Jatekuljetus 1 600pxPohjanmaan Hyötyjätekuljetus Oy on seudun ainut yksityisomisteinen kierrätysasema. Sukupolvenvaihdos toteutettiin muutama vuosi sitten, ja Tapio Lammin poika Mikko omistaa nykyään suurimman osan yrityksestä yhdessä siskonsa Susannan kanssa.

Pohjanmaan Hyötyjätekuljetuksen tarina alkaa vuodesta 1983, jolloin Laihian Jätehuolto perustettiin. Perheyritys on seudun ainoa yksityisomisteinen kierrätysasema, ja sitä pyörittää Lammin perhe.

Yrityksessä tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2014, ja nyt Tapio Lammin lapset Mikko ja Susanna ovat yrityksen pääomistajia. Yritys voi ylpeillä sillä, että sen kierrätykseen päätyvän jätteen osuus on yksi maan korkeimmista.

Yritys sai nykyisen nimensä vuonna 1996, ja siitä lähtien ovat kehitys ja kasvu olleet toiminnan avainsanoina.

– VASEKin apu on ollut korvaamatonta. Antti Alasaari on auttanut sekä tukihakemusten kanssa että sukupolvenvaihdoksessa, ja olemme olleet säännöllisesti yhteydessä myös näiden eri vaiheiden välissä. Hän on auttanut kaikin mahdollisin tavoin, ja tarttuu aina asioihimme välittömästi ilman viivästyksiä. Annan VASEKin Alasaaren Antille 110 pistettä 100 mahdollisesta pisteestä, Tapio toteaa.

Jatekuljetus 3 600pxKierrätysasemalla jätteet lajitellaan ja käsitellään. Suurin osa jätteestä menee kierrätykseen. Ainoastaan hyvin pieni osa menee loppusijoitukseen.

Viime vuosien aikana yrityksessä on panostettu vahvasti uuteen teknologiaan. Yrityksessä lajitellaan, käsitellään ja kierrätetään jätteitä. Yritys on investoinut digitaaliseen kotitalousjätteen lukija- ja raportointijärjestelmään. Jäteastioiden sirukoodit luetaan paikan päällä ja jätteen määrä punnitaan samalla, kun se tyhjennetään auton kyytiin. Tiedot välittyvät suoraan konttoriin, joten laskuttaminen perustuu siis jätteen painoon.

– Järjestelmä oli kallis meille, mutta se on asiakkaan kannalta oikeudenmukainen, Tapio toteaa.

Jäte lajitellaan paikan päällä ja materiaalista riippuen se viedään edelleen kierrätykseen, poltettavaksi tai loppusijoitukseen. Viimeksi mainitun osuus on tosin hyvin pieni, kierrätykseen kelpaamattoman materiaalin osuus on nykyään alle 1,5 prosenttia, mikä on hyvin alhainen luku. Tapio kuvailee jäteasemaa jonkinlaiseksi laboratorioksi. He ovat jatkuvasti etsineet uutta tietoa alalta voidakseen vielä kierrätystä taas askeleen pidemmälle.

Mikko ja hänen siskonsa tulevat jatkamaan yrityksen vetämistä samassa hengessä eli eteenpäin. Viime vuosien aikana on saatu useita uusia yhteistyökumppaneita, ja Tapio ja Mikko ovat hiljattain tehneet kiertomatkan Euroopassa saadakseen lisää tietoa kuinka ala toimii siellä.

– Ajatuksena on, että tulevaisuudessa tämän saman portin takaa löytyy kaikenlaisen jätteen vastaanotto ja käsittely, ja toivottavasti voimme ennestäänkin kasvattaa kierrätettävän jätteen määrää, toivoo Mikko.

Jatekuljetus 5 600px

Teksti ja kuvat: Anna Sand / bySand
Käännös: VASEK