Suklaaparatiisi0 400pxSuklaan työstäminen on sekä tahmeaa että vaikeaa, mutta myös hauskaa ja haastavaa. Anne Nymark on erikoistunut juuri tähän.

Viisi vuotta sitten Anne Nymark teki suuren päätöksen siirtyä vakituisesta sairaanhoitajan työstä konditoria-alan yrittäjäksi. Hän perusti Suklaaparatiisi Oy:n ja remontoi kotipihallaan olevasta autotallista leipomon. Uusi koulutus takataskussaan ja VASEKin yritysneuvonnan avulla hän heittäytyi uudelle uralle.

– Olin ehtinyt työskennellä 20 vuotta sydänkirurgian osastolla Vaasan keskussairaalassa, kun työpaikkani tulevaisuus yhtäkkiä näytti melko epävarmalta. Samanaikaisesti olin vanhempainvapaalla ja heräsi ajatus panostaa jompaankumpaan suurista kiinnostuksenkohteistani, leivontaan tai puutarhanhoitoon, Anne kertoo.

Hän suoritti leipurin ja kondiittorin aikuiskoulutukseen ja työharjoittelun aikana yhdessä Vaasan konditorioista hän sai vastuulleen kaiken suklaaseen liittyvän työn. Silloin syntyi hänen intohimonsa juuri suklaaseen. Anne päätti syventyä aiheeseen ja kävi muutaman erikoistumiskurssin Helsingissä.

– Suklaa on sekä vaikea että haastava, mutta erittäin hauska raaka-aine työstää, hän hymyilee.

Opintojen aikana hän työskenteli edelleen sairaalassa, mutta sai mahdollisuuden siirtyä päivätyöhön poliklinikan puolelle. Kun hän oli lisäksi suorittanut yrittäjän ammattitutkinnon, päätti hän lopulta perustaa oman yrityksen.

– Etsin sopivia tiloja konditorialle, mutta päätin sitten remontoida kotipihan autotallin. Prosessi ei ollut mikään helppo, kaikki sähköt ja ilmastointi piti rakentaa uusiksi, ja laitteet tilata ulkomailta, Anne kertoo.

Prosessin aikana hän oli saanut apua VASEKilta, sekä paperitöissä, liiketoimintasuunnitelman laatimisessa että starttirahan ja investointituen hakemiseen. Edelleen useamman vuoden jälkeen hyvät yhteydet VASEKiin ovat jäljellä.

Suklaaparatiisi4 600px

Keväällä, monen kuukauden työn jälkeen, valmistui kolme erilaista maailmanperintösuklaata. Anne toivoo, että matkailun kautta voisi löytyä uusi myyntikanava hänen tuotteilleen.

Anne on tänä keväänä luonut kolme eri tuotetta Merenkurkun maailmanperintöaluetta varten.

– Kolmannes myynnistäni on ollut yrityslahjoja, mutta myynnin osuus ei ole kasvanut suunnitelmien mukaisesti. Siksi täytyy etsiä uusia kanavia, ja matkailu on toivottavasti yksi niistä, Anne toivoo. Idea maailmanperintösuklaasta tuli VASEKin yritysneuvoja Sari Saarikoskelta. Merenkurkun maailmanperintöalue täyttää tänä vuonna 10 vuotta, joten ajankohta oli erinomainen.

– Otin yhteyttä Anneen, jonka mielestä ajatus oli hyvä. Olemme tehneet yhdessä tarvittavat liiketoimintasuunnitelmat sekä kehittämistukihakemukset ELY-keskukselle ja Finnveralle, laatineet markkinointisuunnitelmat ja kartoittaneet mahdollisia jälleenmyyjiä, kertoo Sari, joka on osallistunut koko prosessiin konkreettisella tavalla.

Anne on tehnyt tuotekehitystä noin puolen vuoden ajan.
– Tuotekehitys on aikaa vievää käsityötä, johon kuuluu monta vaihetta, hän toteaa.

Tuoteperheeseen kuuluu tyrnilikööritäytteiset suklaakonvehdit, joissa on Merenkurkun logo, suklaalevy, jossa on kuivattua tyrniä, sekä ”Rising Stones” eli kohoavat kivet. Nämä valkosuklaakonvehdit symboloivat Merenkurkun maankohoamista. Suklaissa käytettävä tyrni tulee Petsmosta. Paikallisuus on ollut kehitysprosessissa tärkeässä roolissa.

Kaikissa pakkauksissa on lyhyt englanninkielinen teksti Merenkurkusta ja tyrnimarjasta, mikä antaa tuotteelle lisäarvoa. Vaasassa suunnitellut pakkaukset valmistuivat maaliskuussa, ja nyt käynnissä on kaikkien mahdollisten jälleenmyyjien, erityisesti maailmanperintöalueella toimivien, kontaktoiminen.

– Tuotteet on otettu hyvin vastaan, erityisesti pakkauksissa olevien informatiivisten tekstien ansiosta, Sari toteaa.

– Suklaata on jo saatavissa muutamissa paikoissa, kuten hotelli Astorissa ja VisitVaasalla, ja toivottavasti myös pian Wasalinellä ja jopa toisella puolella Merenkurkkua, Anne päättää.

Suklaaparatiisi3 600pxYrityslahjat ovat tärkeä osa toimintaa, ja niitä voidaan valmistaa asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Rasioihin voidaan laittaa omat tekstit ja konvehdit voidaan valmistaa halutun makuisina ja muotoisina.

Suklaaparatiisi8 600pxKauniit suklaakakut on valmistettu Annen omilla resepteillä ja hän on myös itse suunnitellut niiden ulkonäön.

 

 

Teksti: Anna Sand / bySand
Kuvat: Anna Sand sekä Suklaaparatiisin omat kuvat