenkurkun liikenteeseen, kuljetusyhtiö Williamssoniin, biokaasua tuottavaan jäteyhtiö Stormosseniin, sekä merenkulku- ja energiamarkkinoilla toimivien Wärtsilän ja VEO:n toimintaan. Torstai-iltapäivällä vieraat osallistuivat sidosryhmätilaisuuteen, jossa vieraille kerrottiin laajemmin Vaasan seudusta, Pohjanmaan maakunnasta ja sen menestymisen edellytyksistä.

Kehittyvä kaupunkiseutu

Iltapäivän tilaisuuden aloitti Vaasa kaupunginjohtaja Tomas Häyry kertomalla kuinka Vaasan seutu on kiinteä osa laajempaa toiminnallista kokonaisuutta, johon kuuluvat myös Uumajan, Kokkola-Pietarsaaren ja Seinäjoen seudut. Näillä kehittyvillä kaupunkiseuduilla on yhteensä yli 500 000 asukasta, 200 000 työpaikkaa ja 55 000 korkeakouluopiskelijaa.

Häyry tutustutti kuulijat Suomen energiapääkaupunkiin, jossa työskentelee lähes neljännes koko Suomen energiateknologia-alan työntekijöistä, vaikka kaupungissa asuu vain 2 prosenttia maan väestöstä. Kesällä allekirjoitetun energiateknologia-alaan painottuvan kasvusopimuksen avulla pyritään parantamaan alan yritysten kehitys- ja kasvumahdollisuuksia paitsi Vaasan seudun myös koko Suomen hyväksi.

Kasvavat kaupunkiseudut 600pxVaasan teknisen toimen johtaja Markku Järvelä kertoi omassa alustuksessaan Vaasan kaupungin energia- ja ilmasto-ohjelmasta sekä Vaasan kunnianhimoisesta pyrkimyksestä päästä omien toimintojensa osalta hiilineutraaliksi kaupungiksi vuoteen 2035 mennessä. Ottamalla kaupunkiliikenteen käyttöön kaasulla toimivia busseja ja järjestämällä kaasun tankkauspisteitä kaupunki uskoo toimivansa esimerkkinä myös yksityiselle liikenteelle.

Vaasan työpaikkaomavaraisuus on yli 126 prosenttia. Se tarkoittaa, että iso osa liikenteen päästöistä syntyy muualta Vaasaan tulevasta työmatkaliikenteestä. Järvelän mielestä olisikin ensiarvoisen tärkeää järjestää kiskoliikenne niin, että myös työmatkalaiset voisivat hyödyntää sitä.

Kansainvälinen tekijöiden maakunta

Vlk seuraa 1 600pxMaakuntajohtaja Olav Jern antoi vieraille tietoiskun Pohjanmaan maakunnasta. 15 kunnasta koostuva Pohjanmaa on Suomen teollistunein maakunta, jonka jalostusarvo on maan korkein ja jossa alkutuotantokin on pitkälle erikoistunut. Kehittyvällä maakunnalla on positiivinen väestönkehitys, monipuolinen elinkeinorakenne, vahva työllisyys ja sen monikulttuurinen väestö koostuu jo nyt monesta eri kansallisuudesta. Tekemisen halu, verkottuminen ja yhteistyö ovat aina olleet tärkeitä edellytyksiä Pohjanmaan kehittymiselle.

Häyryn ja Jernin esityksistä kävi ilmi, että Vaasan seutu ja Pohjanmaa menestyvät mainiosti erilaisissa vertailuissa. Se on pitkälti vahvan elinkeinoelämän ja korkeakoulujen ansiota – Vaasassahan joka viides vastaantulija on opiskelija. Häyryn mukaan yksi kaupungin keskeisistä tehtävistä on pitää väylät auki, sillä toimivat liikenneratkaisut ovat sekä elinkeinoelämälle että korkeakouluille elintärkeitä. Myös Jern painotti toimivien liikenne- ja viestintäratkaisujen merkitystä koko maakunnalle.

Rajat ylittävää yhteistyötä

AnnaMattsFransen 600pxVASEKin logistiikka-asiantuntija Anna Måtts-Fransén kertoi omassa osuudessaan E12-väylän kehittämisestä yhdessä Ruotsin Västerbottenin ja Norjan Helgelandin kanssa. Norjan rannikolta Pohjanmaalle kulkevan liikenneväylän merkitys osana suurempaa liikenneverkkoa kasvaa koko ajan. Pohjois-Norjan syväsatamien rooli korostuu laivojen kasvaessa, ja Koillisväylän avautuessa ympärivuotiselle liikenteelle niistä on lyhyt matka Aasian markkinoille. Nopein reitti näistä satamista esimerkiksi Venäjän väkirikkaalle Pietarin alueelle kulkee Västerbottenin, Merenkurkun ja Pohjanmaan kautta.

Rajat ylittävää liikenneyhteistyötä on tehty alueella jo pitkään. Nyt käynnissä olevassa Botnia Atlantica -rahoitteisessa E12 Atlantica Transport -hankkeessa tehdään järjestelmäanalyysi, kiteytetään yhteisiä visioita ja tavoitteita liikennestrategiaa varten ja ehdotetaan yhteistyölle hankkeista riippumattomia, pysyviä rakenteita. Toimiva kuljetuskäytävä lisää alueen kilpailukykyä ja houkuttelevuutta ja auttaa elinkeinoelämää kehittymään.

Päivän päätteeksi UPCn Sture Udd kertoi esimerkkejä siitä, kuinka digitalisaation avulla voidaan kehittää logistiikkaa. Hyvä esimerkki tästä on E12-väylän tavarakuljetuksissa kokeiltava Transport Management System. Matkapuhelimen ja optisten koodien hyödyntämiseen perustuvan pilotin tavoitteena on luoda kaikille tavarankuljetuksen osapuolille avoin systeemi, joka tuottaa päivitettyä tietoa kuljetuksista.

Liikenne- ja viestintävaliokunta oli erittäin tyytyväinen VASEKin Riitta Björkenheimin kokoamaan vierailuohjelmaan ja lähti takaisin Helsinkiin mukanaan paljon tietoa Vaasa seudun vahvuuksista ja liikennetarpeista.

– Täällä on aivan upea tekemisen meininki, jossa korostuu yhteistyön merkitys, kiitteli valiokunnan puheenjohtaja Ari Jalonen. – Se kiteytyy hienosti esimerkiksi siinä, etteivät Merenkurkku ja valtioiden välinen raja ole mikään este sille, etteikö sama satamayhtiö voisi hallinnoida sekä Vaasassa että Uumajassa toimivia satamia.

 

[contact_member,name=Riitta Björkenheim,id=11,details=Name]
[contact_member,name=Anna Måtts-Fransén,id=16,details=Name]

 

 

Teksti: Johanna Haveri
Kuvat: Petteri Nyman, Vaasan kaupunki, Johanna Haveri ja VASEK



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää