E12-hanke jatkaa rajat ylittävän liikenneväylän ja yhteistyön kehittämistä

22.09.2016

IMG 2943 600px
Mathias Lindström

Vuoden alussa käynnistynyt E12 Atlantica Transport on Suomen, Ruotsin ja Norjan välinen rajat ylittävä hanke, joka pyrkii edelleen vahvistamaan hankekumppaneiden yhteistyötä, vähentämään rajaesteitä sekä kehittämään Norjan Helgelandista Ruotsin Västerbottenin läpi aina Pohjanmaalle ulottuvaa liikenneväylää. Botnia-Atlantica -ohjelmasta rahoitusta saava hanke jatkaa sitä edeltäneiden hankkeiden hyvin onnistunutta työtä.

Hanke sai keväällä lentävän lähdön, kun hankkeen yhteistyökumppanit järjestivät Uumajassa ja Vaasassa pidetyn Kvarken MoS -konferenssin. Syyskuun puolivälissä hankkeen toteuttajat ja yhteistyökumppanit kokoontuivat Vaasaan GetTogether-seminaariin, jossa käytiin läpi toukokuuhun 2018 jatkuvan hankkeen toteutusta ja aikatauluja.

Entistä syvempää yhteistyötä

IMG 2965 2 600pxAndreas Forsgren

Merenkurkun neuvoston johtaja Mathias Lindström havainnollisti osallistujille, millaista yhteistyötä E12-väylän kehittämiseksi on tehty jo vuosikymmenten ajan. Tämä Euroopankin tasolla ainutlaatuinen yhteistyö jatkuu nyt käynnissä olevan yhteisen hankkeen aikana. Entistä toimivamman ja monipuolisemman kuljetusreitin kehittämiseksi tarvitaan yhteisiä strategioita, tiedon parempaa hyödyntämistä ja sitoutumista aiempaa syvempään yhteistyöhön.

– E12-väylän säilyminen osana EU:n kattavaa verkostoa on erittäin tärkeää tälle alueelle ja meidän on tehtävä jatkuvasti töitä sen varmistamiseksi. Se edellyttää alueellista ja hankkeen toimijoiden välistä yksimielisyyttä sekä myös kansallisten päätöksentekijöiden sitouttamista tähän ajatukseen, painottaa Lindström.

Hankkeen toimijat tiedostavat, että yhdessä saadaan enemmän aikaiseksi ja pystytään paremmin suunnittelemaan tulevia sekä myös hyödyntämään alueelle jo tehtyjä infrastruktuuri-investointeja.

– Vahvistamalla yhteistyötä ja hyödyntämällä infrastruktuuria entistä tehokkaammin autamme elinkeinoelämää saamaan tuotteensa mantereen väkirikkaiden alueiden markkinoille, saamme lisää töitä, lisäämme alueemme kilpailukykyä ja sitä kautta myös hyvinvointia, toteaa hankejohtoon kuuluva Andreas Forsgren, Uumajan kunnan infrastruktuuriasiantuntija.

Erilaisia tehtäväkokonaisuuksia

IMG 2973 600pxAnna Måtts-Fransén

Hankkeen tavoitteena on E12-tien varrella olevien rajaesteiden vähentäminen, alueiden kilpailukyvyn nostaminen, tukevan perustan luominen tuleville infrastruktuuri-investoinneille, vahvempi yhteistyö elinkeinoelämän kanssa sekä korkealaatuisen pohjatiedon kokoaminen liikennepäätösten perustaksi. Tämän saavuttamiseksi hanke on jaettu erilaisiin tehtäväkokonaisuuksiin, jotka täydentävät toisiaan.

Toimiva kuljetuskäytävä -osiossa etsitään mahdollisuuksia itä-länsi -suuntaisten kuljetusten lisäoptimointiin ja kehittämiseen. Rajat ylittävät strategiat -tehtäväkokonaisuus tähtää valtionrajat ylittävän yhteistyörakenteen kehittämiseen, jotta yhteisen liikennestrategian luominen sekä rajat ylittävän infrastruktuurisuunnittelun kehittäminen olisi mahdollista. Kolmas tehtäväkokonaisuus keskittyy tulevien yhteistyörakenteiden hahmottamiseen. Jokaisella tehtäväkokonaisuudella on oma vetäjä, työryhmä ja selkeä toteutussuunnitelma.

