OravaisTurf10 600pxOravais Turf kasvattaa yhteensä 40–50 hehtaarin alalla siirtonurmea Oravaisissa ja Österbyssä. Joka vuosi noin kolmannes alasta kerätään ja kylvetään uudelleen.

Oravais Turfilla on viljelty siirtonurmikkoa vuodesta 1982 lähtien. Nykyään yrityksen omistaa Patrik Norrgård, joka on myös maanviljelijä. Apunaan toiminnan pyörittämisessä hänellä on Mats Pensar, jolta hän yrityksen alun perin osti. Viljeltynä on nykyään 40–50 hehtaaria, josta noin kolmasosan alalta nurmi kerätään ja myydään vuosittain. Asiakkaat ovat ympäri Suomea, ja kolmen viime vuoden aikana yrityksen myynti on kasvanut 50 prosentilla – joka vuosi.

Patrik tuli mukaan yrityksen kuvioihin, kun Mats tarvitsi vahvistusta – ei ainoastaan työvoiman muodossa vaan myös kieliosaamista. Laajentuminen suomenkielisille markkinoille oli tarpeen, sillä kysyntää oli, mikä on myös vaikuttanut myyntimäärien suureen kasvuun.

– Olin ensin töissä yhden kauden ajan Matsilla ja ostin sitten puolet yrityksestä. Sen jälkeen on Mats aina vähitellen myynyt useampia osuuksia minulle. Viime vuodesta lähtien olen ollut yrityksen ainut omistaja, Patrik kertoo.

OravaisTurf2 600pxPatrik Norrgård omistaa nykyään yksin Oravais Turfin ja pyörittää yritystään maanviljelyn ohella.

Siirtonurmen kasvattaminen on hyvä täydennys maanviljelylle. Työssä Patrik saa olla kesäaikana paljon ulkona sekä paljon yhteydessä ihmisiin ympäri Suomea. Kylvö tapahtuu useimmiten syksyllä, ja käytetty nurmikonsiemen vastaa lajikkeita, joita käytetään golf-kentillä ja jalkapalloviheriöillä. Eli nurmesta tulee sekä kaunista että kulutusta kestävää.

Ensimmäisenä kesänä nurmikko leikataan kolmesti viikossa erityisellä traktoriin kiinnitettävällä leikkurilla, ja seuraavana keväänä ja kesänä, puolitoista vuotta kylvön jälkeen nurmi voidaan nostaa korjuukoneella.

– Meillä on monia erilaisia koneita. Nurmikko toimitetaan asiakkaalle rullissa, joissa on 200x40 cm:n pala nurmea, jonka paksuus on noin 3 cm, Patrik kertoo.

Siirtonurmikon asentaminen on yksinkertaista – yhdessä illassa maa-alueen saa muuttumaan siistiksi nurmialueeksi. Alustan täytyy tosin olla hyvin valmisteltu, ja on tärkeää, että nurmikkoa kastellaan alussa vähintään kahdesti viikossa – tarvittaessa joka päivä.

– Uuden talon rakentaneille voi olla valtava helpotus, kun säästyy koko kesän ajan taloon kulkeutuvalta mullalta ja kuralta, ennen kuin nurmikko on täysin kasvanut. Lisäksi siirtonurmikko on laadultaan varma sekä tiheä kasvultaan heti alusta lähtien.

OravaisTurf6 600pxSiirtonurmikko on uskomattoman helppo tapa saada valmis, kaunis ja kulutusta kestävä nurmikko yhdessä päivässä. Kylvö, kastelu, lannoitus, leikkaaminen ja kerääminen hoidetaan traktorilla ja siihen kiinnitettävillä erilaisilla leikkureilla ja korjuukoneilla. Patrikin apuna työssä on Mats Pensar (oik.), jolta hän osti yrityksen.

Oravais Turf työllistää kaksi henkilöä kokoaikaisesti koko kesäsesongin ajan. Suunnilleen puolet siirtonurmesta myydään suoraan yksityishenkilöille ja puolet muille rakentajille ja yrittäjille ympäri Suomea.

– Suurin osa löytää meidät kotisivujemme kautta, Patrik uskoo.

Hän on ryhtymässä rakentamaan konehallia, jonne kaikki toiminnassa käytettävät koneet mahtuvat, ja rakentamiseen hän on yritysneuvoja Mikael Hallbäckin avulla hakenut investointitukea.

– VASEKin apu on ollut täysin ratkaisevaa sille, että hakemus tuli edes tehtyä, Patrik myöntää.

– Ilman Mikaelin apua en olisi varmaankaan jättänyt mitään tukianomusta.

– Yrityksellä on hyvät edellytykset kasvattaa myyntiään jatkossakin, Mikael Hallbäck uskoo.

– Kymmenen vuotta sitten siirtonurmikko oli vielä ylellisyyttä, mutta nykyään yhä useampi haluaa päästä hieman helpommalla ja on valmiita maksamaan myös siitä, hän toteaa.

 

Teksti: Anna Sand / bySand
Kuvat: Anna Sand sekä Oravais Turf