Tärkeä osa hanketta on ensi maaliskuussa valmistuva järjestelmäanalyysi, jossa analysoidaan hankkeeseen liittyvä infrastruktuuri ja selvitetään liikenteen nyky- ja tavoitetilat. Samalla selvitetään, kuinka tavoitteisiin päästään parhaiten.

– Järjestelmäanalyysi antaa hyvän pohjan yhteiselle liikennestrategialle – ja jos me saamme aikaan alueen yhteisen liikennestrategian, olemme uranuurtajia koko Euroopassa, Forsgren lisää.

Meneillään on myös pilotti Transport Management System Study, jossa luodaan helppokäyttöinen digitaalinen dokumentointijärjestelmä, jota kokeillaan E12-väylän tavarakuljetuksissa. Matkapuhelimen ja optisten koodien hyödyntämiseen perustuvan pilotin tavoitteena on luoda kaikille tavarankuljetuksen osapuolille avoin systeemi, joka tuottaa päivitettyä tietoa kuljetuksista. Molemmat mainitut esimerkit ovat osa toimiva kuljetuskäytävä -tehtäväkokonaisuutta.

– Lisäksi haemme tietoa ja kokemuksia sekä nostamme oman alueemme näkyvyyttä osallistumalla alan kansallisiin ja kansainvälisiin tapahtumiin ja järjestämällä opintomatkoja ja tapahtumia, joihin kutsutaan mukaan yksityisen ja julkisen sektorin edustajia sekä tutkijoita, kertoo hankejohtoon kuuluva logistiikka-asiantuntija Anna Måtts-Fransén VASEKilta.

– Keväällä järjestetty ja paljon julkisuutta saanut Motorways of the Sea -tapahtuma on hyvä esimerkki tällaisista tilaisuuksista.

 

[contact_member,name=Anna Måtts-Fransén,id=16,details=Name]

Intrerreg BA FI RGB

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää

Opiskelijoiden ääni on tulevaisuuden ääni

15.03.2024 | Uutiset
Mari Katteluksen kolumni Vaasa Insiderissä
Lue lisää

Ensimmäisellä markkinointiklinikalla vinkkejä yrityksen näkyvyyden vahvistamiseen

08.03.2024 | Uutiset
Maaliskuun 7. päivänä ryhmä pienyrittäjiä kokoontuivat Startiaan saadakseen vinkkejä siitä, miten he voivat vahvistaa markkinointiaan ja näkyä paremmin mahdollisten asiakkaiden keskuudessa. Illan keskusteluissa yrittäjät saivat vinkkejä siitä, miten pienillä resursseilla voidaan saada erinomaista näkyvyyttä – kunhan keskitytään oikeisiin asioihin.
Lue lisää

Maria Haglund VASEKiin työvoiman saatavuuden ja alueen vetovoiman edistämistehtäviin

07.03.2024 | Uutiset
Kasvatustieteiden maisteri Maria Haglund aloitti 4.3.2024 VASEKilla Vaasan seudun työvoiman saatavuuden ja alueen vetovoiman edistämisen tehtävissä projektipäällikkönä. Hänet valittiin yhteensä 40 hakijan joukosta tähän alueen elinvoiman kehittämisen kannalta keskeiseen työtehtävään.
Lue lisää

Ensimmäinen rekrytointi on riski, joka on otettava, kun halutaan kasvaa

06.03.2024 | Uutiset
VASEKin, Vaasan kaupungin ja Vaasan yrittäjien tilaisuuteen 5.3. kokoontuneet yrittäjät pohtivat olisiko heistä ja heidän yrityksistään työnantajiksi. Palvelujohtaja Päivi Ilmonen Profimentorilta muistutti, että yksinyrittäjän ensimmäinen työntekijä ja työpari voi olla sellainen positiivinen asia, joka ei ole rahalla mitattavissa:
Lue lisää

He panostivat, kun kaikki muut vetäytyivät

05.03.2024 | Uutiset
Yli kaksi vuotta kulttuuri- ja tapahtuma-ala eli pandemian vuoksi epävarmuuden aikaa. Kriisin keskellä Henrik Hagnäs ja Dennis Asplund päättivät perustaa HHD Entertainment -yrityksen, joka keskittyy festivaalien, konserttien ja keikkojen järjestämiseen. Bigday-konsepti syntyi, ja tänä vuonna festivaali järjestetään neljännen kerran – ennennäkemättömällä lipunmyynnillä.
Lue lisää